Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
20:22 Karesi Belediye Başkanı Mesut Akbıyık belediyenin borç bilançosunu açıkladı20:22 Doktoru darp etmişti: Mahkeme yurtdışına çıkışını yasakladı20:18 Sulusaray’da depremde panik yaparak kaçmaya çalışan 5 kişi yaralandı20:18 Ticari aracın çarptığı bisiklet sürücüsü hastanede öldü20:17 Çin: "İsrail Refah’a saldırı planından vazgeçmelidir”20:16 Depremin yaşandığı Tokat’ta okullar 1 gün tatil edildi20:10 Afrika’dan gelen toz taşınımı Adana’da etkili oldu20:10 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: "Tokat Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde m...20:09 Uşak’ta yapılan operasyonda çok sayıda kaçak makaron ele geçirildi20:09 Ankara’da ilginç yolculuk: Minibüsün camından sarkan köpek görenleri şaşırt...20:07 Türkiye Tanzanya arasında 6 önemli anlaşma20:06 Bursaspor’da hazırlıklar devam ediyor20:06 Tokat Valisi Hatipoğlu: "Gelen ilk haberlere göre can kaybı yok”20:05 Memur-Sen Heyeti Bakan Işıkhan’la kamu görevlilerinin çözüm bekleyen sorunl...20:04 Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Aynı aktörlerin şimdi de tek ses olarak İsrail’e du...20:04 Bakırköy’de kuyumcuya silahlı saldırı: Saldırganın kaçış anı kamerada20:00 Aydın’da gıda zehirlenmesi şüphesiyle öğrenciler hastanelik oldu19:59 Sultanlar Ligi: Eczacıbaşı Dynavit: 3 - Fenerbahçe: 019:58 Kenya’da askeri helikopter düştü: 5 ölü, 3 yaralı19:58 Bolu Dağı Tüneli’nin İstanbul yönü 70 metre uzatılacak
Eğitim 22 Aralık 2014 - 13:03 Yorum: 0

Öğrencilerin "kariyeri" için yeni program hazırlandı

Milli Eğitim Bakanlığınca, ortaokullarda okutulan rehberlik ve kariyer planlama dersi için hazırlanan programla öğrencilerin kariyerleri hakkında kapsamlı kazanımlar elde etmesi sağlanacak.

Öğrencilerin 'kariyeri' için yeni program hazırlandı

Talim ve Terbiye Kurulu (TTK), ortaokul 8. sınıfta mecbur şekilde ve haftada bir saat okutulan, rehberlik ve kariyer planlama dersi programını tekrardan düzenledi. Yeni hazırlanan, öğretim programı, 2015-2016 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanacak. Daha öncelikle rehberlik ve kariyer planlama dersi öğretimi için uygulanan ilköğretim derslik rehberlik programı ise gelecek eğitim öğretim yılından itibaren uygulamadan kaldırılacak.

Yeni öğretim programında, kariyer planlamasını doğru oluşturan bireylerin, fon ve süre israfı bunun şeklinde dezavantajlardan etkilenmeden memleket kalkınmasına ve büyüme göstermesine fazla aşırı mühim katkılar sağlayacağına dikkat çekilerek, insanın kendini tanımasına, yeteneklerini daha etken kullanarak kendini gerçekleştirmesine, hür ve verimli fert olmasına katkı sağlamak amacıyla 'Rehberlik ve Kariyer Planlama Dersi Programı'nın hazırlandığı kaydedildi.

Dersi tamamlayan öğrencilerin, alacağı eğitimin gelişimine ve yaşamına katkısını bilen, geleceğe yönelik planlama yapma becerisini kazanmış, kendi kariyer yaşamına ait yolları değerlendirebilen, mesleklerin yaşamdaki noktayı ve önemini kavramış, her mesleğin toplumda mühim ve kıymetli olduğunu bilen, çevresindeki imkanları değerlendirebilen insanlar olmaları bekleniyor. 

Öğrenciler iş yerlerinde iş gruplarını gözlemleyecek

Kariyer planlamanın öneminin kavratılacağı derste, programın 'meslekler ve kariyer planlama' konularında başarıya ulaşması için öğrencilerin çeşitli lise türlerine ve iş yerlerine ziyaretleri sağlanarak, meslekler ile ilgili incelemeler yapmalarına ve iş sektöründe değişik iş gruplarını gözlemelerine olanak verilecek. Bu imkanların olmadığı okullarda, panolar aktif biçimde kullanılacak, internetten, belgesellerden ve buna aynı materyallerden yararlanılacak.

Öğrenciye özgeçmiş hazırlatılacak

Ders kapsamında öğrenciye, kariyer dosyası hazırlama, özgeçmiş yazma, meslekleri araştırma ile ilgili beceriler kazandırılacak. 

Programda yer sektör kazanımların öğrencilerde gerçekleşme seviyesinin belirlenmesi  için öğrencilerin ilgilerini saptamak için mektep rehberlik ve psikolojik danışma servisinin uygulayacağı alaka envanterleri, kisilik ölçekleri, öğrencilerin tutacakları günlükler, öğrencilerin yapacağı öz değerlendirmeler, aile üyelerinin öğrenciyle ilgili gözlemleri, öğretmen gözlemleri kullanılacak. 

Yoğun İmtihan kaygısı yasayan örencilerin aktif katkı alması sağlanacak

Öğretim programına göre, derste, kendini tanıma, güvenli ve sıhhatli yaşam, eğitim yaşamı, meslekleri tanıma ve kariyer planlama konuları işlenecek. 

Kendini tanıma konusunda yetenek, ilgi, değer kavramı açıklanacak ve yetenek, alaka ve değerlerini ayrım etmesi, güvenli ve sağlıklı yaşam ile ilgili ise öğrencilerin kendini yararsız alışkanlıklardan koruması, stresin nedenlerini ve belirtilerini açıklama, stres durumlarında kullandığı tepkilerin etkililiği açısından değerlendirme kazanımları verilecek.

Eğitim yaşamı konusu işlenirken de öğrencinin kendi öğrenme stilini belirlemesi, İmtihan kaygısının performansına etkisini ve İmtihan kaygısıyla kafa etme yolları öğretilecek. Yoğun İmtihan kaygısı yaşayan öğrencilerin rehberlik ve psikolojik danışma servisinden aktif katkı alması sağlanacak.

Mesleklerin istihdam imkanları anlatılacak

Meslekleri tanıma ile ilgili ise iş, meslek, iş ve kariyer kavramlarını tanımlama, meslek sahibi olmanın önemini açıklama, üst tahsil kurumlarına geçiş sistemini araştırma, ortaöğretim program türleri ile ilgili bilgi toplama, ilgi, kabiliyet ve değerlerin ortaöğretim program şekli seçimindeki rolü, alaka duyulan mesleklerin gerektirdiği eğitimler ve bireysel özellikler, eğitimini sürdüreceği ortaöğretim program türünün iş seçimine etkisi, meslekler ile ilgili bilgi toplayacağı kaynaklar ve mesleklerin uzun vadede istihdam imkanları üstünde durulacak. Meslekler ile ilgili bilgi toplaması kazanımı kapsamında, öğrencilere derslerde belirli meslekler ile ilgili toplumda mevcut bulunan ön yargılar da anlatılacak.

Öğrenci bireysel kariyer planlama dosyası hazırlayacak

Kariyer planlama ile ilgili da öğrencinin kendini tanıtmada öz geçmişin önemini ayrım etmesi, öz geçmişini yazması, kariyer planlama basamaklarını açıklaması, bireysel kariyer planlama dosyası hazırlaması öğretilecek. Kariyer dosyasında, öğrencinin kendini tanımasına ve gerçekçi kararlar vermesine destekçi olacak her çeşit gereç ve verinin bulunması sağlanacak. Öğrencinin ortaöğretim tercihlerini kariyer dosyasındaki verilerden yararlanarak, belirlemesi öğretilecek.

Kaynak: AA

ETİKETLER: Rehberlik , Kariyer , Planlama , Kariyer
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber