Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Türkiye 06 Eylül 2016 - 11:18 Yorum: 0

Orman ve Su İşleri Bakanlığı mera ıslahı çalışmalarına hız verdi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), uygulamaya koyduğu orman içi ve orman kenarı meralarda mera ıslahı çalışmalarına hız...

Orman ve Su İşleri Bakanlığı mera ıslahı çalışmalarına hız verdi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), uygulamaya koyduğu orman içi ve orman kenarı meralarda mera ıslahı çalışmalarına hız verdi. Bakanlık tarafından 2015 yılı sonu itibariyle 2 milyon dekar alanda çalışma yapıldı.

Orman Genel Müdürlüğü, mera ıslahı çalışmaları kapsamında 2014 yılında 100 bin dekar olan programa karşılık 163 bin 830 dekar sahada çalışma gerçekleştirdi. 2015 yılı programında da yine 100 bin dekara karşılık 238 bin 430 dekar sahada mera çalışması yapıldı. 2015 yılı sonu itibariyle orman teşkilatı tarafından toplam 2 milyon dekar alanda çalışma yapıldı.

Meraların doğal zenginlik ve biyolojik çeşitlilik kaynağı olduğunu kaydeden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu "Ormanla ilişkili meralar orman ekosisteminin bir parçası olup et-tırnak misali birbirinden ayrılmaz ekolojik değerlerdir. Mera ve çayırlar aynı zamanda toprağın mutlak koruyucusu olarak, toprağı verimli kılan ana unsurları içerisinde barındırıyor. Ayrıca sıkı bir çim kapağı oluşturarak yüzeysel akışın hızını keserek, yağış sularının daha fazla tutulmasına yardım ediyor. İnsanlara gıda, hayvanlara ise yem üretiyor" ifadelerini kullandı.

"Mera ıslahına ve yönetimine dair çalışmalar hızlandırıldı"

Ormancılık faaliyetlerinin bir plan ve proje bazında düzenli ve aksamadan yürütülebilmesinin orman içi köylüsünün ekonomik durumunun iyileştirilmesine ve dolayısıyla ormanlık alanlar üzerindeki hayvan otlatma baskısının en aza indirilmesine bağlı olduğunun altını çizen Bakan Eroğlu "Bu çerçevede Orman Genel Müdürlüğümüz düzensiz otlatmanın ormanlar üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak için bir dizi yasal ve idari tedbirler alarak son yıllarda mera ıslahına ve yönetimine dair çalışmaları hızlandırdı" diye konuştu.

Mera ıslahı çalışmalarına 3432 Sayılı Mera Kanunu ve 6831 Sayılı Orman Kanunu yön veriyor. Islah kapsamında erken ve ağır otlatmanın önlenmesine yönelik planlamaların yapıldığı, verimsiz mera alanlarını iyileştirmek için gübreleme, zararlı ot temizliği, taş toplama gibi faaliyetlerin yanı sıra erozyon önleme tedbirleri alındığı, hayvanların sevk ve idaresini kolaylaştıran hayvan sulukları, gölet-sarnıç tesisi, mera çitleri, mera yolları, gölgelikler, tuzluklar, kaşınma kazığı, koyun banyoluğu taş toplama faaliyetlerine yer verildiği kaydedildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı mera ıslahı çalışmalarına hız verdi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı mera ıslahı çalışmalarına hız verdi

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber