Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Türkiye 27 Şubat 2017 - 15:23 Yorum: 0

Nijerli uzmanlara yenilenebilir enerji eğitimi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ve Uluslararası...

Nijerli uzmanlara yenilenebilir enerji eğitimi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ve Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) işbirliğinde Nijer Cumhuriyeti Enerji ve Petrol Bakanlığı uzmanlarına yönelik güneş enerjisi uygulamaları eğitim programı düzenlendi.

TİKA, Nijer'de gerçekleştirdiği projelere yenilerini eklemeye devam ediyor. Bu kapsamda enerji arzı sorunu yaşamakta olan Nijer'in enerji altyapısının geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla TİKA ve GÜNDER işbirliğinde Nijer Cumhuriyeti Enerji ve Petrol Bakanlığı görevlilerine yönelik olarak güneş enerjisi uygulamaları eğitim programı gerçekleştirildi. Teorik eğitimlerin yanı sıra Ankara ve Konya'da saha incelemelerini de kapsayan eğitim programı beş gün sürdü. Programa, çeşitli kademelerden idarecilerin de yer aldığı Nijer Cumhuriyeti Enerji ve Petrol Bakanlığı görevlisi enerji, elektromekanik, elektronik ile elektrik mühendisliği alanlarından yedi uzman katıldı. Programın açılış bölümünde YEGM Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Usta heyeti kabul ederek, Nijer'deki enerji potansiyeli, uygulamaları ve mevcut sıkıntılar hakkında katılımcılardan bilgi aldı. Ardından YEGM uzmanları tarafından Türkiye'deki enerji mevzuatı, güneş enerjisi potansiyeli ve uygulamaları hakkında katılımcılara bilgilendirmede bulunuldu.

Program sürecinde GÜNDER'e üye özel sektör temsilcileri tarafından heyete güneş enerjisi sistemleri planlama, arazi seçimi, malzeme seçimi, enerji depolama, güneş enerji sistemlerinin takibi, güneş enerjisi ile tarımsal sulama ve içme suyu, güneş enerjisi ile ısıtma ve çatı projesi uygulamaları ile elektrik üretimi projeleri ve uygulamaları hakkında sunumlar yapıldı. Saha ziyaretleri kapsamında da Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) PV modül fabrikası ziyareti gerçekleştirilerek, katılımcılara üretim hakkında bilgiler verildi. Ayrıca Teknokent Ankara ziyaret edilerek, arazi ve çatı uygulamaları incelendi. Heyetin saha inceleme programı kapsamında Konya'da bir PV modül ve güneş kolektörü fabrikasının üretim zincirinin incelenmesi de yer aldı. Bunların yanı sıra Ankara Gölbaşı'nda bulunan TEİAŞ Milli Yük Tevzi Merkezi de ziyaret edilerek, Türkiye'nin elektrik enerji sisteminin izlenmesi ve yönetilmesi konularında heyete bilgi verildi.

Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Oğuz Can da Nijer heyetiyle birlikte değerlendirme toplantısı gerçekleştirerek, katılımcılara sertifika takdim etti. Katılımcılar TİKA'ya teşekkür ziyaretinde bulunarak, TİKA Ortadoğu ve Afrika Dairesi Başkanı Keman Özdemir ile değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi. Programdan duydukları memnuniyeti dile getiren katılımcılar, iki ülke arasındaki işbirliğinin daha yüksek düzeylere taşınmasının gereğine vurgu yaptı. Türk kültürünün tanıtılmasına yönelik olarak İstanbul'da gerçekleştirilen sosyal program sonrasında katılımcılar ülkelerine döndü.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber