Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 31 Mart 2015 - 12:53 Yorum: 0

Ortaçağ'dan kalma köprünün ayaklarında "tarihi heykeller"

Gediz ilçesinde, Ortaçağ dönemi eserlerinden olduğu varsayılan tarihi köprünün ayaklarında mermerden yapılmış iki heykel bulunuyor- Eskigediz Belediye Başkanı Şimşek: "Bu heykeller, 1800'lü yıllarda yapılan tadilatta köprünün ayaklarına yerleştirilmiş ve

Ortaçağ'dan kalma köprünün ayaklarında 'tarihi heykeller'

KÜTAHYA (AA) - HADİ ŞENGÜL - Kütahya'nın Gediz ilçesi Eskigediz beldesinde, Doğu Roma döneminden kaldığı tahmin edilen "Debboy Köprüsü"nün ayaklarında bulunan yaklaşık birer metrelik iki mermer heykel, ziyaretçilerden ilgi görüyor.

Eskigediz Belediye Başkanı Ercan Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Debboy Köprüsü'nün, beldenin tarihi yapılarından biri olduğunu söyledi.

Beldenin geçmişinin çok eski yıllara dayandığını belirten Şimşek, "O dönemde bu köprünün başında iki heykel varmış. Bu heykeller, 1800'lü yıllarda yapılan tadilatta köprünün ayaklarına yerleştirilmiş ve bugüne kadar ulaşmış" dedi.

Şimşek, bu köprüden geçen eski yolun, Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'ne kadar gittiğini anlattı.

Gediz Çayı üzerindeki bu tarihi yapının adının, askeri depo anlamındaki "deppoy"dan geldiğini aktaran Şimşek, şöyle konuştu:

"Yapılış tarihi belli olmayan köprünün Doğu Roma döneminde yapıldığı sanılıyor. Kesme taştan sivri kemer üzerine inşa edilen köprünün zarif bir görüntüsü var. Köprü, Ortaçağ'da kenti Uşak, Simav, Emet ve Aizanoi'ye bağlıyormuş. 1830'lu yıllarda Gediz'e gelen Fransız mimar ve arkeolog Charles Texier, 'Taş köprü tarihi bir kıymete sahip olup evvelce iki başında iki heykel vardı. Doğu ucundaki heykel erkek, batı ucundaki kadındı. Bu başları kırılmış heykel kalıntıları köprünün doğu ucunda taşlara gömülüdür. Gerçekte sivri kemer üzerine yapılmış bir Ortaçağ eseridir' demiş. Bu tespite dayanarak köprünün 395 yılından sonra yapıldığını söyleyebiliriz. Bu köprü şimdi beldemizin en önemli tarihi varlıklarından biri olarak ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor"

Ercan Şimşek, beldesinin 1970'te 7,6 büyüklüğündeki deprem sonrası Gediz ilçe merkezinin başka bir alana taşınmasının ardından kalan bölgede varlığını sürdürdüğünü, hem bu hem de 1944'teki 6,2 büyüklüğündeki sarsıntılara rağmen söz konusu yapının halen ayakta olduğunu sözlerine ekledi.

ETİKETLER: köprü , heykel
Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber