Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
08:12 ’Narkoçelik-14’ operasyonlarında 322 kilogram uyuşturucu madde ve 135 bin a...07:55 Mersin’de 37 ekiple eş zamanlı asayiş uygulaması07:53 Zehir Tacirlerinin Oluşturduğu Yerel Suç Örgütlerine, Uyuşturucu Madde İmal...07:43 Yasa dışı bahis operasyonda 450 milyon TL para trafiği tespit edildi: 35 gö...06:52 Benzin yüklü tanker kaza yaptı: Patlama riskine karşı D-130 Karayolu trafiğ...05:41 ABD üniversitelerindeki Filistin’e destek gösterileri ülke geneline yayılıy...05:36 Trump’a yönelik “sus payı” davasında tanıklar ifade verdi05:15 Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik...02:43 Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik Resmi Gazete’de01:41 AFAD:"Erzincan’ın Tercan ilçesinde saat 01.30’da 4.1 büyüklüğünde deprem me...01:38 Pastanede oturan 2 kişiye silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı01:29 Ahlat’ta ‘Tarihe Damga Vuranlar Haluk Dursun’ anma programı düzenlendi01:13 Lokanta ve kafelerde yüzde 8 olan KDV, yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV, yüzde...01:02 Otomobil su kanalına uçtu: Öldüğü düşünülen sürücünün yüzerek kaçtığı ortay...00:59 THY Euroleague: Monaco: 93 - Fenerbahçe: 8800:56 Konya’da bir apartmanın 9’uncu katı alevlere teslim oldu00:54 Küçükçekmece’de bir kadın evinde ölü bulundu00:21 "14. Uluslararası Tarım, Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması"na başvurular ba...00:10 Çoruh Kültür Merkezinde Şiir Gecesi00:10 Bayburt’ta 2. İl Koordinasyon Toplantısı için toplanıldı
Siyaset 25 Ekim 2014 - 16:33 Yorum: 0

ÖSO ve peşmergeye destek verebiliriz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Meşru olan güçlerin bölgeye hakim olmasını ve IŞİD'e karşı mücadele etmesini destekleriz. ÖSO'ya peşmergeye destek verebiliriz" dedi.

ÖSO ve peşmergeye destek verebiliriz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, terör örgütleri IŞİD ve PYD'nin belirgin alana hükmetmek, denetim altına almak, o bölgenin zenginliklerini ele geçirmek için savaş ettiğine işaret ederek, 'Burada özgür, demokratik ve bütün Suriye için savaş eden tek grup, hür Suriye Ordusu (ÖSO)' dedi.

Aydın Valisi Erol Ayyıldız'ı ziyaretinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, Suriye ve bölgesindeki gelişmelerin 4 yıldır devam ettiğini, Türkiye'nin bu süreçteki olup bitenleri başta müttefikleri olmak üzere bütün dünyaya anlattığını, uluslararası örgütler nezdinde gündeme getirdiğini belirtti.

Türkiye'nin anlattıklarını dikkate almayanların, bugün Türkiye'yi dinlemedikleri için üzüntü duyduklarını devamlı vurguladıklarını dile getiren Çavuşoğlu, şu an bölgedeki durumun, terör, bölge istikrarı ve sulh açısından iç açıcı olmadığını anlatım etti.

Çavuşoğlu, alanda 10 milyona yakın kişinin evini terk etmek zorunda kaldığını, 300 bininin de yaşamını kaybettiğini kaydederek, bunun başlıca sorumlusunun, Esed rejimi ve terör örgütleri olduğuna dikkati çekti.

Kobani'de hemen derhal sivil kalmadığını, 200 bine yakın Suriyeli Kürt'e Türkiye'nin kapılarını açtığını ifade eden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

'Türkiye, 10 Ekim 2013'te IŞİD'i terör listesine aldı. Bu devirde daha IŞİD'in adını kimse duymamıştı yahut çok çok az yurt dile getiriyordu. IŞİD, Musul'u alırken 'Musul düşüyor' diye kimse gayret sarf ediyor muydu? İdlip'te, Suriye'nin başka kentlerinde, Türkmenlerin yaşadığı Çobanbey'de IŞİD buraları kuşatırken, buralar düşecek, katkı edelim diyen mevcut mıydı? Kobani stratejik olarak önemliyse bizim için önemli, sınırımızda, derhal yanı başımızda. Bu düşüncelerimizi ve soruları herkese söylüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Obama ile görüşürken söyledi, Kerry'ye de anlatıyoruz, İngiltere'deki, AB'deki dostlarımıza da anlatıyoruz. Maalesef bu bölgedeki gelişmelerle ilgili bir strateji, tutarlılık da yok, herkes kendi açısından vakaya bakıyor. Oysa Türkiye'nin başından buyana buradaki olaylarla ilgili bakışı ve stratejisi nettir. Bu kapsamlı stratejiyi, askeri ve siyasal bakımdan, insani vaziyeti gözardı etmeksizin yerinden edilmiş göçmenlere neler yapılması gerektiğini ifade eden bir Türkiye.'

'Özgür, demokratik ve bütün Suriye için savaş eden tek grup, Özgür Suriye Ordusu'dur'

Çavuşoğlu, Ayn el-Arap'ta, Alman şirketinin isminden gelen başka adıyla Kobani'de, tutarsızlıklar bulunduğunu, iki terör örgütü IŞİD ve PYD'nin çatıştığını belirterek, şunları söyledi:

'PYD'nin içinden PKK'lılar, hatta öncüleri, öne çıkanları vardır. Bir terör örgütünü başka terör örgütüne desteklemek, silah eda etmek doğru mudur? Buranın düşmemesi için başka gayretler sarf edilebilir. mühim olan PYD, IŞİD ve diğer terör örgütlerinin Suriye'ye bakışı ne, bunlar Suriye'nin özgürlüğü, güvenliği, hudut bütünlüğü için mi savaş ediyor? Bunlar belirgin alana hükmetmek, denetim altına almak, o bölgenin zenginliklerini ele geçirmek yani takat için savaş ediyor. Burada özgür, demokratik ve bütün Suriye için savaş eden tek grup, Özgür Suriye Ordusu'dur.'

'ÖSO ve peşmergeye destek verebiliriz'

'PYD, niye sadece bize silah verin diyor, ÖSO'nun gelmesine kimi 'evet' diyor, genellikle 'hayır' diyor. ÖSO'nu kendi etnik grubundan görmeyebilir ki, Suriye bunun şeklinde bir ülkenin geleceği için çok çok kusur bakış açısıdır, peşmergenin gelmesine bugüne kadar niye karşı çıktı' diye soran Çavuşoğlu, şunları anlatım etti:

'Terör örgütüne silah verilmez. Bu terör örgütü belirgin devletlerin listesinde varmış yokmuş bakmayız. Biz, bu terör örgütünün ne olduğunu, kimin uzantısı olduğunu, neye hizmet etmeye çalıştığını çok çok iyi biliriz. Ama meşru bulunan güçlerin bu alana hakim olmasını ve IŞİD'e karşı savaş etmesini destekleriz. ÖSO'na, peşmergeye destek verebiliriz.'

Çavuşoğlu, peşmergenin ordu olmadığına yönelik eleştirilere değinerek, peşmergenin Irak anayasasına oranla kurulan Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin  güvenlik gücü olduğuna dikkati çekti.

Çavuşoğlu şöyle devam etti: 

'PYD, iyi niyetli olmadığı için peşmergenin yani etnik bulunan Kürtlerin dahi gelmesini, bu bölgedeki emellerine tehdit şekilde görüyor, kimseyle paylaşmak istemiyor. Suriye'yi bu noktaya getiren bir yandan katı Esed rejimi, başka taraftan da PYD, IŞİD gibi terör örgütlerin fena niyetidir. Suriye'nin daha da kötüye gitmemesi için bu çeşit fena niyetli gruplara bizim ilkesel tutumumuz devam ediyor. Başka devletler şunu, bunu demiş, bizi ilgilendirmez.'

Türkiye'ye karşı algı operasyonu yürütüldüğünü anlatım eden Çavuşoğlu, 'Türkiye'nin yabancı savaşçılara göz yumduğu' iddiasına karşı 6 bin 800 insana Türkiye'ye giriş yasağı koyduklarını, 'IŞİD petrolünü sattığı' iddiasına karşı ise geçen sene 78 milyon litre yalnızca dizeli tutup imha edildiğini kaydetti.

'Varsa bilginiz, istihbaratınız, bize verin. Bir ülkeyi kampanya halinde karalamak kabul edilemez' diyen Çavuşoğlu, 'Türkiye niye Kobani'ye sahip çıkmıyor' iddiasıyla ilgili ise 'Bizim yurdumuzda yaşayan vatandaşlarımızın bir kısmı Kürt değil mi? Bir taraftan terör sorununu çözerken bir taraftan da Kürtlere, Araplara, herkese haklarını nasıl verdiğimiz belli' ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, IŞİD'in hava operasyonuyla durdurulamayacağını belirterek, kapsamlı askeri strateji olmadan, terörle savaş edilemeyeceğini vurguladı.

Çavuşoğlu, şunları söyledi:

'Amacımız belirgin terör örgütünden intikam almak mı olmadan alanı terör örgütünden ve buna yol açan rejimden kurtarıp alana sulh getirmek mi? Amacımızı görelim, sonra buna oranla daima müşterek devinim edelim. 'Ben askerimi göndermem' diyor sonra 'Türkiye niye girmiyor'. Tezkereye hayır diyenler, 'Türkiye niye girmedi' diye tweetlerle halkı sokağa döktüler, vandalizme yol açtılar ve 40'tan çok vatandaşımız hayatını kaybetti. İçeride ve dışarıda iyi niyetli olmayanlar var. Türkiye, öyle demiş böyle demiş, şunu isterim, yarın isterim diyenlerin dediğine bakmaz, ilkeli politikasını ve Türkiye'nin çıkarlarını, güvenliğini, bölgenin istikrarını gözeterek  politikalarını belirler.'

'Kobani eylemleri'nde hedefin çözüm süreci olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, 'Bunu kışkırtan kim? Demirtaş'ın partisinden kişiler, CHP'den umumi başkan yardımcıları tweetlerle kışkırtmadı mı? Maalesef PYD'ye dahi bunlar terör örgütü değil diyen yahut orayı meşru izlemeye çalışan zihniyetlerle politika yapıyoruz' diye konuştu.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber