Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Türkiye 27 Haziran 2016 - 17:48 Yorum: 0

OMÜ Tıp’ta “Kılçık” Polemiği

İntörn doktorların yayınladıklarını iddia ettikleri "Kılçık" dergisinde kendilerine hakaret edildiği gerekçesiyle basın açıklaması düzenleyen hemşirelere...

OMÜ Tıp’ta “Kılçık” Polemiği

İntörn doktorların yayınladıklarını iddia ettikleri "Kılçık" dergisinde kendilerine hakaret edildiği gerekçesiyle basın açıklaması düzenleyen hemşirelere intörn doktorlardan karşı açıklama geldi.

Geçtiğimiz günlerde Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) "Kılçık" adlı karikatür dergisinde hemşirelere hakaret edildiği gerekçesiyle Sağlık-Sen Samsun Şubesi, OMÜ Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü, OMÜ Çocuk Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü ve Türk Hemşireler Derneği Samsun Şube Başkanlığı tarafından protesto edilen intörn doktorlar bugün bir basın açıklaması yaptı. Doktorlar, basın açıklamasında "Kılçık" dergisinin kendileriyle bir ilgisi olmadığını, hemşirelerden özür beklediklerini, özür dilenmediği takdirde hemşireler hakkında gerekli işlemlerin yapılacağını söylediler.

OMÜ Tıp Fakültesi Dekanlık binası önünde yapılan basın açıklamasını okuyan İntörn Doktor Emre Kıymık, "Adı geçen dergide hemşirelerimizi itham ederek küçük düşüren hakaretler ve cinsiyetçi açıklamalar içeren yazıyı kesinlikle kabul etmiyor, şiddetle kınıyoruz. Bu şekilde bir yazıya ve ithama gerek bizlerin, gerek Tıp Fakültemizin konu olmasından kaynaklı derin üzüntü duyduğumuzu kamuoyuyla paylaşmak isteriz" dedi.

"LİNÇ GİRİŞİMİ BAŞLADI"

Kıymık şöyle devam etti:

"Fakültemizin mizah dergisinde yayınlanan ekip arkadaşlarımız olan hemşirelerimize yönelik cinsiyetçi yazılara karşı OMÜ Tıp Fakültesi hemşireleri tepki göstermiş ve "Kılçık" dergisini hazırlayan intörn doktorlardan özür beklemiş, bu konunun yasal takipçisi olacaklarını belirtmişlerdir. Ancak kendileri gerekli araştırmayı yapmadan kamuoyuna bu dergiyi hazırlayan ve yayına sürenlerin intörn doktorlar olduğunu "asılsız" bir şekilde deklare etmişlerdir. Yaptıkları basın açıklaması sonucunda ve birçok internet sitesinde "intörn doktor kepazeliği" manşeti ile yayınlanmış ve sosyal medyada intörn doktorlara karşı ciddi bir linç girişimi başlamıştır. Ağza alınmayacak küfürler edilmiş, tehditler savrulmuş ve intörn doktorlar olan bizleri söz hakkı bile verilmeden günah keçisi ilan etmişlerdir. Bu konu hakkında hemşirelerimizden bir özür bekliyor ve beklenen özür gelmediğinde de bu haberi "asılsız" bir şekilde yayan ve arkadaşlarımızı mobbinge uğratan hemşirelerimiz hakkında da gerekli işlemler yapılacağına söz veriyoruz."

"BİZLERLE HİÇBİR ORGANİK BAĞI YOK"

Söz konusu yazının nasıl mesnetsiz olduğunun farkında olduklarını belirten Emre Kıymık şunları kaydetti:

"Cinsiyetçi hiçbir açıklama ya da metnin tarafı olmadık, olmayacağız. Fakat bugün OMÜ intörn doktorlarına mal edilen yazının ve yayınlanan derginin bizler ile hiçbir organik bağı bulunmamaktadır. Adı geçen dergi OMÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı'nın imtiyaz sahipliğinde yayınlanmaktadır. Yani dememiz odur ki yayınlanan bu derginin ne hazırlanmasında ne denetlenmesinde ne de basımında intörn doktorların herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Derginin ise imtiyaz sahibi Tıp Fakültesi Dekanlığı'dır. Bu konunun örtbas edilmesine ve tıp öğrencilerinin adının arkasına saklanılmasına karşı olduğumuzu belirtmek istiyoruz."

24 Haziran günü dekanlık önünde hemşireler tarafından yapılan basın açıklamasında geçen "İntörn Doktor Dergisi" ibaresi sebebiyle gerek sosyal medyada, gerekse çalışma alanları olan hastanede sayısız hakarete, hemşirelerin mobbingine maruz kaldıklarını ifade eden Kıymık, "Hiç kimse tarafından kendimizi açıklamamıza izin verilmedi. Ne biz "bu yazının sorumluluğu bize ait değil" diyebildik ne de kimse bizleri dinlemeye çaba gösterdi. Yalnız bırakıldık. Ötekileştirildik. İntörn doktorların bu yayınlanan yazıda ve bu yazının bulunduğu dergide virgül kadar katkısı bulunmamaktadır. Bize yapılan bu linç kampanyasını lanetliyor, bizlere kulak vermenizi istiyoruz. Bir anlık kızgınlık ile bize karşı tavır takınan asistanlarımıza, hocalarımıza ve ekip arkadaşlarımıza sesleniyoruz. Kırgınız, üzgünüz. 6 yıllık eğitim hayatımızın sonunda mezuniyetimize beş gün kala bu mevzu bahis olaylara karşı tek söyleyeceğimiz söz şudur ki; yüreğimiz kanıyor, olmasaydı sonumuz böyle" şeklinde konuştu.

DEKANLIK ÖZÜR DİLEDİ

OMÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise, intörnlerin olayla alakası olmadığı belirtilerek, hemşirelerden özür dilendi. OMÜ Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mahmut Başoğlu yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"OMÜ Tıp Fakültesi mizah dergisi Kılçık-2016 sayısında hemşirelerimize yönelik mizah sınırlarını aşan ve hemşirelerimizi incitici bir anket yayınlanmıştır. Sağlık hizmet sunumunda hekimlerin profesyonel meslek yaşamlarında en büyük destekçileri olan hemşirelerimizle ilgili bu yayından derin üzüntü duymaktayız ve bu talihsiz olaydan dolayı tüm hemşirelerimizden özür diliyoruz. Bu olay sonrası sosyal medyada derginin yayınlanmasında hiçbir ilgisi olmayan intörlerimize yönelik saldırılar olmuştur. Fakültemiz hastanesinde hekimler, hemşireler ve intörnler olarak özveriyle çalışan bir ekibiz. Çalışma barışını bozan bu saldırı ve hareketleri de kınıyoruz."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber