MENÜ

Özal suikasti savcısı: Kızımı bile kaçırdılar!

Özal suikastini araştıran Savcı Tönük, soruşturmayı bırakması için 'akıbetin iyi olmaz' gibi ifadelerle tehdit edildiğini, kurşunlandığını hatta kızını bile kaçırdıklarını söyledi

Yayınlanma: 18 Mayıs 2013 11:54 Güncelleme: 20 Ağustos 2025 00:27
Özal suikasti savcısı: Kızımı bile kaçırdılar!

Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a yönelik 1988 yılında ANAP Kongresi'nde Kartal Demirağ tarafından düzenlenen silahlı suikast girişimini araştırmakla görevlendirilen Savcı Uğur Tönük ifadesinde, soruşturmayı bırakması için dönemin MGK Genel Sekreteri Sabri Yirmibeşoğlu'nun aracılarla tehdit ettiğini, kendisine de Malatya'da ateş edildiğini ve kızının kaçırıldığını anlattı.

Turgut Özal'a yönelik soruşturmada dinlenen Savcı Uğur Tönük, suikast girişimini araştırdığı sırada dönemin MGK Genel Sekreteri Yirmibeşoğlu'nun aracılarla tehdit ettiğini söyledi.

Arzu Yıldız'ın Taraf'taki haberine göre, Tönük'ün ifadesinde öne çıkan ayrıntılar şöyle: "Ben o dönemde Yargıtay Başsavcı Yardımcısı olarak görev yapıyordum. Sonra Yargıtay üyeliğine seçildim. Ben bu suikasttan önce Kemal Horzum olayının tahkikatını yapıyordum. Sonra beni bu olayla görevlendirdiler. Başlangıçta ben bu olayla ilgili olarak Emniyet'ten yardım aldım. Bilgi aldığım başka kurumlar da olabilir. Tahkikatla ilgili herhangi bir rapor hazırlamadım. Çünkü beni İstanbul Ulus'ta bir villaya çağırdılar. Üç kişi vardı. İsimlerini söylemediler ben de ulaşamadım. Sonrada herhangi bir yerde kimliklerini tespit edecek bilgiye ulaşamadım. Bana 'Paşamız bu tahkikatı yapmanızı istemiyor' dediler. Bu paşa dönemin MGK Genel Sekreteri Sabri Yirmibeşoğlu'ydu. Ortam çok gergindi. Hatırladığım kadarıyla mealen 'Bu soruşturmayı bırak, işi karıştırma çek git, yoksa senin akıbetin de iyi olmaz' gibi benzer ifadeler kullanarak beni tehdit ettiler. Ben bu işin suikast olduğu kanaatini edindim."

"DOĞAN PAŞA VAATTE BULUNDU"

"Ayrıca tetiği çeken Kartal Demirağ'ın başka bilinmeyen güçler tarafından yönlendirildiğini, asıl sorumluların bunlar olduğunu fark ettim. Daha sonra Ankara'da MGK Genel Sekreteri Doğan Beyazıt Paşa beni 'Bir işim var' diye çağırdı. Bana bizzat 'Seni Toplumla İlişkiler Başkanlığı'na getireceğim. Ancak benim dediğim kararları vereceksin' dedi. Aramızda münakaşa çıktı. Ben ona hakaret falan ettim. Bu olaydan 10 gün sonra isteğimle emekli oldum...

Toplumla İlişkiler Başkanlığı, başında Sabri Yirmibeşoğlu'nun olduğu, MİT, Emniyet, CIA ve Dışişleri temsilcilerinin bulunduğu özel bir kurumdu. Bu kurum askeri açıdan önemliydi. Sanırım benden çok daha önemli işler isteyecekleri için benden bunu istediler. Sabri Yirmişbeşoğlu beni bizzat tehdit etmedi. Bu kişilerin kim olduğunu bilmiyorum. Ancak Ulus semtinde MİT bürolarının olduğunu biliyorum."

SİLAHI POLİSLER VERDİ

"Suikast eylemi sırasında silahın kongre salonuna nasıl girdiğine dair bir delil o dönemde yoktu. Ancak silahı Kartal Demirağ'a polislerin verdiğini düşünüyorum. Soruşturma sırasında kullanılan silahın kriminal incelemesi emniyetçe kullanılan silahlarla ya da askeriyede kullanılan silahlarla aynı olmadığına dair araştırma benim soruşturmamda dosya içerisinde yoktur. Bununla ilgili net bilgim yoktur."

SUİKASTİ ANLATTIM

"Ben suikasttan sonra Turgut Özal ile İstanbul Harbiye Orduevi'nde buluştum. Konuyu bizzat arz ettim. Ben olay hakkında ayrıntılı bilgi verdim. Yukarı da bahsettiğim gibi tek bir şahsın yapmadığını bahsettim. Bu konuyla ilgili Ahmet Özal da benimle birkaç defa konuştu."

'Kızımı kaçırdılar'

"Özal suikastıyla ilgili Malatya'da incelemeye gitmiştim. Ben Battal Gazi İlçesi'nde yol kenarında otururken bir araç yaklaştı ve içerisinden birkaç el silah sesi geldi. Kendimi yere atıp başka bir araca binmek suretiyle olaydan yara almadan kurtuldum. Olaydan sonra on gün eve gitmedim. Eve gitmediğim için eve gidip 'Baban kayboldu' diye kızım Gülsefa'yı alıp götürmüşler. Bu sırada kızım üniversite öğrencisiydi. Kızımı evden alıp götürenlerin resmî şahıslar olduğu kanaatindeyim. Bunun sebebinin de beni arayıp bulmak olduğunu düşünüyorum. Çünkü ben o dönemde de evde değildim. Ben Malatya'da tahkikata yalnız gittim. Eşim ve çocuklarım evde kalmışlardı. Kaçırma olayı bahsettiğim gibi oldu. Eşim ve çocuklarım evde kalmışlardı."

'Demirağ, tek başına değildi'

Turgut Özal'a suikast girişimlerine ilişkin bugüne kadar birçok siyasi, hukuk adamı ve Özal'ın yakını çeşitli iddialarda bulundu. Dile getirilen iddiaların bazıları şöyle:

» Anavatan milletvekili Faik Tarımcıoğlu suikast sırasında salonda makineli tüfekli bir kişinin daha olduğunu ve kargaşadan yararlanıp kaçtığını söyledi. Suikasttan sonra Kartal Demirağ'ın kullandığı silahın yalnızca iki kez ateş edilebilen bir silah olduğu ortaya çıktı.

» Korkut Özal, Turgut Özal'ın kendisine yapılan suikastı soruşturduğunu ve arkasındaki güç konusunda bir noktaya kadar geldiğini ancak gerçeği anlayınca "Madem öyleyse, kalsın..." dediğini ileri sürdü. Korkut Özal kardeşinin kendisine olayın arkasındaki örgütü söylediğini ancak ağabeyi müsaade etmediği için açıklamayacağını ifade etti.

» Özal suikastının soruşturulmasıyla ilgili kurulan komisyona, dönemin Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Sabri Yirmibeşoğlu'nun engel olduğu iddia edildi. Özal, Emlakbank'ı dolandırmakla suçlanan Afyonlu işadamı Kemal Horzum'dan suikast konusunda kuşkulandığı için, Horzum'u soruşturan Komisyon'un, suikast işiyle de ilgilenmesini istedi.

» TBMM'de kurulan Horzum Araştırma Komisyonu üyesi Uğur Tönük, Komisyon'a "Kartal Demirdağ'ın Afyon Dazkırı'da 1974-77 kurulan kontrgerilla teşkilatında yetiştiğini tespit ettik" dedi.

TARAF

ETİKETLER: Cumhurbaşkanı, Turgut Özal, Savcı Uğur Tönük, suikast, Arzu Yıldız
KAYNAK:

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Geleceğe yeşil miras

Geleceğe yeşil miras

Düzce Üniversitesi Sürdürülebilirlik Ofisi, Sürdürülebilirlik ve Yeşil Kampüs Topluluğu (DÜSÜYET) ile Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (DÜSTİBAM) katkılarıyla Beyköy’de fidan dikme etkinliği ile okullar yeşillendirdi.Düzce Ün

Aydın’a kuvvetli yağış uyarısı

Aydın’a kuvvetli yağış uyarısı

Aydın’da yarın öğlen saatlerinden sonra beklenen kuvvetli yağışlar için vatandaşlar uyarıldı.Meteoroloji’den yapılan açıklamada, "Aydın’da beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, yarın (01.04.2026 Çarşamba) öğle saatlerinden sonra il genelin

Otizm bir hastalık değil: doğru destekle hayat değişiyor

Otizm bir hastalık değil: doğru destekle hayat değişiyor

DÜZCE(İHA) – Dr. Meryem Seçen Yazıcı, otizmin bir hastalık olmadığını belirterek "Otizmi aslında beynin dünyayı işleme biçimindeki bir farklılık olarak tanımlayabiliriz" dedi.Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim

Yolunu şaşıran karaca yerleşim yerinde görüntülendi

Yolunu şaşıran karaca yerleşim yerinde görüntülendi

Bartın’da yol üzerinde ve ormanlık alanda dolaşan karaca yavrusu görüntülendi.Ulus ilçesi Hisar Köyü yolunda aracıyla seyreden bir kişi, yol üzerinde ve ormanlık alanda dolaşan karaca yavrusunu görüntüledi. Yiyecek ararken sürüden ayrıldığı tahmin edilen

Avusturyalı turistler, Marmaris’i tercih etti

Avusturyalı turistler, Marmaris’i tercih etti

Marmaris Belediyesi’nin öncülüğünde yürütülen çalışmalar sonuç verdi. Geçtiğimiz yıl 31 yıl aradan sonra Marmaris’i tercih eden Avusturyalı turistler bu yıl da rotasını değiştirmedi.Marmaris Belediyesi’nin öncülüğünde Alman ve Avusturyalı turistlere yönel

Karadeniz’e helikopterli yangın önlemi

Karadeniz’e helikopterli yangın önlemi

Tarım ve Orman Bakanlığı, Karadeniz Bölgesi’nde artan yangın riskine karşı hava gücünü devreye alıyor. Amasya’nın Merzifon ilçesine konuşlandırılacak yangın söndürme helikopteriyle, özellikle Orta Karadeniz’de muhtemel orman yangınlarına hızlı müdahale he

Uluslararası Sıfır Atık Günü’nde Sincan’da öğrencilere çevre eğitimi

Uluslararası Sıfır Atık Günü’nde Sincan’da öğrencilere çevre eğitimi

30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü’nde, Ankara Sincan Belediyesi ev sahipliğinde öğrencilere çevre eğitimi, sürdürülebilir yaşam ve geri dönüşüm konularında eğitim verildi.Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilen 30 Mart Uluslararası Sıfı

Kene kabusu geri geldi, yağışlardan dolayı bu sene popülasyon daha fazla olabilir

Kene kabusu geri geldi, yağışlardan dolayı bu sene popülasyon daha fazla olabilir

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, kış ve sonbahar aylarında etkili olan yoğun yağışların ardından bahar aylarına girilmesiyle birlikte kene popülasyonunda artış yaşanabileceğini söyleyerek, özellikle Kırım-Ko

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30