Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 14 Aralık 2018 - 15:41 Yorum: 0

Öşür Aşar Vergisi Nedir?

Ülkemizinde dâhil olduğu diğer dünya ülkelerinde, devletlerin ayakta kalabilmesi ve ekonominin sürekli olarak işleyebilmesi adına vergiler uygulanmaktadır.

Öşür Aşar Vergisi Nedir?

Ülkemizinde dâhil olduğu diğer dünya ülkelerinde, devletlerin ayakta kalabilmesi ve ekonominin sürekli olarak işleyebilmesi adına vergiler uygulanmaktadır. Teknolojik cihazların kullanımından, enerji kaynaklarının tüketimine ya da ticaretlerin yapılabilmesi adına kişi ya da kurumlardan alınan vergiler, belirli oranlar belirlenerek temin edilmektedir.

Söz konusu olan vergilerin, eski yıllarda da devletler tarafınca vatandaşlardan alındığı bilinmektedir. Bahsedilen vergiler arasında yer alan Osmanlı Devleti’nden kalma vergi biçimidir. Arapça bir kelime olan öşür sözcüğü, Türkçe ’de onda biri anlamını taşımaktadır. Osmanlı Döneminde yaşayan köylülerden üretim yaptıkları ürünlerin 1/10’u değerinde alınan öşür vergisinin bir diğer adı da aşar vergisi olarak geçmektedir.

Tarihte Aşar Vergisi Olarak Geçen Vergi Hangi Ürünler İçin Alınırdı?

Cumhuriyet dönemi öncesinde Osmanlı zamanında alınan vergiler için, tarihte aşar vergisi olarak geçen vergi hangi ürünler için alınırdı sorusu özellikle tarihçiler tarafından sıkça açıklanmaktadır. Osmanlıdaki askerlerin yemek ve bakımlarının karşılanabilmesi adına alınmış olan öşür ya da aşar vergileri darı, buğday, arpa, pirinç, hıyar, karpuz, yonca, patlıcan, bal, susam, zeytin, şeker kamışı ve çeşitli meyveler için alınan vergiler, 1/10 değerler üzerinden hesaplanarak alınmaktaydı. Ancak bahsedilen ürünlerin üretimi sırasında devlet suyundan yararlanılması durumunda, vergi oranlarında farklılıklara gidilmekteydi.

Aşar Vergisi Neden Kaldırıldı?

Dünya üzerinde büyük bir imparatorluk kurmuş ve 600 yıldan beri dünyanın en güçlü devleti olmayı başarmış olan Osmanlı Devleti, söz konusu olan zaferlerini aldığı vergilere de borçludur. Farklı ürünler için alınan aşar ya da öşür vergileri, 1925 yılına kadar geçerliliğini kormuş ve bu yılın ardından kaldırılmıştır. Merak eden kişiler için aşar vergisi neden kaldırıldı sorusu ise verginin köylülerin tarımdaki yükünün hafiflemesini azaltmak ve bu vergiler sırasında meydana gelen sorunların önüne geçmesi şeklinde cevaplanmaktadır. Kaynak: https://onedir.net/

Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber