Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Kültür 07 Eylül 2016 - 11:48 Yorum: 0

Ölmeden evvel muradına erdi

Tokat'ın Niksar ilçesinde ölmeden önce kendisi ve eşi için anıt mezar yaptıran halk ozanı Aşık Dertli Kul Cafer'in anıt mezarı yanına heykeli de dikildi.

Ölmeden evvel muradına erdi

Tokat'ın Niksar ilçesinde ölmeden önce kendisi ve eşi için anıt mezar yaptıran halk ozanı Aşık Dertli Kul Cafer'in anıt mezarı yanına heykeli de dikildi.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim İş Öğretmenliği Bölümü Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Ramazan Tilki ve öğrencileri tarafından 6 ayda yapımı tamamlanan 2 metre uzunluğundaki heykel anıt mezarların yanına konuldu.

Niksar ilçesine 14 km mesafede bulunan Çamiçi Yaylası'nda yaşayan 70 yaşındaki Halk Ozanı Aşık Dertli Kul Cafer, 2 yıl önce evinin bahçesine kendisi ve eşi için anıt mezarları yaptırmıştı. Ölüm hak olduğu için insanoğluna, kendi mezarımı kendim yaptım ve bununla da gurur duyuyorum ve nitekim muradıma erdim diyen Aşık Ozan "Her şeyim hazır, mezarım bile hazır, şimdi de heykelim yapıldı ve mezarımın başına dikildi. Çok mutluyum, gururu ve mutluluğu bir arada yaşıyorum" dedi.

Yaz aylarında Niksar'a gelerek ilçe merkezine 14 kilometre mesafede bulunan Çamiçi Yaylası'nda yaşayan Halk Ozanı Aşık Dertli Kul Cafer, ölmeden önce kendisi ve eşi için anıt mezar yaptırdı.

TRT ve Kültür Bakanlığı'ndan emekli Halk Ozanı Aşık Dertli Kul Cafer "Ölüm hak olduğu için insanoğluna, kendi mezarımı kendim yaptım ve bununla da gurur duyuyorum ve nitekim muradıma erdim" diye konuştu.

Evinin bahçesinde yaptığı iki anıt mezara da mesleğini, ismini ve doğum tarihini yazdıran Dertli Cafer ve eşinin bir tek ölüm tarihi eksik.

1946 yılında Tokat'ın Niksar ilçesinde doğan Halk Ozanı Dertli Cafer, kış mevsiminde Samsun Atakum'da, yaz aylarında ise Tokat'ın Niksar ilçesine ikamet ettiğini belirterek, "Şiirlerimde ölümü hep hatırlıyorum bu yüzden sürekli düşünüyordum. Ölmeden önce kendimin ve eşimin mezarlarımızı hazır etmek istedim. Ölüm hak olduğu için insanoğluna, 2 yıl önce kendim ve eşim Hatice için mezarımızı kendim yapmıştım. Bir diğer dileğim ise heykelimin yapılması idi. Şimdi bu dileğime de kavuştum, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim İş Öğretmenliği Bölümü öğrencileri, heykelimi yaptılar ve anıt mezarların başına diktiler şimdi muradıma erdim" şeklinde konuştu.

"Yaşarken heykelimin yapılması gurur verici"

Yaşarken heykelinin yapılmasından ve anıt mezarların yanına dikilmesinden dolayı büyük bir gurur ve sevinç yaşadığını belirten Halk Ozanı Aşık Dertli Kul Cafer şunları söyledi: "1948 yılında Tokat'ın Niksar ilçesinde doğdum. 1966 yılında halk ozanı olarak aşıklığa başladım. 500'den fazla eserim var, "Dostlar Merhaba, Dertli Sazım ve Gerçek Aşık İsen Hakka Bağlan" isimli 3 tane kitap çıkardım. Kitaplarım İngiliz Kütüphanesi'nde ve Kültür Bakanlığı'nın arşivinde yayınlandı. 1995 yılında sanatçı olarak TRT'den emekli oldum. Şimdi de yaşarken heykelimi yaptılar, buraya kadar getirip eşim ve benim mezarlarımın başına diktiler. 2 metre uzunluğunda bir heykel ve 6 ayda tamamlandı. Zaman zaman yoldan geçenler mezarların başına gelip dua ediyorlar, içinde kimsenin olmadığını söylediğimde ise şaşırıyorlar."

Halk Ozanı kendisine ilgi gösterip heykelinin yapılmasını sağlayanlara da teşekkür ederek "Heykelimin yapımında emeği geçen Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim İş Öğretmenliği Bölümü Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Ramazan Tilki ve bölüm öğrencileri Tuğçe Gevşek ile Halil İbrahim Maraz hocalarıma çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber