Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Dünya 01 Eylül 2014 - 21:44 Yorum: 0

Myanmar, 2 bin 400 Rohingya’lı mülteciyi geri alacak

Myanmar, Bangladeş'te yaşayan yaklaşık 2 bin 400 Rohingyalı mülteciyi geri almayı kabul etti.

Myanmar, 2 bin 400 Rohingya’lı mülteciyi geri alacak

İkili görüşmeler sonucunda varılan uzlaşmaya göre, Myanmar’ın Bangladeş’te 2011’den itibaren mülteci şekilde yaşayan ve bu vaziyeti belgeleyenlerin geri alınacağı bildirildi.

Bangladeş Doğu kenar bölgesi Cox'un Bazar’daki Birleşmiş Milletler (BM) mülteci kampında kalan 32 bin bireyin geri alınması için Bangladeş’in Myanmar’a baskı yaptığı anlatım edildi.

Beş gündelik resmi bir seyahat için Dakka’da olan ve Bangladeş Dışişleri Bakanı Shahidul Haque ile görüşen Myanmar Dışişleri Bakan Yardımcısı U Thant Kyaw, varılan uzlaşmanın iki yurt ilişkilerini geliştirmek için ciddi bir adım olduğunu söyledi.

Ortak bir emek grubu kurulmasının peşinden dönüş sürecinin 2 ay arasında başlayabileceği belirtildi.

Rohingya Müslümanları Myanmar hükümetince Bangladeş'ten gelen göçmenler şekilde görülüyor.

Tayland da kendi topraklarında yaşayan Rohingya’lı sığınmacıları iade etmek için Myanmar hükümetiyle görüşmelerini sürdürüyor.

2012 yılında Arakan'da Budistler sebebi ile düzenlenen saldırılarda çoğu Müslüman takribî 280 kişi hayatını kaybetmiş, 140 bin şahıs konutlarını terk etmek mecburiyetinde kalmıştı. BM sebebi ile 'eziyet gören dini azınlık' kabul edilen Rohingya Müslümanlarını bir kısmı, o tarihten bugüne ülkenin batısındaki Arakan eyaletinin başkenti Sittwe yakınlarındaki derme çatma kamplarda yaşıyor.

Her yıl binlerce Rohingya Müslümanı, insan kaçakçılarına yüksek meblağlar ödeyerek Arakan'dan kaçıp Tayland, Malezya veya Avustralya'ya gitmeye çalışıyor. Güney Tayland'a ulaşanların çoğu ise diğer insan kaçakçılarının veya rüşvetçi mahalli yetkililerin eline düşüyor.

Muhabir: yaşam Melih Üzelce

ETİKETLER: Myanmar , 2 , bin , 400 , Rohingyalı , mülteciyi , geri , alacak
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber