Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Asayiş 22 Eylül 2017 - 14:08 Yorum: 0

Orgeneral Başoğlu’nun kaçırılma davasında savcı mütalaasını açıkladı

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) olan Orgeneral Kamil Başoğlu'nun kaçırılmasına...

Orgeneral Başoğlu’nun kaçırılma davasında savcı mütalaasını açıkladı

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) olan Orgeneral Kamil Başoğlu'nun kaçırılmasına ilişkin 3'ü firari 12 sanık hakkında açılan davada savcı, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Sanıklardan 8'i için 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile 36'şar yıla kadar hapis cezası istenirken, sanık eski Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanı Kurmay Albay Muhsin Kutsi Barış'ın 21 yıla kadar hapsi istendi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen davanın bugünkü celsesinde "Yurtta Sulh Konseyi" üyesi eski Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanı Kurmay Albay Muhsin Kutsi Barış'ın da aralarında bulunduğu tutuklu sanıklar, sanık yakınları ve taraf avukatları hazır bulundu. Esas hakkındaki mütalaasını veren duruşmanın savcısı Aytekin Cenikli, müşteki Başoğlu'nun zorla derdest edilerek alıkonulması eyleminin diğer darbe girişimlerinin aksine başarılı olmasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanının planlama ve icra aşamalarına iştirakının en önemli etken olduğunu söyledi. Müşteki Başoğlu'nun resmi konutunun Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayının sorumluluk bölgesinde yer aldığını belirten Cenikli, "Müştekinin gece yarısı konutundan alınması planlanmış ve uygulamaya konulmuştur. Tüm olaylar Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı sorumluluk bölgesinde cereyan etmiştir. Konutu kendi sorumluluk alanında bulunan EDOK Komutanı müştekinin zorla derdest edilerek alıkonulmasını sağlamıştır. 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsüne Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı personelinin büyük çoğunluğuyla birlikte iştirak etmiştir. Alayda görevli askerlerin darbe teşebbüsüne ilişkin faaliyetlerini Alay Komutanı Albay Muhsin Kutsi Barış emir ve talimatlarıyla bizzat yönlendirmiştir" ifadelerini kullandı.

Savcı, sanıklardan eski Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanı Kurmay Albay Barış'ın Genelkurmay çatı davasında müebbet hapis cezasıyla yargılandığı için sadece "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan 21 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını istedi. Sanıklardan 8'i için "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs", "cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" ve "terör örgütüne üye olma" suçlamalarından 36'şar yıl hapis cezasına çarptırılmasını talep etti. Savcı, davanın firari sanıkları Nuh Altınsoy, Uğur Karaca ve Yavuz Sezer'in dosyalarının ayrılarak yakalama kararının infazının beklenilmesini istedi.

Savcının esas hakkındaki mütalaasının ardından söz hakkı verilen sanıklar, esas hakkındaki savunma için süre talep etti. Suçlamaları kabul etmeyen sanıklar tahliyelerini istedi. Sanık avukatları da esas hakkındaki savunma için süre ve müvekkillerinin tahliyesini istedi. Başbakanlık avukatı ise Başbakanlık tarafından verilmiş olan katılma dilekçelerini tekrar ettiklerini söyleyerek, iddianamede belirtilen tüm suçlamalardan sanıkların ayrı ayrı cezalandırılmasını talep etti.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, esas hakkındaki savunmalar için süre verilmesine karar vererek, duruşmanın 4-5-6 Ekim 2017 tarihlerinde görülmesine hükmetti.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber