Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 05 Aralık 2016 - 11:58 Yorum: 0

Otomotiv sektörü temsilcilerinden ÖTV yorumu

Otomobilde ÖTV düzenlemesine ilişkin görüşlerini açıklayan sektör temsilcileri, tüketiciler açısından gelişmelerin olumsuz sonuçlar doğurmayacağını...

Otomotiv sektörü temsilcilerinden ÖTV yorumu

Otomobilde ÖTV düzenlemesine ilişkin görüşlerini açıklayan sektör temsilcileri, tüketiciler açısından gelişmelerin olumsuz sonuçlar doğurmayacağını açıkladı. Poyraz Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Selami Özpoyraz, 70 bin TL'ye kadar olan araçlarda ÖTV zammının yüzde 5 oranında olduğunu, bu oranın satışları etkilemeyecek kadar düşük olduğunu kaydetti.

Motorlu taşıtlardaki ÖTV oranlarını değiştiren düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Sektör temsilcileri düzenlemeyi yorumladı. Bu süreçte yabancı otomobil üreticilerinin ÖTV oranından etkilenmemesi için yüzde 45 ÖTV oranı ile araç üretimine hız vermesinin muhtemel olduğunu ifade eden Ege Otomotiv Demeği (EGOD) Başkanı Mustafa İduğ, "Bu, rekabeti doğuracaktır ve yüzde 45 ÖTV dilimi araçların donanımı daha da iyileştirilerek tüketicinin lehine bir durum oluşturacaktır" dedi.

İduğ, "Biz yüzde 75 oranında bir artış bekliyorduk. ÖTV artışı büyük değişiklikler oluşturmayacak. Ama asıl endişe veren ÖTV oranlarını geçiş yaparak artması. Tüketici açısından ise olumlu gelişme olarak algılanabilir. Özellikle yabancı otomobil üreticileri ÖTV oranından etkilenmemek için yüzde 45 ÖTV oranı araçların üretimine hız verebilir. Bu rekabeti doğuracaktır ve yüzde 45 ÖTV dilimi araçların donanımları daha da iyileştirilerek tüketicinin lehine bir durum oluşturacaktır. Firmalar arası ciddi rekabetler olacaktır. Firmalar tercih edilmek için araçların donanımlarını artıracaktır" diye konuştu.

"Satışları etkilemeyecek kadar düşük"

40 bin TL ve altındaki araçların ÖTV zammından etkilenmeyeceğini hatırlatan Poyraz Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Selami Özpoyraz ise 70 bin TL'ye kadar olan araçlarda ÖTV zammının yüzde 5 oranında olduğunu, bu oranın satışları etkilemeyecek kadar düşük olduğunu kaydetti. Özpoyraz, "40 bin TL olan araçlarda ise ÖTV miktarı aynı tutulmuş. En fazla artış ÖTV'de, satılan otomobillerin yüzde 67'sini etkiliyor. Bugün 40 bin TL ile 70 bin TL arasında matraha sahip araçların toplam satışlardaki oranı yüzde 40 civarında. 70 bin TL üstü matraha sahip araçların oranı ise yüzde 17 civarında" şeklinde konuştu.

1600 cc motor hacmine sahip araçlara ÖTV artışını zaten beklediklerini ifade eden Özgörkey Otomotiv Genel Müdürü Toygun Tunçer de, yapılan yeni değişiklikle rekabet piyasasının daha da kızışacağını ve firmaların tüketiciye daha donanımsal araçlar satabileceğini açıkladı. Tunçer, "Otomobil üretimini de etkileyecek bir durum söz konusu değil. ÖTV artışı ile rekabet koşulları daha da canlanacak. Satışa sunulacak araçlarda konfor ve donanımsal nitelikler ön plana çıkarak satışa sunulacak. Bu da tüketicinin daha donanımlı araçlara sahip olmasına yol açacaktır" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber