Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 26 Haziran 2016 - 12:43 Yorum: 0

Mutlu: "Turizmdeki Kayıp Bayram Tatilinde Kapatılabilir"

Turizm sektöründe yaşanılan sıkıntılara değinen İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, 9 günlük bayram tatili ile bayram...

Mutlu: 'Turizmdeki Kayıp Bayram Tatilinde Kapatılabilir'

Turizm sektöründe yaşanılan sıkıntılara değinen İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, 9 günlük bayram tatili ile bayram ertesi yaz sezonun iyi değerlendirilmesi halinde kayıpların kapatılabileceğini söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım'ın ilk icraatlarından itibaren ekonomiye gereken değeri vereceğini hissettirdiğini belirten Zekeriya Mutlu, "Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlık ettiği Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında turizme yönelik tedbirlerin de öngörülmesi, hükümet tarafından hazırlanan 10 maddelik ekonomi paketinde de reel sektöre kolaylıkların tanınması, 2016 yaz sezonu için içimizi rahatlatmaktadır" diye konuştu.

İZMİR'İN İSTATİSTİKLERİ

Türkiye'nin son dönemde yaşadığı terör olaylarının ve acıların yürekleri dağladığını belirten Mutlu, şunları söyledi:

"Tüm bu üzüntülerin yanında terörün ekonomiye yansımaları da birçok kesimi olumsuz etkilemektedir. Özellikle turizm sektöründe gerek yerli gerek yabancı turist sayısında belirgin düşüşler yaşanmaktadır. İzmir'e gelen kruvaziyer gemilerin rotalarını artık Yunan adaları ve İtalya'ya çevirdikleri zaten biliniyor.Verilere bakarsak, 2015 Mayıs'ında İzmir'e havayolu taşımacılığı kullanarak gelen yolcu sayısı 98 bin 735 iken, 2016 Mayıs'ında yüzde 38'lik gerileme ile sayı 61 bin 329'a gerilemiştir. Aynı şekilde deniz yolu girişleri de 30.000'den yüzde 85'lik bir düşüşle 4 bin 600'e gerilemiştir. Toplamda giriş yapan turist sayısı da 128.754'ten yüzde 48 oranında gerileme ile 66 bine düşmüştür. Rakamlar, yılın ilk çeyreğinde turizm gelirlerinin yüzde 16,5'lik azalma ile 4.07 milyar dolara gerilediği göstermektedir. Daralma sadece turistik işletmeleri değil, başta üyelerimiz olmak üzere turistik yörelerdeki tüm bölge halkını etkilemektedir. Ayrıca Rusya ile yaşanan bürokratik kriz de turizm sektörüne darbe vurmuştur."

HÜKÜMETİN TEDBİRLERİ

İç ve dış turizmde Ramazan aylarında ivme kaybının normal olduğunu hatırlatan Mutlu, yeni hükümetin ekonomiye verdiği değer nedeniyle yaz sezonuna umutlu baktıklarını kaydetti.

Hükümetin çalışmalarına değinen Başkan Mutlu, "Hükümetin Ramazan Bayramı tatilini 9 güne çıkarması yerinde bir uygulama olmuştur. Bayramda İzmir ve turistik ilçelerinde özellikle yerli turistlerden kaynaklanan canlanma beklenmektedir. Sayın Yıldırım'ın bizzat başkanlık yaptığı EKK'daazalan turist sayısı nedeniyle turizm sektörüne yönelik önlemler görüşülmüş, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, reel sektörün yükünü hafifletecek ve yatırım ortamını iyileştirecek ekonomi paketinin TBMM'ye sevk edileceğini açıklamıştır. Dolayısıyla, Başbakan Binali Yıldırım'ın ekonomiye duyarlı tutumu camiamızın içini rahatlatmakta, geleceğe güvenle bakmasını sağlamaktadır "diye konuştu.

ESNAF VE SANATKARA TEŞVİK

Şubat ayında açıklanan 9 maddelik turizm paketine de dikkat çeken İESOB Başkanı Mutlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Paket büyük ölçüde konaklama tesisleri ve seyahat acentalarını kapsamaktadır. Bu desteklerin bölgelerde ticari faaliyette bulunan kesimlere de yansıtılması önemlidir. Turistik bölgelerde faaliyet gösteren esnaf sanatkarlar için kamu bankalarınca uygun faizli kredi imkanı, vergi indirimleri, yerli turistlerin turistlik bölgelerimize ucuz ulaşımının sağlanması gibi teşviklerin devreye sokulması yerinde olacaktır."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber