Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 19 Nisan 2016 - 15:23 Yorum: 0

Obezite Kısırlık Sebebi

Vücutta sağlığı bozacak düzeyde yağ birikmesi olarak tanımlanan obezitenin, pek çok sağlık sorununu..

Obezite Kısırlık Sebebi

İZMİR (İHA) Vücutta sağlığı bozacak düzeyde yağ birikmesi olarak tanımlanan obezitenin, pek çok sağlık sorununu beraberinde getirirken üreme sağlığını tehdit ettiği bildirildi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Ege Üniversitesi Aile Planlaması-İnfertilite Araştırma ve Uygulama Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Erol Tavmergen, obezitenin kadınlarda yumurtlama sorununa neden olduğunu ayrıca düşük riskini de artırdığını söyledi.
Hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız ve düzensiz beslenme alışkanlıklarının beraberinde getirdiği obezite yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının yüzde 25’ini, kadınlarda yüzde 30’unu yağ dokusunun oluşturması olarak ifade ediliyor. Türkiye’de de görülme sıklığı artan obeziteye karşı Sağlık Bakanlığının yürüttüğü projeler de durumun ciddiyetini ortaya koyarken Türkiye’de erkeklerin yüzde 20’sinde kadınların yüzde 40’ında obeziteyle mücadele ettiği kaydedildi.
Kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere pek çok sağlık sorununu hatta kısırlığı beraberinde getiren obezitenin, düşük riskini de artırdığını söyleyen Prof. Dr. Erol Tavmergen, obezitenin kadınlarda adet düzensizliğinin yanı sıra yumurtlama problemine sebep olduğunu, oluşan gebeliklerde düşük riskinin arttığını vurguladı.
OBEZİTE, TÜP BEBEK TEDAVİSİNİN BAŞARISINI AZALTIYOR
Erol Tavmergen, "Araştırmaların, fazla kilolu ve obez kadınların hamile kalma oranlarının normal kilodaki kadınlara nazaran daha düşük olduğunu gösterdiğini" söyledi. Oluşan hamileliğin düşükle sonuçlanması riskinin, kilolu ve obez kadınlarda daha yüksek olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Erol Tavmergen, “Obez kişilerde tüp bebek tedavisi sırasında daha yüksek dozda ilaca gereksinim duyulur, tedavi süresi uzar, gelişen yumurta sayısı azdır ve tedavinin yarıda kalma ihtimali yüksektir. Tüm bunların yanında obezite, gebelik komplikasyonlarını artırır, kısaca sağlıklı canlı doğum oranını azaltır” dedi.
Tavmergen, "Anne ve baba adaylarına, tüp bebek tedavisine başlamadan önce ideal kiloya gelmelerini" önerdi. Fazla sayıdaki yağ hücresinin ostrojen dengesini bozduğunu, yüksek miktardaki ostrojenin ise yumurtlamayı engellediğini belirten Tavmergen, şöyle konuştu: "Obezite, metabolik bozukluk yaparak küçük yani olgunlaşma sorunu olan yumurta gelişimine yani yumurtlama bozukluğuna aynı zamanda kadın vücudunda testosteron gibi erkeklik hormonlarının artmasına sebep olarak doğal gebelik şansını düşürüyor. Yapılan araştırmalar, gebe kalmak için en ideal vücut kütle endeksinin 21 ile 29 arasında olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca, obez kadınların yüzde 5 oranında kilo kaybetmesiyle adet düzensizliğinin yüzde 60 oranında düzeldiği de araştırmalarca kanıtlandı.”
HER 10 KİLOLUK ARTIŞ KISIRLIK RİSKİNİ YÜZDE 10 ARTIRIYOR
Prof. Dr. Tavmergen, şişmanlığın sadece kadınları değil erkekleri de etkilediğine dikkat çekerek şişman erkeklerin sperm kalitelerinin düştüğünü kaydetti. Yapılan çalışmalarda şişman erkeklerde sperm kalitesinde azalma olduğunun tespit edildiğini belirten Tavmergen, şunları söyledi:
"Normalde erkeklerde yağ dokusundan ostrojen hormonu az miktarda salgılanmaktadır. Obez erkeklerde yağ dokusunda testesteronun östrojene dönüşmesi artar ve dolayısıyla testesteron azalır ve buna bağlı olarak da sperm kalitesi düşer. Fazla kilosu olan erkeklerde hormon düzensizlikleri ideal kiloya sahip olanlara göre daha yüksektir. Yine yapılan çalışmalar göstermiştir ki; fazla kilolu erkeklerin testosteron düzeyleri, normal kilodaki erkeklerinkinden yüzde 24, obez erkeklerinki ise yüzde 26 daha düşüktür. Yani erkek kilo aldıkça testosteron seviyesi azalıyor.”
Tavmergen, Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre, obez erkeklerin kısır olma olasılıkları, normal kilodaki erkeklere nazaran daha yüksek olduğunu gösterdiğini belirtti. Tavmergen, araştırmaya göre bir erkeğin kilosundaki yaklaşık 10 kiloluk artış, kısırlık olasılığını da yüzde 10 artırdığını sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber