Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 28 Şubat 2015 - 13:13 Yorum: 0

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Afyonkarahisar'da

Bakan Eroğlu: "Tıbbi ve ıtri bitkilerin ilk olarak ekonomik yönü var. Dünyadaki 100 milyar dolarlık paydan yeteri kadar hisse almamız lazım. 650 milyon dolar ne ki? İlk etapta 'bunu 2 milyar dolara yükseltin' diye talimat verdik. Bunu kısa zamanda yakalay

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Afyonkarahisar'da

AFYONKARAHİSAR (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Tıbbi ve ıtri bitkilerin ilk olarak ekonomik yönü var. Dünyadaki 100 milyar dolarlık paydan yeteri kadar hisse almamız lazım. 650 milyon dolar ne ki? İlk etapta 'bunu 2 milyar dolara yükseltin' diye talimat verdik. Bunu kısa zamanda yakalayacağımıza inanıyorum" dedi.

Bakan Eroğlu, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ve Orman Genel Müdürlüğü işbirliğinde Afyonkarahisar'daki bir otelde düzenlenen "Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezinin Strateji ve Hedeflerinin Belirlenmesi Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, ilki gerçekleştirilen çalıştayın bir milat olarak anılacağını söyledi.

Tıbbi ve ıtri bitkiler konusuna çok önem verdiklerini belirten Eroğlu, söz konusu sektörün dünyada 100 milyar dolarlık potansiyeli bulunduğunu anlattı. 

Eroğlu, Türkiye'nin tıbbi ve ıtri bitkiler sektöründen yeteri kadar pay alamadığını dile getirerek, Türkiye'deki flora-faunanın Avrupa kıtasından çok daha fazla olduğunu, bu konuda yapılan araştırmaların azlığını vurguladı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığının bu konuyu sırtlanmaya hazır olduğunu ifade eden Eroğlu, şöyle konuştu:

"Bu konu, sahipsiz kalmış. Son zamanlarda Sağlık Bakanlığımız da yeni bir daire kurarak bu konuyu sahiplenmeye başladı. Bu, çok sektörlü bir çalışma gerektiriyor. Burada bütün bakanlıklar olması lazım. Başta Sağlık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, üniversitelerimiz mutlaka buna sahip çıkması lazım. Çok disiplinli bir mevzu bu. Bu bakımdan ziraat mühendislerinden tutun eczacılara, ormancılara kadar herkesin bu konuda ortak çalışmasını gerektiren disiplinli bir konu."

- Odun üretimi arttı

Eroğlu, ormancıların, ormanlık alanda daralıp kaldığını, ilk defa 2011 yılında yeni düzenlemeyle bu yapının değiştiğini kaydetti.

Orman Genel Müdürlüğünün, Türkiye'den sorumlu bir kurum haline geldiğine değinen Eroğlu, şöyle devam etti:

"Eskiden sadece odun üretimi konusunda çalışma yaparken, bütün yol kenarları, ne kadar ağaçlandırma yapılacak alanlar varsa, tıbbi, ıtri bitkilerden tutun, aşağı yukarı 26 tane odun dışı ürünlerle ilgili seferberlik, dut, badem, trüf mantarı, sakız ağacı eylem planı gibi kim, neyi, ne zaman, nasıl yapacak konularını planlamak sureti ile muazzam bir çalışma içine girdi. Sadece ağaçlandırma ile ilgilenmiyor, sadece odun üretimi ile alakadar olmuyor. Orman Genel Müdürlüğü odun üretiminde de başarı yakaladı, bizden önce odun üretimi yılda 5-6 milyon metreküpken şu anda 20 milyon metreküpe çıktı. Bu nasıl oluyor, hem orman alanları artıyor hem de odun servetimiz artıyor. Aşağı yukarı ormanlık alanları 900 bin hektar artırdık, biz 1,2 milyar metreküp seviyesinden ormanlarımızı aldık, şu anda 1,6 milyar metreküpe yükselttik. Üstelik odun üretimini de artırdık."

Sadece eylem planları değil, aynı zamanda kırsal kalkınma için çok önemli birtakım çalışmalara da imza attıklarını dile getiren Eroğlu, bu çalışmalardan birisi olan bal ormanlarını anlattı. 

Eroğlu, bugüne kadar yapılan bal ormanı sayısının 227'ye yükseldiğini, dünyada bal üretiminde birinci sıranın hedeflendiğini belirtti. 

- "Yeni bir sektör doğuyor"

Tıbbi ve ıtri bitkiler konusunda büyük gayretin olacağına inandığını aktaran Eroğlu, şu ifadelere yer verdi:

"Tıbbi ve ıtri bitkilerin ilk olarak ekonomik yönü var. Dünyadaki 100 milyar dolarlık paydan yeteri kadar hisse almamız lazım. 650 milyon dolar ne ki? İlk etapta 'bunu 2 milyar dolara yükseltin' diye talimat verdik. Bunu kısa zamanda yakalayacağımıza inanıyorum. Yakın bir zamanda, belki 2030 yılında 5 milyar dolar olacak. Yeni bir sektör doğuyor, sadece Afyonkarahisar'da değil, bütün Türkiye için yeni bir sektör doğuyor. Kırsal kalkınma için çok büyük rolü var, ekonomi açısından, katma değer açısından önemli. Bir diğer yönü de ilaçta dünyada 10 tane büyük sektör var, onlar canı istediği gibi dünyayı yönlendiriyor. Atalarımızdan gelen tabii ilaçları, maalesef ilaç firmaları, kocakarı ilaçları diye aşağıladılar." 

Eroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığının, Sağlık Bakanlığının koruyucu hekimlik hizmetini de yaptığını söyledi. 

Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezinin Afyonkarahisar'da kurulduğunu, kentin bu konuda merkez olacağını ifade eden Eroğlu, "Türkiye'de ne kadar şifalı bitki varsa üniversitemizle birlikte ele alacağız. Orman teşkilatımız, bunlarla ilgili de veri tabanı programı geliştirdi. Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz, 'Nuh'un Gemisi' veri tabanı diye bir çalışma yaptı, endemik türleri burada depoluyoruz. İlim adamlarının bulduğu her türü bu veri tabanlarına kaydediyoruz. 500 bin tane endemik tür oraya yüklenmeye başladı" diye konuştu.

Eroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak söz konusu çalışmaları yürütecek bilim adamlarına, kurumlara destek vermeye hazır olduklarına dikkati çekerek, özel sektörün de tıbbi ve ıtri bitkiler konusunda çalışma yapmasını istediklerini aktardı.

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu üyesi olduğunu ve yakın zamanda yapılan toplantıda, tıbbi ve ıtri bitkiler konusunu gündeme getirdiğini anlatan Eroğlu, "Bu toplantıda, tıbbi ve ıtri bitkilerin yeni bir sektör olduğunu, TÜBİTAK'tan bu sektöre tam destek vermesini istedim. Kayıt altına alındı. Birtakım araştırmalar için TÜBİTAK destekleme kararı aldı. Bu konuya tam manası ile gireceğiz" ifadesini kullandı.

Çalıştayın açılışında, Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, AK Parti Samsun Milletvekili Tülay Bakır, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, bazı üniversitelerin rektörleri, çeşitli bakanlıkların bürokratları ve bilim adamları yer aldı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber