Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 24 Eylül 2018 - 17:08 Yorum: 0

ODD Başkanı Bilaloğlu otomotivde ÖTV düzenlemesini değerlendirdi

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı E. Ali Bilaloğlu, Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan otomobillerde Özel Tüketim Vergisi...

ODD Başkanı Bilaloğlu otomotivde ÖTV düzenlemesini değerlendirdi

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı E. Ali Bilaloğlu, Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan otomobillerde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) düzenlemesini değerlendirdi. Bilaloğlu, düzenlemenin sadece otomotiv sektörü değil, diğer sektörler için de oldukça olumlu bir gelişme olacağını söyledi.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı E. Ali Bilaloğlu, bugün Resmi Gazete'de yayımlanan Bazı Malların Özel Tüketim Vergisi Oranlarına Esas Özel Tüketim Vergisi Matrahlarının Yeniden Tespiti Hakkında Kararı ile ilgili açıklama yaptı. Bilaloğlu, 87.03 G.T.İ.P. numaralı mallardan özel tüketim vergisi oranlarına esas özel tüketim vergisi matrahları güncellendiğini, 24 Kasım 2016 itibariyle sektörümüze uygulanan ÖTV oranları belirlenirken, yalnızca motor hacmine göre değil matraha göre de uygulanan oranların değiştiği bir sisteme geçildiğini belirterek, Bu bakımdan sektörümüzün memnuniyetle karşıladığı bir gelişme olduğunu açıkladı.

2018 yılında artan faiz, kur ve volatilite birçok regülasyona tabi olan, ürünleri ve satış sonrası hizmetleri sunma çalışmalarında orta-uzun vadeli planlamaya ihtiyaç duyan otomotiv sektöründe öngörülebilirliği zorlaştırdığını ifade eden Bilaloğlu, "Türkiye otomotiv sektörü toplam pazarı 2018 yılı Ağustos ayında ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 53 azalarak 35 bin 174 adet olurken, toplam pazar 2018 yılı Ocak-Ağustos döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 azalarak 455 bin 943 adet oldu. Otomotiv pazarı ilk çeyreği yüzde 2 artışla tamamlarken, ikinci çeyrekte yüzde 20'lik daralma gerçekleşmişti. Döviz kurlarında son dönemde yaşanan beklenmedik artışlar ve dünyada artan korumacı politikalar sektörümüz yönünden süreci zorlaştırdı. Otomotiv sektörü için uzun vadeli öngörülebilirlik elbette önemli bir unsur. İç pazar dinamiklerinin yanı sıra sanayisiyle, ülke genelinde oluşturduğu istihdamla, ilişkili sektörlere kattığı ivme ile lokomotif sektör konumundaki otomotiv sektörünün gelişiminin desteklenmesi büyük önem taşıyor" şeklinde konuştu.

"Otomobil alma noktasında olan tüketiciler için olumlu bir gelişme"

En alt vergi dilimi olan motor hacmi 1.6 altında bulunan ve ilk matrah sınırında yer alan çok sınırlı sayıda araç kaldığı bilgisini veren Bilaloğlu, "Bu durum tüketicilere de otomobile ulaşım noktasında olumsuz yansıdı. Sektörümüzce ihtiyaç duyulan düzenlemeleri kamu ile paylaşırken bu konuyu da dile getiriyorduk. Otomotiv sektörüne uygulanan Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) oranını belirleyen matrahlardaki bu artış, otomobil alma noktasında olan tüketiciler için olumlu bir gelişme. Ancak şunu belirtmemiz gerekir ki sadece otomotiv sektörü değil, genel olarak tüm sektörlere baktığımızda, vergilerin yanı sıra Tüketici Güven Endeksi ve döviz kurlarındaki belirsizlik sektörler için çok önemli bir gösterge. TÜİK verilerine göre, Tüketici Güven Endeksi yıla 72,3 seviyelerinde başlamışken Eylül ayında 59,3 seviyesine geriledi. Dolayısıyla, Türk lirasındaki oynaklığın azalması ve istikrarlı bir şekilde devam etmesi ve karar alıcıların da güven endeksinin artmasına yönelik kararları ve aksiyonları, ekonomik güvenin yukarı taşınmasını sağlayacaktır. Bu da sadece otomotiv sektörü değil, diğer sektörler için de oldukça olumlu bir gelişme olacaktır" dedi.

"Benzer matrah düzenlemesinin burada da yapılması gerekiyor"

Ayrıca, hurda indirimi de sektörde uzun zaman beklenen bir konu olduğunu belirten Ali Bilaloğlu "Hayata geçirildi fakat etkisi çok kısıtlı oldu. Bunun başlıca nedeni benzer şekilde sadece en düşük ÖTV dilimine giren modellerin çok sınırlı olmasıdır. Bu nedenle tüketicilerin bu fırsattan yararlanma imkanı çok kısıtlı. Benzer matrah düzenlemesinin burada da yapılması gerekiyor. Matrahın artırılması ile hurda indiriminden faydalanan model sayısı artacak ve etkisi yükselecektir. Diğer ihtiyaçlar ise taşıt kredilerine uygulanan vadelerin uzatılması ve ticari araçların kiralanmasına imkan tanıyacak düzenlemenin yapılmasıdır. Ticari araçlara kiralama imkanı verilmesi küçük-orta işletmeler için çok önemli bir konudur" ifadelerini kullandı.

Bilaloğlu, otomotiv sektörüne devletin vermiş olduğu bu desteğin sektörde olumlu bir hava oluşturulmasını sağlarken, sektörün de içerisinden geçilen bu süreçte ülke yararına üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini vurguladı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber