Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 07 Eylül 2016 - 00:38 Yorum: 0

Okutur; “Turizm’de borç erteleme ve yeniden yapılandırma gerekli”

Dalaman Ortaca Köyceğiz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (DOKTOB) Başkanı Yücel Okutur, turizmin içinde bulunduğu sıkıntıları değerlendirerek,...

Okutur; “Turizm’de borç erteleme ve yeniden yapılandırma gerekli”

Dalaman Ortaca Köyceğiz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (DOKTOB) Başkanı Yücel Okutur, turizmin içinde bulunduğu sıkıntıları değerlendirerek, "Uzun vadeli düşük faizli borç ertelemeleri yapılarak, verilecek teşviklerle turizm yeniden yapılandırılmalıdır." dedi.

DOKTOB Başkanı Okutur yaptığı açıklamada; "Turizm Suriye'de ve dış politikada yapılan yanlış uygulamalar nedeniyle 3 yıldır gelirleri azalarak krize girmiştir. 2016 yılında düşüş oranı %70'lere gerilemiştir. Büyük tehlike turizmcinin 2016 yılını kar edecek kazanımı olmadan zararla sezonunu kapatıyor olmasıdır. Turizmci prim, vergi, elektrik, su borcu ile birlikte kısmen personelinin maaşını da ödeyememiştir. Sezon sonu gelmesi nedeniyle 2016 yılında ertelenmiş veya 2017 yılında ödenecek borçlarının durumu ne olacaktır! Devletimiz bu konuda acilen çözüm olabilecek önlem almalıdır. Çözüm uzun vadeli düşük faizli borç ertelemeleri yapılarak turizmin yeniden yapılandırılması için uygun şartlarla teşvik verilerek 2017'nin sıkıntıları en aza indirerek geçişi sağlanmalıdır. Aksi durumda birçok turizm tesisi ve buna bağlı yan kuruluşlar bir yıllık iki yıllık banka borcu yüzünden farklı finans gruplarının eline geçebilecektir. Bu durum 15 Temmuz kadar tehlikelidir." diye konuştu.

Turizmin, cari açığın kapanması için önemli bir sektör olduğunu dile getiren Yücel Okutur, "Turizmde Avrupa'yı performans sıralamasında ilk altının üst basamaklarını zorlamaya başlayan ivme ile giden turizmimiz ithalatı olmayan bir milyon beş yüz bin vasıfsız istihdamı çözüm olan ve 50 Milyar Dolar döviz girdisi sağlayan cari açığın kapanmasına yardım eden en önemli sektördür. Bu sektör şu anda üç beş ay içinde büyük bir kaosla karşı karşıya kalacaktır. Bu durum telafisi çok zor olan bir maliyet getirecektir. Yılsonuna kadar mutlaka bir çözüm bulunmalıdır. Turizmci aksi takdirde kasım ayından itibaren başlayacak uluslararası turizm fuarlarına katılacak gücü kendisinde bulamayacaktır." dedi.

Turizme gerçek anlamda tanıtım fonu ayrılması gerektiğini ifade eden Okutur, şunları kaydetti; "Hâlbuki iki milyar TL gibi bir tanıtım formu ayrılarak turizm atağa kalksa altı ay sonra bu fon devletimize 50 ile 70 milyar TL ile dönecektir. Bu hesapta hiç yanlışlık yoktur. Turizm sektörünün bu sorunlarına mutlaka çözüm bulunmalıdır.'

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber