Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 29 Mart 2017 - 12:38 Yorum: 0

OSB’ler içerisinde “Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri” kurulacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Ülkemizdeki tüm organize sanayi bölgeleri içerisinde mesleki ve teknik eğitim veren teknik kolejler kuracak...

OSB’ler içerisinde “Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri” kurulacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Ülkemizdeki tüm organize sanayi bölgeleri içerisinde mesleki ve teknik eğitim veren teknik kolejler kuracak ve yaygınlaştıracağız. Amacımız yaklaşık 300 OSB içerisinde en az 300 teknik kolej kurmaktır. Bu okulları kurarken sanayicimizle, OSB yönetimlerimizle birlikte hareket edeceğiz" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında organize sanayi bölgeleri içerisinde "Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri" kurulmasına ilişkin işbirliği protokolü imzalandı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında gerçekleştirilen imza törenine Bakan Faruk Özlü'nün yanı sıra Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz katıldı. Bakan Yılmaz, "Gayemiz ne? Nitelikli meslek eğitimini vermek istiyoruz. Organize sanayi bölgelerindeki meslek eğitiminin sayısını arttırmak istiyoruz. Öğrencilerimizin sayısını arttırmak istiyoruz. Şu anda verilen eğitimin de niteliğini arttırmak istiyoruz. Niçin? Türkiye'de bir işsizlik sorunu var. Aynı zamanda organize sanayi bölgelerine gidin, onların da nitelikli işçi problemi var. Birisi çalışacak iş yeri bulamamaktan şikayetçi, diğeri de çalıştıracak işçi bulamamaktan şikayetçi. İşte bakanlıklar olarak bizim görevimiz de işi arayanla işçi arayanların niteliklerini uyumlu hale getirmek. Bundan dolayı da teknik kolej deniliyor veya mesleki ve teknik okullar. Sektörün ihtiyacına göre organize sanayi bölgelerinin ihtiyacına göre yönlendirmek ve açılışını tamamlamak" diye konuştu.

"33 tane okul var"

"Yaklaşık 26 tane organize sanayi bölgesi içinde 7 tane de organize sanayi bölgesi dışında olmak üzere özel sektör tarafından açılmış 33 tane okul var" diyen Bakan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bu okullara biz bakanlık olarak devlette bu öğrencilerin eğitim maliyetinin 1,5 katını geçmemek üzere 4 bin 200 liradan 6 bin 600 liraya kadar değişen oranlarda meslek alanlarına bağlı olarak destek veriyoruz. İstiyoruz ki bu okulları yaygınlaştıralım. Eğitimin seviyesini de üst düzeye getirelim. Buradan mezun olan öğrencilerimiz hem sektörü tanısın hem de mezun olduktan sonra işsizlik istihdam sorunuyla karşılaşmasın. İyi bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. Eğer bu protokolün çok iyi bir şekilde takipçisi olursak 5 yıl içerisinde organize sanayilerin nitelikli işçi problemi kalmaz ve yüzde 10'un üzerinde olan işsizlik oranının da çok iyi bir seviyeye düşeceğine inanıyorum."

"Çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkabilmek, 4. sanayi devriminin öncüsü olabilmek için de bir kararlılığımız var"

Bir basın mensubunun teknik kolejlerin ne zaman hayata geçeceğini sorması üzerine Bakan Yılmaz, "Faaliyete geçti. 26 tane organize sanayi bölgeleri içinde açılmış okullar var. Devlet destek veriyor. 7 tane de organize sanayi bölgeleri dışında açılmış mesleki ve teknik lise var. Devlet onlara da destek oluyor. Çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkabilmek, 4. sanayi devriminin öncüsü olabilmek için de bir kararlılığımız var. Yeni başlayan bir proje değil, mevcut projeleri daha iyi iyileştirmek, mevcut projeleri yaygınlaştırmak, bunun için gerekiyorsa finansal desteği de vermek" ifadelerini kullandı.

"Bu projenin daha çok nitelikli hale getirilmesi ve yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır"

Basın mensuplarına Sincan OSB'ye gitmelerini tavsiye eden Bakan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Ankara Sanayi Odası tarafından işletilen bir okul var. Eğer o okulu görürseniz "teknik kolej" derken ne ifade edilmek isteniyor, ne yapılmak isteniyor güzel bir örneğimiz var. Onun gibi birkaç tane var. Fakat orası gerçekten hem Ankara'da olması hem de mesleki eğitim nasıl verilmesi gerekir denildiğinde gelen misafirlerimizi yönlendirdiğimiz güzel bir okul. Biz de gurur duyuyoruz. Sektör elini taşın altına koymalı. Çünkü eğitim herkesin problemi, herkesin önceliği. Eğitim herkes içindir. Her kurum eğitime katkı verirse bilin ki kendi alanına katkı vermiştir. Bilim eğitimden çıkacak, sanayi eğitimden çıkacak, teknoloji eğitimden çıkacak, OSB'lerde çalışacak işçiler eğitimden çıkacak. Hangi bakanlıkla ilgili bilim, sanayi ile ilgili. Dolayısıyla Bakanlığımızın yapmış olduğu her çalışma kendi bakanlığıyla ilgili bir çalışmadır. Başlamış bir projedir, bu projenin yaygınlaştırılması amaçlıyor. Bu protokolün 5'inci maddesine bakarsanız, "OSB'lerde protokol kapsamında açılacak olan resmi ve özel Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin, teknik kolejlerin bina, derslik, atölye ve laboratuvar ihtiyaçlarının karşılanması, materyalin karşılanması, eğiticilerin eğitimi ve öğrencilerin de hem staj yapma imkanını daha kolaylaştırmak hem de bitirdikten sonra iş bulabilmesini kolaylaştırmak." Başlamış proje, devam eden bir proje, bu projenin daha çok nitelikli hale getirilmesi ve yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır."

Bakan Özlü: "En önemli mesele eğitimdir"

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de yaptığı konuşmada, Türkiye'nin en önemli zenginlik kaynağının genç nüfus olduğunu vurgulayarak, "Bugüne kadar eğitimde ve gençlik politikalarında çok önemli adımlar attık. Bunların zirve örneklerin birisi de 16 Nisan referandumunda seçilme yaşını da 18'e düşürmemizdir. Bu adım, bizim gençlere ne kadar değer verdiğimizin ve onlara ne kadar güvendiğimiz somut bir ifadesidir. Türkiye gibi nüfusunun yarısı 31 yaşın altında olan, yıllık 1,3 milyon civarında yeni bebeğin doğduğu bir ülkede en önemli mesele eğitimdir" şeklinde konuştu.

"Nitelikli istihdam ihtiyacını karşılayacak bir nesil yetiştirmemiz büyük önem taşıyor"

Türkiye'de en önemli yatırımın gençlere ve çocuklara yapılması gerektiğini söyleyen Bakan Özlü, "Toplumun ihtiyaçlarına göre teşekkül etmeyen bir eğitim sistemi ile geleceğin güçlü Türkiye'sini kurmak mümkün değildir. Doğru eğitim politikaları, orta ve uzun vadede hayatın diğer tüm alanlarında da başarının teminatı olacaktır. Bu açıdan Milli Eğitim politikalarıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji politikaları arasında bir eşgüdüm olması büyük önem arz ediyor. Bilgi üretecek, teknoloji geliştirecek, sanayinin nitelikli istihdam ihtiyacını karşılayacak bir nesil yetiştirmemiz büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

Bakan Özlü, geçmişte siyasi çekişmeler nedeni ile mesleki eğitime büyük darbelerin vurulduğunu söyleyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çok şükür o günleri geride bıraktık. Sanayicilerimiz gittiğimiz her yerde istedikleri niteliklere sahip kalifiye ara eleman bulamadıklarını dile getiriyorlar. Dolayısıyla sanayinin ve iş dünyasının talep ettiği nitelikleri çocuklarımıza, gençlerimize kazandırmamız büyük önem taşıyor. Bunun da ötesine geçmek ve attığımız adımları, sadece bugünün ihtiyaçlarına göre değil yarının ihtiyaçlarına göre de atmak durumundayız. İnsan kaynağımızı, dördüncü sanayi devrimi sürecine çok iyi bir şekilde hazırlamamız gerekiyor. Dijitalleşme ve yapay zeka teknolojileri neticesinde artık birçok işi robotlar tarafından yapılmaya başlanacak. Bu konuda birçok araştırma var, her araştırmada değişik değişik rakamlar var. Ancak bir ortalama olarak ifade edecek olursak, 10-15 yıl içinde bugün geçerli olan her dört meslekten bir tanesi geçerliliğini kaybedecek. Dahası geleceğin dünyasında büyük yer tutacak olan dijital teknolojilerle ilgili yazılım, kodlama ve programlama becerilerini gençlerimize kazandırmak zorundayız. Bu konuda bugün ve yarın sanayimizin ve iş dünyamızın hangi kalifikasyonlara ihtiyaç duyduğunu ve duyacağını biliyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımız da bu becerileri gençlerimize nasıl kazandıracağımız konusunda büyük bir tecrübeye sahip. İşte iki bakanlık bir araya gelerek, bu bilgi ve beceriyi buluşturarak, önemli çıktılar elde edeceğimizi düşünüyoruz."

"OSB'ler ile MEB arasında bir köprü vazifesi göreceğiz"

Söz konusu protokol kapsamında bilim, teknoloji ve sanayi politikaları doğrultusunda ihtiyaç duyulan insan kaynağı profilini belirlemeye yönelik çalışmalar yapılacağını kaydeden Bakan Özlü, "Bu insan kaynağının yetiştirilmesi için Milli Eğitim Bakanlığımız ile koordinasyon içinde çalışacağız. Ülkemizdeki tüm organize sanayi bölgeleri içerisinde mesleki ve teknik eğitim veren teknik kolejler kuracak ve yaygınlaştıracağız. Amacımız yaklaşık 300 OSB içerisinde en az 300 teknik kolej kurmaktır. Bu okulları kurarken sanayicimizle, OSB yönetimlerimizle birlikte hareket edeceğiz. OSB'lerde var olan sektörlere yönelik atölye ve laboratuvar öğretmenlerine işbaşı eğitimleri vereceğiz. Öğrencilerimize, OSB'lerdeki işletmelerde beceri eğitimi ve staj imkânları sağlayacağız. OSB'lerdeki mevcut çalışanlara yönelik meslek geliştirme ve uyum kursları açacağız. Biz Bakanlık olarak, bütün faaliyetlerin yürütülmesi sürecinde OSB'ler ile MEB arasında bir köprü vazifesi göreceğiz. Yine OSB'lerde teknik kolej yaptırılması ve açılacak olan teknik kolejlerin bina yapım işlerinin kredi ile desteklenmesi için çalışmalar da yapacağız. Teknik kolejlerde icra edilecek teorik ve pratik eğitim programları sayesinde, nitelikli ara elemanlar yetiştireceğiz. Böylece ülkemizi bilimden teknolojiye, teknolojiden de sanayiye giden sürecin kalitesini artırmış olacağız" açıklamasında bulundu.

Konuşmaların ardından Bakan Yılmaz ve Bakan Özlü, OSB içerisinde "Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri" kurulmasına ilişkin protokolü imzaladı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber