Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 18 Eylül 2014 - 14:34 Yorum: 0

Okul açılması için herhangi bir müracaat yok

Adalet Bakanı Bozdağ, Kürtçe eğitim vereceği bildirilen okulların mühürlenmesiyle ilgili, "Özel okul açmaya engel var diyen yalanın büyüğünü söylüyor. Herhangi bir müracaat yok" dedi.

Okul açılması için herhangi bir müracaat yok

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 'Maalesef son günlerde sahamızda meydana gelen 'okul' iddiaları yasanın ön gördüğü biçimde izinler alınmak, prosedürler yerine getirilmek şekli ile açılmış okullar değil' dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Van'a gelen Bozdağ, Van Adalet Sarayı'nda Van Barosu'nu ziyaret ederek, şehirde vazife oluşturan hakim ve savcılarla bir araya geldi.

Basına kapalı şekilde gerçekleştirilen görüşmenin peşinden Van Cumhuriyet Başsavcısı Savaş Düzgün'ü makamında ziyaret eden Bozdağ, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, çözüm sürecinin 62. Cumhuriyet Hükümeti'nin programında yer piyasa fazla fazla mühim bir plan olduğunu belirtti.

Projenin muvaffakiyetli olmasını ve nihai neticeye ulaşmasını istek ettiklerini, daha evvela Akil İnsanlar Heyeti'nin bu konu hakkında meslek yürüttüğünü anımsatan Bozdağ, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin de inceleme komisyonu kurarak çözüm odaklı bir yaklaşım ortaya koyduğuna dikkati çekti.

Parlamentoda çözümle ilgili ilk kere bir yasanın çıktığını ve bunun 'çözümün anayasası' sayılacak nitelikte olduğunu vurgulayan Bozdağ, 'Son şekilde da 62. Cumhuriyet Hükümeti programında da çözüm süreci plan şekilde yer almıştır. Çözüm süreci artık bir ülke politikası değildir, ulus politikasıdır. Vanlıların sahip çıktığı kadar, Yozgatlıların, İstanbulluların, Edirnelilerin sahip çıktığı mühim bir projedir. Vatandaşımız 30 Mart, 10 Ağustos seçimlerinde bu projeye kocaman tasdik vermiştir. Bu çerçevede adımlarımızı atıyoruz. Yeni hükümet zamanında de daha evvela attığımız kararlı adımları yeni adımlarla destekleyeceğiz. Başbakanımız bundan sonra kendi başkanlığındaki heyet eliyle süreci yürütecektir. Önümüzdeki günlerde bu konu hakkında yeni değerlendirmeler kamuoyuyla paylaşılacaktır. Şu anda bu konuyla ilgili bir detaylandırma yapmak istemiyorum' diye konuştu.

 'Prosedürler yerine getirilmek şekli ile açılmış okullar değil'

Gazetecilerin 'Son yıllarda Kürtçe eğitim verici okullarla ilgili yaşananlar gündemde. Bu okullarla ilgili hukuki engeller nelerdir?' sorusunu cevaplayan Bozdağ, Türkiye'de hususi öğretim kurumlarında Kürtçe dahil başka herhangi bir dilde eğitim verilmesinde bir engelin bulunmadığını belirtti.

Yasal düzenlemelerin yapıldığını, şu anda dileyen her vatandaşın hususi mektep açmak ve bu konu hakkında prosedürleri yerine getirmek şekli ile anadilde eğitim yapabileceğini anlatım eden Bozdağ, şöyle devam etti:

'Maalesef son günlerde sahamızda meydana gelen 'okul' iddiaları yasanın ön gördüğü biçimde izinler alınmak prosedürler yerine getirilmek şekli ile açılmış okullar değil. Devlet diyor ki, 'okul açmak istiyorsanız, izinlerinizi alın, koşulları yerine getirin biz destekçi olalım, okulu açın' diyor ancak bildiğim kadarıyla ne Van Valiliği'ne, ne Milli Eğitim Müdürlüğü'ne ne başka yerlerde herhangi bir mektep açma talebi, müracaat ve izin yok. Yani getiriyor bazıları tabelayı çakıyor ve bura mektep diyor. Böyle olmaz. Türkiye'de kurallarla ilgili kanunlar var, hepimiz hem uyacağız hem uygulayacağız. Hükümet yasayı çıkarmış, alt yapıyı oluşturmuş. Bundan istifade etmek istemiyor birileri. Fiili hal yaratmak şekli ile kanuna marjinal kimi eylemler yaparak Türkiye'de böyle bir problem varmış bunun şeklinde algı yaratıyorlar. Bu bir kara propagandadır.'

'Türkiye'de hususi mektep açmaya mani bir şey mevcut diyen yalanın büyüğünü söylüyor' diyen Bozdağ, 'Herhangi bir başvuru yok, kafasına oranla mektep açıyor. Van'da bakkal açmak için dahi esnaf odasına kayıtlı olmak gerekiyor. İnşaat için belediyeden ruhsatname almak gerekiyor. Ruhsatsız bulunduğu süre belediye gidip mühür vuruyor. Onun için kanuna marjinal iş olduğunda tutum gereğini yapar ama izinler alınırsa kurallara uyulursa herhangi bir mani yoktur. Türkiye'de böyle bir problem yoktur, böyle bir problem varmış bunun şeklinde çabalayanlar boşu boşuna uğraşıyorlar. Okul açmak isteyenlere biz izin vermeye hazırız' ifadelerini kullandı.

Bakan Bozdağ, Adliye Sarayı'ndaki ziyaretlerinin peşinden Erciş ilçesine devinim etti.


Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber