Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 16 Eylül 2014 - 11:38 Yorum: 0

"Oyma tahta kaşık" son demlerini yaşıyor

Trabzon'da genellikle şimşir ve gürgen ağacından yapılan ve yıllardır yoğun talep alan oyma tahta kaşıkların ustaları, teknolojiye yeniliyor

'Oyma tahta kaşık' son demlerini yaşıyor

TRABZON (AA) - MELTEM YILMAZ - Trabzon'da, şimşir ve gürgen ağacından el emeği göz nuru oyma tahta kaşık yapan ustaların sayısı her geçen yıl azalıyor. 

Tarihi ve yöresel ürünleriyle meşhur Trabzon'da yaklaşık 16 yıldır tahta kaşık yapan Olcay Mol, mesleğinin kentteki son temsilcilerinden.

Dedesi ve babasından tahta kaşık yapmanın inceliklerini öğrenen Mol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknolojiye inat mesleğini zorluklarla sürdürdüğünü söyledi.

İşini severek yaptığını ifade eden Mol, "Günde en az 20 tahta kaşık yaparak pazarda satıp unutulmaya yüz tutan mesleğimi yaşatmaya çalışıyorum. Küçük yaşta dedemden ve babamdan öğrendiğim mesleği, gençlik yıllarımda iş bulamadığım için devam ettirdim. Bu sayede hem ailemin geçimini sağlıyorum hem de mesleğimin unutulmaması için çabalıyorum" dedi.

Mol, Trabzon'da önceki yıllarda tahta kaşık ustalığının çok yaygın olduğunu anımsatarak, "Trabzon'da önceden her ailede en az bir tahta kaşık ustası bulunurdu. Günümüzde artık tahta kaşık ustası bulmak zor. Teknoloji geliştikçe insanlar farklı alanlara yöneldi. Tahta kaşığa ilgi oldukça fazla ama kazancımız az olduğu için gençler artık bu tür işleri tercih etmiyor. Bu yüzden de çırak yetiştiremiyoruz" diye konuştu.

Bir kaşığın yaklaşık bir saatte üretildiğini anlatan Mol, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Oyma kaşık yapımı zor ve sabır gerektiriyor. Ben de işimi özenerek yapıyorum. Ürettiğim kaşıklar sağlam olsun diye gürgen ve şimşir odununu kullanıyorum. Bu ağaç türleri hem bakteri üretmiyor hem de diğer türlere oranla sağlam oluyor. Yapım aşamasında da çok hassas davranıyorum. Öncelikle hangi odunu kullanacağıma karar veriyorum ve ardından odunu çeşitli aşamalardan geçirerek kaşık şeklini veriyorum. Daha sonra ise kazıtma ve zımpara işini yapıyorum. Sonuçta da ortaya sağlık açısından tercih edilebilir bir ürün çıkıyor."

- "Özellikle Suudi Arabistan ve Amerika'dan gelen turistler ilgi gösteriyor"

Mol, Trabzon dışına da satış yaptığını vurgulayarak, "Trabzon turizm şehridir. Bu kapsamda dört mevsim sürekli turist ağırlıyoruz. El sanatlarımız da kente gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Bu kapsamda el sanatlarımızın geliştirilmesi gerekiyor. Turizm potansiyelimiz ve şehrimizin tanıtımı için el sanatlarımızı ön plana çıkaracak çalışmalar yapmalıyız" dedi.

Mesleğin inceliklerini öğretmek ve tahta kaşık geleneğini yeniden canlandırmak istediğini işaret eden Mol, "Kaşıkçılığın yanıma gelen herkese öğretmek istiyorum. Unutulmaya yüz tutmuş bu eserlerimiz ve mesleklerimiz yaşatılmalı. Bu kapsamda ilimizde bulunan tarihi Alacahan'da 'tahta kaşık oymacılığı' kursu açtım. Mesleğim yaşatılsın diye elimden geleni yapıyorum. Kurs için bana gelen talep henüz yok ama umutluyum" diye konuştu.

Olcay Mol, oyma tahta kaşığa özellikle kente gelen yabancı turistlerin ilgi gösterdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Kentimizin turizm potansiyeli çok yüksek. Oyma tahta kaşığa özellikle Suudi Arabistan'dan ve Amerika'dan gelen turistler ilgi gösteriyor. Amerika'dan özel müşterilerim var. Talep alıyorum ama çırak bulamadığım için yetiştiremiyorum. Tahta kaşığın avantajları var ve ne kadar yaparsanız o kadar satılır. İnsanlar tahta kaşığı tercih ediyor ve bu yüzden her kesimden alıcısı var. İnşallah çırak yetiştirerek, sanatımızı unutturmayız. Tahta kaşık yapımı ekip işidir. Tahta kaşık ustalığını çırak yetiştirerek, unutturmamayı ve devam ettirmeyi ve amaçlıyoruz."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber