Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Siyaset 24 Temmuz 2014 - 17:15 Yorum: 0

Onlar da artık görüşmelerde rol alacak

Başbakan Yardımcısı Atalay, çözüm süreci kapsamındaki görüşmelerde MİT'in dışındaki kurumların da rol alacağını ifade ederek "Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığımız bu konular için kuruldu" dedi.

Onlar da artık görüşmelerde rol alacak

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, TGRT Haber'in diri yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla ilgili soru üzerine Atalay, İsrail'in devlet terörü estirdiğini, bu konuda dünyada en kişilikli, en dürüst tavrı Türkiye'nin takındığını söyledi. 

Uluslararası camianın saldırılarla ilgili adaletsiz tutumuna belli eden Atalay, 'Hem büyük devletlerin hem de uluslararası şirketlerin ne kadar yanlış politika izlediği görülüyor. Hatta İsrail'e destek veriyorlar. Bu bir rezalettir. Bunun arka planında ayrıcalıklı şeyler, pek aşırı gerekçe mevcut lakin bu kadar açık bir şeyde, ramazan ayında bu hücum karşısında Arap dünyasının hele durumu maalesef içler acısı, tam bir rezalet. Kendi komşuları da dahil, o bölgedeki Arap ülkelerinin şu durumu dünyayı da, İsrail'i de cesaretlendiriyor. Nasıl olsa bir risk yok, herşeyi yapabilir. Arap dünyasının şu halini, hem Araplar adına hem de İslam adına utanç veren şekilde nitelendiriyorum' diye konuştu. 

İran'ın politikasının ise mezhebe dayalı olduğunu anlatım eden Atalay, gerek Suriye gerek bu coğrafya gerekse Irak'ta, İran'ın mezhep odaklı bir politika izlediğinin aşırı açık biçimde görüldüğünü kaydetti. 'İran'ın yine kendisini o dar alana hapsetmesi aşırı üzücü' diyen Atalay, Suriye politikasının İran'ı, 'zalimden yana zulme destek olan' bir konuma getirdiğini, dolayısıyla şu andaki sessizliğine de şaşırmadığını dile getirdi. 

'Kılıçdaroğlu yalanlarıyla ünlü bir lider'

İsrail'in saldırılarının durması ve ateşkesin sağlanması için Türkiye'nin yoğun atılım içerisinde olduğunu vurgulayan Atalay, bayramdan öncelikle saldırıların sona erdirilmesi için Türkiye'nin doğrudan devrede olduğunu kaydetti. Atalay, Türkiye'nin çağrısıyla bir araya gelen ülkelerin ateşkes için çalıştıklarının altını çizdi. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, 'Türkiye'nin ateşkes meselesinde dönem dışı bırakıldığını' söylediğinin belirtilmesi üzerine Atalay, bu konuların iç politika materyali yapılmasını eleştirdi.

Milli meseleler ve hariç politika konularında çoğu ülkede iktidar ve muhalefetin beraber devinim ettiğine dikkati çeken Atalay, 'Türkiye'de maalesef aşırı fena bir muhalefet var. 'İktidarı yıpratalım da, yalan, doğru hiç mühim değil'. Hele Sayın Kılıçdaroğlu, biliyorsunuz yalanlarıyla ünlü bir liderdir. Çok yalan söylüyor. Önüne bir uydurma dosya götürülüyor. O dosya üzerinden, hiç iyi araştırmadan... Sonra da onun asılsız bulunduğu ortaya çıkıyor. Böyle bir politika tavrı var' değerlendirmesinde bulundu. 

'Yol haritası somutluk taşıyacak'

Başbakan Yardımcısı Atalay, çözüm sürecine ilişkin soruları yanıtlarken de, 'Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun'un geçen hafta yasalaştığını anımsatarak yasanın önemine değindi. Madde sayısı az lakin kapsamı geniş olan kanun üstünde aşırı çalıştıklarını anlatım eden Atalay, çözüm sürecinde ilk defa TBMM'nin de devreye girdiğini kaydetti.  

CHP'nin bu yasadaki tutumunu da müspet bulduğunu, yasanın TBMM'nin yüzde 80'inin oyuyla çıktığını dile getiren Atalay, bu konu ile ilgili muhalefetin desteğini mühim gördüğünü belirtti.

Atalay, çözüm sürecine ilişkin, 'Bir yol haritası üzerindeyiz, daha o yapılmış değil. Ramazan ayında dahi arkadaşlarımızla, gece 12'lerde toplanıyoruz sahura kadar. Yaz dönemini boş geçirmiyoruz. Yol haritası somutluk taşıyacak. Çalışmayı yaptıktan sonra karşı muhataplarımızla da görüşeceğiz. Zaten iyi bir diyalog var. Siyaset kesimiyle bizim diyaloğumuz var. Tabii kurumlarımızın örgütle, şimdi istihbarat kurumumuzun vardı, bundan sonra başka kurumlarımızın da bu görüşmelerde, MİT'in dışında...' ifadelerini kullandı. 

'Mesela kimler olabilir' sorusuna da Atalay, şu yanıtı verdi:

'Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığımız zaten bu konular için kuruldu. Bu işin koordinasyonunu da onlara verdik. Onlar da artık görüşmelerde falan rol alacaklar. Orada iyi bir ekip mevcut zaten, daha da takviye ediyoruz. Güvenlik birimlerimizin dışına da taşan, hem politika kurumunun daha aktif bulunduğu hem öteki kurumların bir sürece geldik. Sırf güvenlik kurumlarımızın rol alması değil de daha geniş... Yani devletin bu işi, bu yasayla bundan sonra kendisinin şu anda programladığı, tüm kurumların da orada vazife alması gereğine işaret ettik bu yasada, o çalışmanın içindeyiz. Bunun içerisinde yol haritasında neler olacak daha netleşmiş değil.' 

'Artık daha güvenli bir yoldayız'

Başbakan Yardımcısı Atalay 'Silah bırakmaya yakın mıyız' sorusu üzerine de, 'Burada bundan sonra daha güvenli bir yoldayız. Bu kanun tarafları da bağlıyor ve taraflar da bundan sonra bahaneler uyduramayacak. Bölge halkı da bundan sonra yine şiddete dönülmesine de asla müsaade etmez. Dolayısıyla bundan sonra daha ileri adımlar atacağız. Zamanlamayı henüz yapmadık lakin daha emin adımlarla ve önümüzü daha çok gördüğümüz bir hedef üstünde gidiyoruz. Ben kendim doğrusu aşırı irak görmüyorum. Hem aşırı umutluyum hem aşırı irak görmüyorum' diye konuştu. 

Kaliteli ve disiplinli bir çalışma ortaya koyulması gerektiğini anlatım eden Atalay, uluslararası tecrübeleri de iyi gözden geçirerek, hata yapmadan, yanlış açıklamalarda da bulunmadan hassasiyet içerisinde olunması gereğine dikkati çekti. 

Çözüm sürecini istemeyenler bulunduğunu ve sosyal medya ile değişik bölgelerde vatandaşlara yanlış mesajlar verdiklerine dikkati çeken Atalay, ülkenin neresi olursa olsun güvenlik tedbirlerinin alındığını ve asayiş olaylarına İstanbul'daki müdahale ile Diyarbakır'daki içerisinde ayrım bulunmadığını belirtti. 

'Erdoğan'ın ilk turda yüzde 55 oy alacağı ortaya çıktı'

Atalay, cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın propaganda sürecindeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine, Demirtaş'ın açıklamalarından memnun olduğunu, etnik ve ayrılıkçı bir siyasetin kazanımının olmadığını herkezin gördüğünü kaydetti. Çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun sosyolojik anlamda nasıl değerlendirdiği sorulan Atalay, bir araya gelemeyecek partilerin adayı olan İhsanoğlu'nun içerisinde bulunduğu zor durumdan Recep Tayyip Erdoğan'ı kapalı bir biçimde eleştirerek kurtulduğunu söyledi. 

Kamuoyu anketlerine göre Erdoğan'ın ilk turda yüzde 55 civarında oyla cumhurbaşkanlığına seçileceğinin ortaya çıktığını kaydeden Atalay, Erdoğan'ın yerine kimin başbakan olabileceği konusuna cumhurbaşkanlığı seçimi bitene kadar girmek istemediklerini belirtti. 

'Biz adaletle hükmederiz'

Emniyette yapılan son operasyonlar çerçevesinde 'rövanş alındığı'na dair ifadeler kullanıldığının hatırlatılması üzerine Atalay, 'Biz rövanş kavramını kabul etmiyoruz. Biz hükümetiz, devleti yönetiyoruz, biz adaletle hükmederiz. Adaletin ve hukukun dışında bir şey olmaz. Ama enlem bina unsurlarının, başta emniyet, daha sonra yargı ve değişik yerlerde neler yaptıkları birbir ortaya çıkıyor' dedi. 

Hükümete ve şahıslarına yönelik iftiralar ve telefon dinlemelerinin hepsinin bilindiğini vurgulayan Atalay, sürecin ön yargılarla, peşin yargılarla yapılmadığını, kanun ve adalet için yapılacağını anlatım etti. Atalay, 'Biz başkaları benzeri her yolu mübah görmeyiz. Onlar her yolu mübah gördüler. Şu anda da öyle. Hükümetimize, bizlere karşı söylemedikleri yok. Ama biz öyle olmayacağız. Biz hukukun içerisinde olacağız, adaleti zedelemeyeceğiz. Onun için bu çalışmalar da yürüyecek. Tabii ki yargıya da yansıması lazım. Binler, on binlerce dinleme kararı veren yargı mensupları... Çok açık bir şey. Yargı içerisinde ekip, kadrolaşma var. Bu Türkiye'de adalet duygusunu da aşırı zedeliyor. Adalet  bu bir hale geldi. Bu bir hale gelmesinde bu ekibin payı vardır' diye konuştu.

Yargının Türkiye'de en güvenilmez firmalar içerisinde olduğunu anımsatan Atalay, 'Zamanında bunlar aşırı kişilere aşırı yanlışlar yaptılar. Çok zulüm ve iftiralar yaptılar. Bütün bunlar şu an açığa çıkıyor. Gecikmiştir bunlar ve devam etmelidir. Yanlış yapanlar her zaman bunun hesabını vermelidir' değerlendirmesini yaptı.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber