Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 21 Ağustos 2014 - 16:28 Yorum: 0

ORMA, zararlı salınımı minimum olan sunta üretti

Sunta üretiminde formaldehit salınımını en aza indirmeyi başaran ORMA'ya, TSE tarafından "E0 Formaldehit Emisyon Belgesi" verildi

ORMA, zararlı salınımı minimum olan sunta üretti

ISPARTA (AA) - Isparta'daki Orman Mahsulleri İntegre Şirketi (ORMA), ahşaptaki formaldehit salınımını en aza indirerek, "E0 Formaldehit Emisyon Belgesi" almaya hak kazanan Türkiye'deki ilk şirket oldu.

ORMA'da düzenlenen belge teslim töreninde konuşan Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, E0 Formaldehit Emisyon Belgesi vermek için Türkiye'de ilk kez Isparta'ya geldiklerini söyledi. 

Mobilya üretiminde kullanılan ahşap ürünlerinde formaldehit salınım düzeylerine göre E1 ve E2 belgeleri verildiğini anlatan Şentürk, bu belgelerle salınımı, mümkün olan en alt seviyeye çekmenin amaçlandığını kaydetti.

E2'nin orta kademe, E1'in ise daha da az formaldehit salınım düzeyini ifade ettiğine değinen Şentürk, şöyle konuştu:

"E0 ise mümkün olan en düşük seviyeye bu salınım maddesinin çekildiğini ifade etmek için düzenlenmiştir. Türkiye'de ilk defa E0 belgesini bir kuruluşumuza takdim ediyoruz. Diğer kuruluşlara örnek olmasını temenni ediyoruz. Çünkü evimizde, iş yerimizde sürekli kullandığımız için bu ürünlerin insan sağlığını tehdit eden her türlü salınımdan uzak olması gerekiyor. Türk ürünlerinin kalitesinin uluslararası anlamda tescilinin sağlanması açısından da bu durum büyük önem taşıyor. Türkiye için erken sayılabilecek bir belgelendirmeyi devreye soktukları için arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum. Türk sanayicisinin rekabet gücünü artırmak ve toplumun sağlığını korumak için bu tür açılımlara ihtiyaç var. Yeni açılımlarla kalite yolculuğumuz devam edecektir."

- Ürün kalitesi yıldızla belirleniyor

Standart kavramının Türkiye'de yanlış anlaşıldığına işaret eden Şentürk, farklı kaliteyi yakalamış firmaların aynı standart belgesini aldığının altını çizdi.

"Niye Türk markasına sahip olamıyoruz?" diye soran Şentürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü marka değerini kazanabilecek standart üstü seviyelere ulaşmada cazip bir nokta yok. Devlet ihale açıyor, belge şartı koşuyor, firmalar satın almada belge şartı koşuyor ama A sınıfı da C sınıfı da aynı belgeye sahip. TSE olarak geçtiğimiz aylarda TSE yıldız ve çift yıldız olarak yeni bir belgelendirme çalışması başlattık. Kriteri yüksek seviyeye çekildiğinde TSE yıldız, çok daha üst seviyeye çekildiyse çift yıldız belgesi vererek, standart üstü ürünlerin kalitesini devlet güvencesiyle belgelendirmiş, bunların da rekabet avantajını kendilerine tesis etmiş oluyoruz. Artık kuruluşlarımız ihaleye çıkarken bu üründe çift yıldız, tek yıldız isteyebilecek. Bu da Türk sanayisinde özellikle kaliteli ürün üretimi için önemli bir teşvik olacaktır."

Şentürk, konuşmasının ardından, ORMA Yönetim Kurulu Üyesi Neslihan Demirel'e ekoE0 Formaldehit Emisyon Belgesi'ni teslim etti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber