Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yaşam 06 Temmuz 2015 - 00:44 Yorum: 0

Okyanus yarışının tek kadın takımı

Ekim ayında İspanya’da başlayan dünyanın en prestijli yat yarışlarından Volvo Ocean Race, geçtiğimiz hafta İsveç’te tamamlandı. En çok alkışı, yarışı 6’ncı bitiren, tamamı kadınlardan oluşan İsveç takımı Team SCA aldı

Okyanus yarışının tek kadın takımı

Levent ÖZÇELİK/ GAZETE HABERTÜRK-PAZAR

Dünyanın en önemli yat yarışlarından biri olan Volvo Ocean Race (VOR), geçtiğimiz hafta sonu İsveç Göteborg’da gerçekleştirilen son liman içi yarışla tamamlandı. Abu Dhabi Ocean Racing, genel klasman birincisi olurken, Türk- Amerikan takımı Alvimedica 5’inciliği, tamamı kadınlardan oluşan İsveç takımıTeam SCA ise 6’ncılığı aldı. Ancak SCA takımı Göteborg’daki ödül töreninde en çok alkışı alan, dolayısıyla gönüllerde ve zihinlerde taht kuran takım oldu. Bu yılki yarışa kesinlikle kadınlar damgasını vurdu.

Team SCA, Volvo Ocean Race’te yarışan ilk ve tek kadın takımı. Güç, dayanıklılık ve zekâ gerektiren bu son derece zorlu yarışa katılmak ve SCA takımında yer almak, 250’den fazla başvurunun arasından seçilen az sayıda kadına nasip oldu. 9 ay boyunca gece gündüz erkeklerle aynı koşullarda mücadele etmeyi, dolayısıyla fiziksel gücün negatif etkisini elimine etmeyi gerektirdiği için SCA ekibi, 10’ar kişilik erkek ekiplerden farklı olarak 12 kişiden oluşuyor. Yaşları 28 ve 42 arasında değişen ABD, İngiltere, İsviçre, Avustralya, İsveç ve Hollanda gibi dünyanın farklı ülkelerinden kalkıp bir araya gelen bu “muhteşem” kadınların tutkusu herkesi etkileyecek türden.

Bu arada bir not düşeyim: Geçen hafta sonu Habertürk Pazar’daki “Frikik yoksa haber değilsin” başlıklı yazısında “Takım sporlarında esas unvan sadece erkeklere mahsustur, o sporu kadın yapıyorsa ille de bir lakap bulmak gerekir” diyen sevgili Ayşe Özek Karasu’yu kızdırmak istemem. Her ne kadar bu kadınların muhteşem olduğunu düşünsem de “muhteşem” lakabı bana ait değil. Takımın sponsoru olan, hijyen ürünleri üreticisi SCA, “Muhteşem Kadınlar Her Yerde” diye bir kampanya yürütüyor.

GURUR VERİCİ ANLAR

Türkiye’nin girişimsel kardiyoloji alanındaki markası Alvimedica, Volvo Ocean Race sponsorluğu kapsamında, kendi adını taşıyan yelken takımıyla yarıştı. Cape Town’da başlayan ve Abu Dabi’de tamamlanan 2. etap sırasında, yarışın “en genç takımı” unvanını taşıyan Türk-Amerikan takımı Team Alvimedica, ilk 2 günde 20 knot’a varan hızlarla filonun liderliğini yapıyordu. Ancak 10’uncu gün rotasını tamamen değiştirerek güçlü rakibi Team Vestas Wind’in yardımına koştu, 11 saat kaybetti. Team Alvimedica, yine de yarışın son durağına lider olarak girdi. Takımın ilk yarışı olmasına rağmen, VOR 5’incisi olarak elde ettiği başarı hepimizin gururu.

NE YİYİP NE İÇTİLER?

Günün her anını küçük bir teknede paylaşan Team SCA’nın dirençli yarışçıları, diğer takımlardaki erkeklerle birlikte, 9 ay boyunca 40 bin mil kat etti. Yüklenecek her malzeme teknenin hızını etkilediği için -yani tekne ne kadar hafif olursa o kadar hızlı gideceği için- Team SCA yarışmacıları, yarış boyunca taze gıdalar yerine, enerji ve kalori miktarı hesaplı, toz haldeki besinler ve özel bir teknikle dondurulmuş, kurutulmuş gıdaları tüketti. Bu yiyecekler sayesinde günde 12 bifteğe denk gelen 5 bin kalori alabildiler. Suyu denizden arıtarak içtiler. Teknede tatlı su kısıtlı olduğundan yarışçılar kişisel temizliklerini sadece ıslak mendille yapabiliyor.

BİRİ İLKOKUL ÖĞRETMENİ, DİĞERİ KÖPEKBALIĞI AVCISI

Team SCA’nın, 2008’de Vendee Globe Race’i 4’üncü olarak bitiren dümencisi Sam Davis, “Denizcilik benim kanımda var. Denizci bir aileden geliyorum. Yelkenci olmasaydım, yat tasarımcısı ya da mühendisi olurdum” diyor. Takımın, transatlantik yat yarışı Mini Transat 650’yı tek başına tamamlama başarısı göstermiş trim’cisi, ilkokul öğretmeni Justine Mettraux, yarış boyunca en çok sıcak bir duş almayı özlediğini belirtiyor. Takımın diğer trim’cisi Dee Caffari de okyanus yarışlarına yabancı değil. Vendée Globe Race, BT Global Challenges, Barcelona World Race ve 4 transatlantik yarışına katılmış. Ayrıca dünyanın çevresini yelkenle 3 kez dolaşan tek kadın. “Watch Captain” Liz Wardly, Fransa’da başlayıp İspanya’da sona eren, 64 kilometre ve 9 saat süren paddle board yarışına katılmış. “Yarışın sonunda board’umu taşımak ve bitiş çizgisine koşmak zorundaydım. İnanılmaz bir histi” diyen Wardly, çocukken Papua Yeni Gine’de bir teknede yaşamış ve köpekbalığı dahil, bolca balık avlamış.

Haber Kaynağı:
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber