Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Eğitim 25 Kasım 2014 - 13:03 Yorum: 0

Ortaokul öğrencilerinin ortak sınavları yarın başlıyor

MEB Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, ortaokul 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen birinci dönem ortak sınavların ilk oturumu, yarın yapılacak.

Ortaokul öğrencilerinin ortak sınavları yarın başlıyor

Milli Eğitim Bakanlığı sebebi ile (MEB) Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, ortaokul 8'inci derslik öğrencilerine yönelik düzenlenen birinci dönem birlikte sınavların ilk oturumu, yarın yapılacak.

Toplam 970 sınav merkezinde 15 bin 353 okulda, 93 bin 589 salonda gerçekleştirilecek birlikte sınavlara yekün 1 milyon 287 bin 847 öğrenci katılacak.

Yarınki oturumda, sırasıyla Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi ders yazılıları yapılacak. Ortak sınavlar; ülke genelinde inanılmaz haller ve hususi haller dışında öğrencilerin öğrenim gördükleri okullar ile ülke dışında KKTC ve MEB'e bağlı okulların bulunduğu, sınav için müsait görülen merkezlerde Türkiye saatiyle 09.00, 10.10 ve 11.20’de başlayacak ve aynı anda yapılacak.

Ortak sınavlarda her ders için çoktan seçmeli 20 soru sorulacak, değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru yanıt sayısını etkilemeyecek. Ortak sınavlarda A, B, C ve D kitapçığı olmak üzere dört kitapçık verilecek. Sınav süresi her ders için 40 dakika olacak.

Ortak sınavın ikinci oturumu ise 20 Kasım Perşembe günü yapılacak. İkinci celsede ise fen ve teknoloji, TC inkılap tarihsel ve Atatürkçülük ile yabancı lisan ders yazılıları gerçekleştirilecek. Sınav yapılacak okullarda İmtihan günleri ders yapılmayacak. 

Öğrenciler inanılmaz haller ve hususi haller dışında kendi okullarında, belirlenen sınıflarda sınava alınacak. 

Mazeret sınavları ise 13-14 Aralık'ta yapılacak. İkinci çağ ise merkezi birlikte sınav, 29-30 Nisan 2015'te, mazeret sınavı ise 16-17 Mayıs 2015'te gerçekleştirilecek.

Öğretmenler, kendi okulu dışında görevlendirilecek

Merkezi ortak sınavlarda tahsil edilen puanlar, sene sonu muvaffakiyet puanı hesaplamasına dahil edilecek. Her çağ yapılan birlikte sınavlarda ağırlıklandırılmış puanların hesaplanmasında; Türkçe, matematik, fen ve teknoloji derslerimizi için dört; T.C inkılap tarihsel ve Atatürkçülük, yabancı lisan ile din kültürü ve ahlak bilgisi için iki katsayısı o dersin puanı ile çarpılarak her bir dersin ağırlıklandırılmış birlikte İmtihan puanı hesaplanacak. Bu puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacak. 

Ortaöğretime yerleştirmeye ana puan hesaplamasında ise öğrencilerin 6, 7 ve 8’inci derslik yıl sonu muvaffakiyet puanları ile 8’inci derslik ağırlıklandırılmış birlikte İmtihan puanı toplanacak, elde edilen toplam ikiye bölünerek merkezi sistemle talebe piyasa ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan hesaplamasında kullanılacak. Bu puanlama ise 500 tam puan üstünden yapılacak. 

Sınavlarda görevlendirilecek öğretmenler, kendi okulları dışında ayrıcalıklı bir okulda görevlendirilecek. 

Yurt dışında öğrenimlerini sürdüren öğrenciler, bulundukları ülkedeki eğitim ataşeliklerinde ya da elçiliklerde onaylattıkları denklik belgesine oranla birlikte sınavlara girebilecek.

Engelli öğrencilerin sınavları

Az gören öğrenciler ve işitme engelli öğrenciler, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu bulunan öğrenciler, hususi öğrenme güçlüğü bulunan öğrenciler, yaygın gelişimsel bozukluğu bulunan öğrenciler, bedensel engelli öğrenciler, zihinsel engelli çocuklar, istekte bulunmaları biçiminde tek benlik sınıflarda, total kurda kör öğrenciler, süreğen rahatsızlığı bulunan öğrenciler, okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde tek benlik sınıflarda sınavlara alınacak. 

TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen uluslararası İlim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavlarında, milli elemelerden geçtikten sonra Türkiye'yi temsil etme hakkı kazanmış bulunan öğrencilere, katıldıkları senenin sene sonu başarı puanlarına belirlenen oranda ek puan verilecek.

Tüm öğretmenler okullarında olacak

MEB, birlikte sınavlarda görevli olmayan lakin okulda dersi bulunan öğretmenlerin de sınavların yapılacağı günlerde en geç saat 09.00'da okullarında hazır bulunmalarını istedi. Sınav başladıktan sonra görevine gereksinim duyulmayan öğretmenler okuldan ayrılacak.

 Musevi öğrencilere din kültürü soruları

MEB tarafından bu sene 8. derslik öğrencilerinin gireceği merkezi birlikte sınavlarda ilk kez Musevi öğrencilere, ayrı bir müfredat kapsamında hazırlanmakta bulunan 'din kültürü ve ahlak bilgisi' soruları yöneltilecek. Özel Ulus Musevi 1. Karma Ortaokulunun isteği üstüne hazırlanan din kültürü ve ahlak bilgisi sorularını, yalnızca bu okulun 8. derslik öğrencileri yanıtlayacak, öteki okullardaki musevi öğrenciler ise bu sorulardan geçen sene bulunduğu bu şeklinde bu sene da muaf tutulacak. 

Kaynak: AA

ETİKETLER: MEB , TEOG , Sınav
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber