Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 01 Ağustos 2014 - 16:11 Yorum: 0

Önemli olan ateşkesin tekrar tesis edilmesi

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İsrail'in ateşkesi sona erdirmesine ilişkin "Önemli olan; ateşkesin biran önce tekrar tesis edilmesi ve herkesin buna sadık kalması" dedi.

Önemli olan ateşkesin tekrar tesis edilmesi

Bayramlaşma programları kapsamında Konya'ya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet  Davutoğlu, cuma namazını Beyşehir ilçesindeki Eşrefoğlu Camii'nde kıldı. Davutoğlu, namaz çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, birkaç gündür devam eden yoğun telefon diplomasisi sonrası, gece yarısı 3 gündelik bir ateşkes meselesinde mutabakat sağlandığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Katar Dışişleri Bakanı Halid Bin Muhammed El-Atiyye ve Hamas Siyasi Büro Şefi Halit Meşal ile görüşme yaptığını ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

'Bu nebati Gazzeli kardeşlerimizin bir soluk alması, insani yardımların ulaşması açısından mühim bir olanak olmanın yanında, kalıcı bir ateşkesin temini için müzakere imkanı da sağlayacak insani amaçlı bir ateşkesti. İlk saatleri daha sakin geçtikten sonra maalesef saat 10.00'dan itibaren hepimizi üzen haberler gelmeye başladı. Olayı yakından takip ettik. Alandan da direk bilgi almaya çalıştık. Gerek BM kanadından, gerekse Filistin tarafından... Biraz öncelikle de Halit Meşal ve Halid Atiyye ile ayrı ayrı birer görüşme gerçekleştirdim. Tabii bu tür ateşkes durumlarında herkes kendisine ulaşan haberle değişik yorumlar yapıyor. Ancak Filistin tarafının açık ve kati tespiti; ateşkesin, İsrail'in bilhassa ateşkes saati yaklaştıkça artırdığı operasyonlar itibarı ile doğan bazı çatışmalardan kaynaklandığını, ateşkesin bozulmasının ve 70'e yakın Filistinli'nin hayatını kaybetmesine sebep olan ateşkes ihlallerinin yaşandığını, buna yanıt vermek mecburiyetinde kaldıklarını anlatım ediyorlar. Tabii mühim olan; şu anda ateşkes şartlarına süratle arka dönülmesidir. Sayın Meşal bu çerçevede kendilerinin İsrail'in ateşkesi bozmaması şeklinde ateşkese sadık olduklarını bize anlatım etmişlerdir. Bu çerçevede de Filistin yönünden bir İzah yapılacak. Herkesi aklı selime çağrı ediyoruz. Dünyanın gözü önünde bir kamu her çeşit tahrip edici silahla büyük bir zulme maruz kalıyor.'

'Bu tür ihlal iddiaları, karşılıklı suçlamalar olur'

Davutoğlu, bayramların kutsal günler olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

'Bayramdaki bu katliamlara insanlık vicdanının başkaldırı ettiği bir dönemde gelen bu ateşkes bir fırsat olarak görülmeli. Burada Filistin kısmını suçlayarak ateşkesin bittiğini ilan etmek doğru bir tavır değil. Daha ilk günden Kerry'e de anlatım etmiştim. Ateşkes ilan edildikten sonra her zaman bu tür ihlal iddiaları, karşılıklı suçlamalar olur. 'BM'den bir gözlemci heyeti alanda bulunsun ve BM tetkik etsin' diye bir talepte bulunduk. Tabii böyle bir heyetin oluşması süre alacağı için ateşkesi bir an öncelikle gerçekleştirmek amacıyla bu olası olmamıştı. Ancak alanda BM temsilcileri var, onlarla da münasebet halindeyiz. mühim olan; ateşkesin biran öncelikle tekrar tesis edilmesi ve her insanın bu ateşkese sadık kalması. Sonra da ateşkes ihlalleri meselesinde rasat yapabilecek güçte bir heyetin alanda bulunması. Filistin tarafı fazla fazla açık ve net şekilde, bu ateşkesin tünelleri tahrip edeceği iddiasıyla ateşkes sonrasında da bazı Filistinli evlere giren İsrailliler tarafından ihlal edildiği yönünde.'

Çok kırılgan bir ateşkes olduğunu başından beri bildiklerini dile getiren Davutoğlu, daha öncelikle bayramın birinci günündeki 24 saatlik ateşkes ilanında da gene böyle kırılganlıklar yaşandığını aktardı.

Telefon görüşmelerine devam edeceklerini ifade eden Davutoğlu, 'Bir an öncelikle ateşkes şartlarına geri dönülmesi için elimizden geleni yapmaya ve Filistinli kardeşlerimize insani yardımların ulaşması anlamında çalışmalarımızı artırmaya kararlıyız. Şu anda yapılması gereken; hemen ateşkes şartlarına arka dönülmesi. Gerektiğinde araştırma heyeti ihdas edilerek ateşkesin kimin yönünden ihlal edildiğinin tespiti anlamında adımlar atılması. Yoksa Filistin kısmına yönelik suçlamalarla daha önceki kullanılan insanlık dışı katliamları maruz göstermeye çalışmak, İsrail'e hiç bir yarar sağlamaz. Bunun da İsrailliler tarafından gayet iyi bilinmesi gerekir' diye konuştu.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber