Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
06:52 Benzin yüklü tanker kaza yaptı: Patlama riskine karşı D-130 Karayolu trafiğ...05:41 ABD üniversitelerindeki Filistin’e destek gösterileri ülke geneline yayılıy...05:36 Trump’a yönelik “sus payı” davasında tanıklar ifade verdi05:15 Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik...02:43 Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik Resmi Gazete’de01:41 AFAD:"Erzincan’ın Tercan ilçesinde saat 01.30’da 4.1 büyüklüğünde deprem me...01:38 Pastanede oturan 2 kişiye silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı01:29 Ahlat’ta ‘Tarihe Damga Vuranlar Haluk Dursun’ anma programı düzenlendi01:13 Lokanta ve kafelerde yüzde 8 olan KDV, yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV, yüzde...01:02 Otomobil su kanalına uçtu: Öldüğü düşünülen sürücünün yüzerek kaçtığı ortay...00:59 THY Euroleague: Monaco: 93 - Fenerbahçe: 8800:56 Konya’da bir apartmanın 9’uncu katı alevlere teslim oldu00:54 Küçükçekmece’de bir kadın evinde ölü bulundu00:21 "14. Uluslararası Tarım, Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması"na başvurular ba...00:10 Çoruh Kültür Merkezinde Şiir Gecesi00:10 Bayburt’ta 2. İl Koordinasyon Toplantısı için toplanıldı00:09 Kemaliye’de 1 ev yandı00:09 Şoförlere trafik eğitimi verildi00:09 Erzincan’da helikopter ambulans donanımlarının tanıtıldığı bilgilendirme to...00:09 Bayburt’ta ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’ dolayısıyla etkinler...
Sağlık 02 Aralık 2016 - 10:38 Yorum: 0

Okul çantaları skolyoz değil ağrı nedeni

Omurganın göğüs ve bel bölgesinde yana doğru eğrilmesi olarak tanımlanan skolyozun daha çok kız çocuklarında adet görmeye başlamadan hemen önce hızlı...

Okul çantaları skolyoz değil ağrı nedeni

Omurganın göğüs ve bel bölgesinde yana doğru eğrilmesi olarak tanımlanan skolyozun daha çok kız çocuklarında adet görmeye başlamadan hemen önce hızlı boy atma döneminde ortaya çıktığını bildiren Omurga Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alpaslan Şenköylü, hastalıkta suçlunun ağır okul çantaları ya da oturuş bozuklukları olmadığını bildirdi.

Medicana International Ankara Hastanesi Omurga Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alpaslan Şenköylü, skolyoz hastalığının genelde ergenlik başlangıcındaki kız çocuklarında görüldüğünü ve oluşumunda genetik ve çevresel nedenlerin suçlandığını kaydetti. Eğri oturmanın ya da okul çantasını asimetrik taşımanın skolyoza değil ama sırt ağrısına neden olabildiğine işaret eden Şenköylü, "Özellikle kız çocuklarında adet görmeye başlamadan hemen önceki hızlı boy atma döneminde ortaya çıkıyor. Bu dönemde verilecek olan korse belki ameliyata gidişi engelleyebilir. Skolyoz önlemez ancak ilerlemesi durdurulabilir bir hastalıktır" dedi.

Omurganın ön-arka düzlemden bakıldığında dümdüz olduğunu ve herhangi bir dönüklüğünün bulunmadığını söyleyen Prof. Dr. Şenköylü, "Skolyoz dediğimiz rahatsızlık, ön arka planda omurganın S ya da C şeklinde olması ve beraberinde dönüklük olması durumudur" dedi.

Belirtilerinin omuz asimetrisi, bel kavsinin asimetrisi ve kaburga kamburluğu olduğunu belirten Şenköylü, "Doğuştan olan olgularda omurlarda oluşum veya ayrılma sorunları görülebilir. Nöromuskuler olgular kas hastalıkları ya da sinirsel hastalıklara bağlı olabilir. En sık görüleni nedeni belli olmayan tiptir " diye konuştu.

"Ergenliğe Giren Çocukların Kontrolü Önemli"

Bu dönemde verilecek olan korsenin ameliyata gidişi engelleyebileceğini belirten Dr. Şenköylü, "Erken tanı için ebeveynler, ergenlik dönemine girmek üzere olan veya ergenliğe henüz girmiş olan çocukların sırtında asimetri olup olmadığını ayda bir kontrol etmeli" dedi.

Prof. Dr. Şenköylü, "Skolyozun tanısı için öne eğilme testi kullanılır. Eğer asimetri varsa skolyoz olduğu düşünülür. Ama daha sağlıklı bilgi alabilmek için bir deformite cerrahına başvurmak gerekir. Skolyoz en çok ergenlik çağında 10-14 yaş aralığında görülüyor" şeklinde konuştu.

İleri Eğrilikte Tercih Edilen Cerrahide 3D Teknoloji Dönemi

İleri eğriliklerde yani 45 derecenin üzerinde cerrahi tedavinin önerildiğini söyleyen Şenköylü, cerrahi tedavi ve sonrası konusunda şunları kaydetti:

"Cerrahi tedavi, omurlara yerleştirilen vidalar ve bunları birleştiren çubuklarla yapılır. Skolyoz ameliyatında risk, bu işte uzmanlaşmış cerrahlar tarafından yapıldığında azalmaktadır. Ayrıca gelişen teknoloji de bu konuda biz cerrahlara önemli imkanlar sunuyor. Omurga ameliyatlarında artık vidaların doğru yerleştirilmesiyle çevredeki hayati dokulara zarar verilmesini önlemek amacıyla üç boyutlu yazıcı teknolojisinden faydalanıyoruz. Her skolyoz tipinin ameliyat sonrası bakımı farklıdır. İlk 2 ya da 3 gün hasta kontrollü ağrı kesme yöntemi uygulanır. Her şey olağan seyrederse ameliyat sonrası ortalama 4. günde hastaneden çıkılabilir. Hastalar ortalama 15-20 günde okula tekrar başlayabilir. Genelde ameliyat sonrasında korse kullanmaya gerek yoktur."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber