Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 14 Nisan 2015 - 09:28 Yorum: 0

Oğlu, torunu işe girenin 65 yaş aylığı kesilebilir

% 38 zam yapılan 65 yaş aylığı için hanedeki kişi başı gelire bakılıyor.

Oğlu, torunu işe girenin 65 yaş aylığı kesilebilir

OKAN GÜRAY BÜLBÜL'ün yazısı... 

% 38 zam yapılan 65 yaş aylığı için hanedeki kişibaşı gelire bakılıyor. Örneğin şartları tutturduğu için aylık alabilen bir kişi, ertesi yıl aynı evde yaşadığı torunu işe girerse bu hakkını kaybedebilir.

MECLİS'TEN geçen ve bugünlerde Resmi Gazete'de yayımlanması beklenen torba kanun, çalışma hayatında önemli değişiklikler öngörüyor. Bunlardan en önemlisi emeklilere yapılan seyyanen zam. Bunun yanında 65 yaş aylığının miktarı da torba kanunla artırılıyor.

KİMLER AYLIĞA HAK KAZANIYOR?

65 yaş aylığı alabilmek için 3 temel şart bulunuyor. İlk şart, 65 yaşın doldurulmuş olmasıdır. İkincisi kişinin hiçbir sosyal güvencesi olmaması. 65 yaş aylığı alabilmek için gerekli üçüncü şart ise 65 yaş üstü kişinin yaşadığı hanenin gelirinin belirli bir limitin altında olması. Bu limit asgari ücretin aylık net tutarının 3'te biri. Yani 2015 yılının ilk altı ayı itibarıyla 65 yaş üstü kişinin yaşadığı hanede, kişi başına düşen ortalama aylık gelir 286,32 TL'nin altındaysa bu kişiye aylık bağlanabiliyor.

Muhtaçlık sınırı ölçülüyor

Diğer taraftan 65 yaş aylığında muhtaçlık sınırı çok önemli. 65 yaş üstü kişinin yaşadığı hanedeki toplam gelir o hanede yaşayan kişi sayısına bölünüyor ve bu rakam üzerinden değerlendirme yapılıyor. Böyle olunca da, bazen dramatik sonuçlar ortaya çıkabiliyor.

Asgari ücretle çalışan baba...

Örneğin çocuğu, gelini ve torunuyla birlikte yaşayan 65 yaş üstü kişiye bağlanan 65 yaş aylığı, torunun işe girmesi nedeniyle kesilebiliyor. Asgari ücretten çalışan baba, ev hanımı anne ve üniversite öğrencisi torunun başka bir geliri yoksa hanede kişi başına düşen gelir 245 TL oluyor. Fakat torun asgari ücretten işe girdiğinde hanedeki kişibaşına düşen gelir 482 TL'ye yükseleceği için 65 yaş üstü kişiye aylık bağlanamıyor.

Hileye başvuruluyor

Muhtaçlık kriterinin yaşlının yaşadığı hane üzerinden değerlendirilmesi, vatandaşları da hileye sevk ediyor. Çocuğu ve geliniyle birlikte yaşadığı halde adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde başka bir adreste tek başına yaşıyor görünen yaşlıya aylık bağlanırken sadece kendi geliri dikkate alınıyor.

Kriter de değişmeli

TORBA kanunla birlikte 65 yaş aylığının miktarı 145 TL'den 200 TL'ye yükseltiliyor. Yüzde 38'lik çok önemli bir artış gerçekleştiriliyor. 65 yaş aylığı alan kişiler için çok önemli olan bu artış, yaşlılarımızın yüzünü güldürecektir. Fakat yalnızca aylık miktarının artırılması yeterli değil. Muhtaçlık sınırında yaşlının yaşadığı hanenin değil, kendisinin geliri dikkate alınması gerekiyor.

629 bin kişi aylık alıyor

2014 yılında toplam 629 Bin 590 kişiye 65 yaş aylığı bağlanmış. Aylıkların devlete maliyeti 1 milyar TL. Aylık miktarının artırılması önemli olmakla birlikte, 65 yaş aylığından daha fazla yaşlının yararlanmasını sağlayacak değişikliklerin de yapılması gerekiyor.

Haber Kaynağı: Akşam
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber