Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 28 Mayıs 2016 - 10:43 Yorum: 0

Özcan: “Yapı Ustalarının Eğitimi Ücretsiz Olacak”

Çevre ve Şehircilik Bartın İl Müdürü Ali Özcan, yapı ustalarının eğtimlerinin ücretsiz yapılacağını açıkladı.

Özcan: “Yapı Ustalarının Eğitimi Ücretsiz Olacak”

Çevre ve Şehircilik Bartın İl Müdürü Ali Özcan, yapı ustalarının eğtimlerinin ücretsiz yapılacağını açıkladı.

Belge almayan ustanın kalmaması çağrısında bulunan Özcan, "Bilindiği üzere Bakanlığımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan "Yapı Sektöründe Çalışan Meslek Erbaplarının Mesleki Niteliklerinin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü" kapsamında gerçekleştirilecek olan Ustalık Eğitimine yapılacak başvurular, 02.05.2016 tarihi itibariyle kabul edilmeye başlanmıştır. Bu sayede sayısı 350 bini bulan ve belge almayan usta, işsiz kalmayacak. İşveren de işçi başına 500 lira cezadan kurtulacak" dedi.

İşçilerin çalıştırılmasında belge zorunluluğunun bulunduğunu hatırlatan Özcan şöyle devam etti: "İnşaat sektöründe çalışan ustaların büyük bölümü şuan için mesleki yeterlilik belgesine sahip değil. 25 Mayıs 2016'dan itibaren belgeli işçi çalıştırma zorunluluğu başlamıştır. Bu nedenle yukarı da bahsi geçen protokol kapsamında verilecek ücretsiz eğitimin sonunda Mesleki Eğitim Kurumu tarafından yapılacak sınavda başarılı olan yapı ustalarına mesleki yeterlilik belgeleri verilecek. Bu sayede sayısı 350 bini bulan ve belge almayan usta, işsiz kalmayacak. İşveren de işçi başına 500 lira ceza ödemekten kurtulacak. Şimdilik 40 meslek dalıyla ilgili belge zorunluluğu getirilmiştir. Bu 40 mesleğin içinde inşaat sektöründe istihdam yapan ustalarımızı ilgilendiren ağırlıklı bölümlerde var. Bu nedenle bir an önce ustaların ücretsiz eğitime başvurmaları sağlanmalıdır. İnşaat sektöründe çalışan bütün belgesiz ustaları; yapı denetim firmalarımızın, inşaattaki müteahhitlik yapan firmalarımızın bir an önce yapılacak ücretsiz eğitimlere katılabilmeleri için kayıt yapmalarını sağlamaları gerekiyor. Eğitim başvurusu için kayıt ücreti alınmamaktadır. Mesleki yeterlilik belgesi alınması konusunda devlet bütçesinden 248 milyon lira ayrılmıştır. İşverenlerin ise sadece işçiyi teşvik etmeleri gerekiyor. Belgesiz usta çalıştıran işverenler sorumlu tutularak, cezalı duruma düşecektir. İşverenler mağdur olmamaları için çalışanlarını belge almaya teşvik etmelidir. İnşaat sektöründe usta olarak çalışan yaklaşık 1 milyon kişi bulunuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre belge alması gereken usta sayısı 400 bin civarında. Ancak bugüne kadar ancak 50 bin usta belgesini almıştır."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber