Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 24 Haziran 2016 - 11:53 Yorum: 0

Öğretmenden Mikroskobik Canlılar Üzerine Çalışma Projesi

Akçadağ ilçesinde Fatih Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni Hüseyin Dikici, mikroskobik canlılar üzerine çalışma geçekleştirdi.

Öğretmenden Mikroskobik Canlılar Üzerine Çalışma Projesi

Akçadağ ilçesinde Fatih Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni Hüseyin Dikici, mikroskobik canlılar üzerine çalışma geçekleştirdi.

Proje hakkında bilgiler veren Akçadağ ilçesi Fatih Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni Hüseyin Dikici, çıplak gözle görülmeyen, binlerce türün ve canlının var olduğunu ifade etti. Bu canlıların sadece mikroskop gibi araçlarla görülebileceğini aktaran Dikici, "Genelde makro dünya ile ilgili canlıları içeren belgeseller yapılmaktadır. Bu proje ile birazda mikro alemle ilgili belgesellerin hazırlanmasını amaç edindik. Şu ana kadar mikroskobik canlıları gösteren herhangi bir belgesel veya çalışmaya yaptığımız literatür taramasında rastlamadık, bu bir nevi ilk olacak. Mikroskobik canlıları gösteren kısa belgesel filmler hazırladık. Bu çalışmada mikroskobik canlılar incelenmiş, bu canlılarla ilgili elde edilmiş görüntüler kullanılarak mikro-klipler yapılarak bu canlılara dikkat çekilmiştir. Ayrıca bu çalışmayla protozoa (tek hücreli hayvan benzeri protistler) kültürü hazırlamak, hazırlanan kültürlerin içindeki canlıları mikroskopta görüntülemek, elde edilmiş görüntüler kullanılarak mikro-klipler veya mikro belgeseller hazırlama amaçlanmıştır" diye konuştu.

Projenin amacı ve yöntemi hakkında da bilgiler veren Dikici, mikroskobik canlıları tanıtan belgesel filmler hazırlamak istediklerini kaydetti. Dikici, "Bu projenin amacı, çıplak gözle göremediğimiz mikroskobik canlıları, bu canlıların dünyasından çekilmiş görüntüler kullanılarak mikro belgeseller, mikro klipler hazırlamaktır. İnsanlar şu ana kadar hep makro alemden çekilmiş görüntülerden elde edilmiş belgesel filmler izledi. Makro alemle ilgili insanoğlu ilginç canlıları tanıdı. Sıra şimdi mikro alemle ilgili ilginç canlıları tanımada. Biz bu çalışmayla bu alemden çekilmiş görüntülerden elde edilmiş belgeseller, klipler hazırlamayı amaç edindik. Dere suyu, havuz suyu, yol kenarlarındaki yağmur suyu birikintileri gibi farklı yerlerden aldığımız numuneler daha önce pet şişe içinde hazırladığımız besi yerine koyduk. Birkaç gün hava alacak şekilde ağzı açık bir şekilde laboratuvarda beklemeye aldık. Burada amaç farklı yerlerden aldığımız su numuneleri içindeki canlıların çoğalmalarını sağlamaktı. Kültürde canlı sayısının artması onları mikroskopta görme şansımızı artıracaktır. Mikroskopta bir damla kültür suyu incelenebilmektedir. Binlerce damla sudan oluşmuş bir kültürün incelenmesi oldukça zordur. Bundan dolayı kültürde canlı sayısının artması çok önemlidir. Yine bir o kadar zor olan bu canlıların mikroskoptan görüntüleri cep telefonlarıyla çekilmektir. Canlılar sürekli hareket ettiklerinden bunları mikroskopta takip etmek ve bunları kamerayla çekmek becerikli olmayı gerektirir. Elde edilen görüntülere uygun müzikler veya konuşmalar ekleyerek mikro belgeseller hazırladık. Bu şekilde hazırlanmış mikro kliplerimiz mevcuttur" ifadelerini kullandı. Tek hücreli canlılar ile ilgili kısa belgesel filmler hazırladıklarını da belirten Dikici, "Bu projedeki filmler henüz başka yerlerde yayınlanmadığından izleyenler için bir ilk olacaktır. Amacımız mikroskobik canlılara dikkat çekmek bunları tanıtmaktır. Bir damla su içinde ne kadar fazla canlı olabileceğini insanlara göstermek. Bu projeyle hijyen kurallarına uymanın önemini bir kez daha göstererek vurgulamak en temel amacımızdı. Yediklerimizin ve içtiklerimizin temiz olmasına özen göstermemizin "bir damla sudan da ne çıkar" demeden sağlığımızı olumsuz etkileyen bu canlılardan korunmanın önemini vurguladık, durumu ortaya koyduk. Bir damla suda hayat adını verdiğimiz bu belgeselden dört bölümü hazırlanmış durumda ve her yıl yeni bölümler hazırlanarak belgeselimizi zenginleştirmeyi düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Öğretmenden Mikroskobik Canlılar Üzerine Çalışma Projesi

Öğretmenden Mikroskobik Canlılar Üzerine Çalışma Projesi

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber