Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Kültür 18 Nisan 2014 - 11:13 Yorum: 0

Müze bahçesine tümülüs yapılıyor

Sivas'taki Arkeoloji Müzesi'nin bahçesine, ziyaretçilere farklı bir ortam sunmak amacıyla yapılan tümülüsün kısa sürede ziyarete açılması planlanıyor

Müze bahçesine tümülüs yapılıyor

SİVAS (AA) - MERVE TOPUZ - Sivas Arkeoloji Müzesi'nin bahçesine, ziyaretçilere farklı bir ortam sunmak amacıyla 2 metre 80 santimetre yüksekliğinde tümülüs yapılıyor.

Sivas Arkeoloji Müzesi uzmanlarınca tasarlanan ve Sivas Belediyesi'nin desteğiyle yapılan tümülüsün (mezar ya da mezarlık içeren, toprak yığılarak oluşturulmuş tepecik) kısa sürede ziyarete açılması planlanıyor.

Arkeoloji Müzesi Müdürü Atılgan Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009 yılında yeni yerinde ziyarete açılan müzede 12 bin 500 eser sergilendiğini söyledi.

Bu eserlerin 6 bin 500'inin sikke, 2 bin 850'inin arkeolojik, 3 bin 150'sinin ise etnografik eser olduğunu belirten Kaya, müzede farklılık ve zenginlik oluşturmak amacıyla çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

Kurumlarında görevli uzmanların önerisiyle müze bahçesine tümülüs yapmaya karar verdiklerini aktaran Kaya, belediye ekiplerinin bunun için çalışmaya başladığını anımsattı.

Tümülüslerin genellikle kral mezarı olarak yapıldığını ve yerleşim yerlerinin hemen yanına ya da hakim tepe üzerine konumlandırıldığını anlatan Kaya, şunları kaydetti:

"Mezarlar daha çok dönemin kralı ya da bölgenin en ünlü kişisi adına yapılmakta, içerisine de bir kral ya da ünlü kişinin cesedi ve o kişinin eşyaları konulmaktadır. Bu tür mezarlar daha çok Ankara Gordion'da meşhurdur. Sivas'ta da çok yoğun olmamakla birlikte görülmektedir. Biz de bunun bir örneğini burada canlandırarak Türkiye'de bir ilk yapmak istedik. Türkiye'de ilk olarak 2 metre 80 santim yüksekliğinde, 3 metre uzunluğunda bir tümülüsün bahçede teşhirini yaptık. Müze içlerinde bu tip mezarlar var ama bahçede bu ölçülerde bir tümülüs ilk olarak Sivas'ta yapılıyor."

Tümülüsün içerisinde iskelet, sikke, kandil, gözyaşı şişesi ve değişik çanak çömlek parçalarının bulunacağını dile getiren Kaya, toprak yığınının belediye ekiplerince çimlendirileceğini söyledi.

Bu çalışma sayesinde ziyaretçilere farklı bir ortam sunacaklarını belirten Kaya, yapım çalışmalarında son aşamaya gelinen tümülüsün iç döşemesinin yapılmasının ardından kısa süre sonra ziyarete açılacağını bildirdi.

Kaya, tümülüsün açılmasının ardından müzenin ziyaretçi sayısının artmasını beklediklerini sözlerine ekledi. 

 

 

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber