Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Asayiş 26 Kasım 2015 - 14:25 Yorum: 0

Narkotimler, sokak satıcılarına göz açtırmadı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Türkiye’nin geçen yıl başlattığı “Uyuşturucuyla mücadele acil eylem planı”nı model olarak üyelerine tavsiye etme kararı aldı.

Narkotimler, sokak satıcılarına göz açtırmadı

TÜRKİYE UYUŞTURUCYLA MÜCADELEDE ÖRNEK ÜLKE

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Türkiye’nin geçen yıl başlattığı “Uyuşturucuyla mücadele acil eylem planı”nı model olarak üyelerine tavsiye etme kararı aldı. 8 bakanlığın ortak çalışmasıyla yürütülen ve 1 yılını dolduran plan kapsamında, narkotik birimlerince yapılan operasyonlarda 41 binden fazla olaya müdahale edildi. 66 bin şüpheli hakkında işlem yapılırken, 51 tondan fazla uyuşturucu madde ve geçen hafta ‘narkotim ekipleri’ tarafından düzenlenen cumhuriyet tarihinin en büyük operasyonunda yakalanan 11 milyon uyuşturucu tabletle birlikte toplam 26 milyon adet uyuşturucu tablet yakalandı. Uyuşturucu ile mücadele kapsamında öğrenci ve veliler başta olmak üzere yaklaşık 10 milyon kişi bilgilendirildi. Uyuşturucu tacirlerine verilen cezalar da ağırlaştırıldı.

DSÖ tarafından örnek gösterilen ve 1 yılını geride bırakan Türkiye’nin Uyuşturucuyla Mücadele Acil Eylem Planı ile önemli sonuçlar alındı. Kasım 2014’te yayımlanan Başbakanlık genelgesiyle Aile ve Sosyal Politikalar, Adalet, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Gençlik ve Spor, İçişleri, Gümrük ve Ticaret, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları ile ilgili diğer kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla, uyuşturucu ile mücadele politikalarına yön verecek eylem planı hazırlandı. Plan kapsamında bir yıllık süre içerisinde emniyet güçlerince uyuşturucu satışı ile mücadele tedbirlerinin yanı sıra, toplumsal farkındalık, talebin azaltılması, bağımlıların tedavileri ve rehabilitasyonu, sosyal uyum, tedavi merkezlerinin güçlendirilmesi gibi birçok başlıkta kararlı adımlar atıldı. ‘Narkotim’ projesinden, danışma birimleri ve tedavi merkezlerine kadar gerçekleştirilen faaliyetlerle uyuşturucuyla mücadelede önemli yol kat edildi. İşte son bir yılın rakamları;

SINIRDA UYUŞTURUCUYA GEÇİT YOK

Plan çerçevesinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde, sentetik uyuşturucularla ilgili posta ve kargo kontrollerinin yoğunlaştırılması için özel bir birim oluşturdu. Özellikle yurtdışından gönderilen madde miktarı, uyuşturucu tacirlerinin sıkı takibi ve izlenen yolların deşifre edilmesiyle olay sayısı bazında yüzde 80 oranında azaldı. Operasyonlarda 2015 Kasım ayına kadar 1.618 kilogram uyuşturucu madde geçirildi. Bakanlığın Köpek Eğitim Merkezi (KEM) de bugüne kadar 15 narkotik köpeğinin eğitimi tamamlandı ve dedektör köpeklerin sayısı toplamda 98’e ulaştı.

NARKOTİMLER GÖZ AÇTIRMADI

1 yıl önce kurulan ve 29 ilde okul çevrelerinde, gençlerin sosyal yaşam alanlarında, riskli bölge, mahalle ve sokaklarda uyuşturucu maddelerin satışının engellenmesi için görev yapan Narkotimler, sokak satıcılarına göz açtırmadı. Yaklaşık 12 bin olaya müdahale eden Narkotim ekipleri, 24 ton uyuşturucu madde ile 13,5 milyon adet uyuşturucu tablet yakaladı ve 21 bini aşkın şüpheli hakkında işlem yaptı.

EMNİYETTE YENİ DAİRE BAŞKANLIĞI

Uyuşturucu ile mücadele faaliyetlerini etkin şekilde yürüten Emniyet Genel Müdürlüğünde (EGM), yeni bir adımla Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkanlığı kuruldu. 81 ilde ve sorun yaşanan ilçelerde uyuşturucu ile mücadele birimlerinin kurulmasını hedefleyen EGM, ayrıca 28 ülkede irtibat bürosu kurmayı planlıyor. Narkotik birimlerince yapılan operasyonlarda 41 bini aşkın olaya müdahale edildi. 66 bin şüpheli hakkında işlem yapılırken, 51 tondan fazla madde, 26 milyon adet uyuşturucu tablet yakalandı.

TELEFONLA DANIŞMANLIK: ALO 191

Uyuşturucu ile mücadelede danışmanlık hizmeti vermek, bağımlılara ve bağımlı yakınlarına yol göstermek amacıyla ALO 191 Hattı devreye girdi. 7 gün 24 saat esasına göre ve ücretsiz olan hat, psikolog, sosyolog ve çocuk gelişimciden oluşan 130 personelle hizmet veriyor. ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı’na Temmuz-Ekim ayları arasında 28 bin çağrı geldi. Bu çağrılardan yüzde 48’i tedavi amaçlı, yüzde 30’u genel bilgi alma, yüzde 8’i ise tedavi hakkında bilgi alma şeklinde gerçekleşti. ALO 191’i yüzde 75 oranında ağırlıklı erkekler ararken, çağrıların yüzde 25’i ise kadınlardan geldi.

YATAK KAPASİTESİ YÜZDE 15 ARTTI

Sağlık Bakanlığı uyuşturucu ile mücadele kapsamında, bağımlıların tedavisi için, bir yıl içinde 7 yataklı, 2 ayakta tedavi merkezini hizmete açarken yatak kapasitesini yüzde 15 artırdı.  Fiziki yatırımların yanı sıra personel eğitiminde de yeni adımlar atan Sağlık Bakanlığı, aralarında uzman hekim, sağlık personellerinin yer aldığı 258 personele bağımlılıkla mücadele konusunda eğitim verdi.
 

ORTAK DİL OLUŞTURULDU

Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından uyuşturucuya karşı etkin mücadele için ortak bir iletişim stratejisi ve yol haritası oluşturuldu. Kamu kurumları arasında işbirliğini ve iletişimi artırmak amacıyla da bir dizi çalışma gerçekleştirilirken, BYEGM tarafından bakanlıklar arası ortak bir dil oluşturulması konusunda çalışmalar yapılarak, bilgilendirme amaçlı kitapçık ve broşürler hazırlandı.
REKOR SAYIDA İNSANA ULAŞILDI

Milli Eğitim Bakanlığının da destek verdiği projeyle, çocuk ve gençlerde uyuşturucu kullanımının tespitine yönelik araştırmalar yapıldı. Bakanlık, rehberlik hizmeti kapsamında okullarda uyuşturucu ile mücadele konusunda 5 milyona yakın öğrenci, 3,5 milyon veli ve 450 bini aşkın öğretmene ulaştı.

UYUŞTURUCUYA AĞIR CEZA

Uyuşturucu ile mücadele kapsamında uyuşturucuya ilişkin cezalar da ağırlaştı.  Buna göre:

Kenevir ekimi suçu: 1 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası iken 4 yıldan 12 yıla
Uyuşturucu ve uyarıcı madde imal, ihraç ve ithal suçu: 10 yıldan 20 yıla kadar hapis iken 20 yıldan 30 yıla, 
Uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti suçu: 5 yıldan 15 yıla kadar hapis iken 10 yıldan 20 yıla,
Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma ve özendirme suçu: 2 yıldan 5 yıla kadar hapis iken 5 yıldan 10 yıla,
Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanma suçu: 1 yıldan 2 yıla kadar hapis iken 2 yıldan 5 yıla kadar hapse çıkarıldı. Ayrıca her türlü uyuşturucu veya uyarıcı maddenin okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi yerlerdeki ticareti cezada yeni bir artırım nedeni olarak düzenlendi. 

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber