Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 26 Temmuz 2014 - 12:03 Yorum: 0

Özel hastane konforunda evde sağlık hizmeti

Sağlık Bakanlığının yürüttüğü "Evde Sağlık Hizmetleri" uygulaması, hem hastaların hem de hasta yakınlarının umudu oluyor

Özel hastane konforunda evde sağlık hizmeti

ADANA (AA) - Sağlık Bakanlığı tarafından 2010'da başlatılan ve birçok ilde yürütülen "Evde Sağlık Hizmetleri" uygulaması hem hastaların hem de hasta yakınlarının yaşama tutunması için umut oluyor.

Evde sağlık hizmeti kapsamında, yatağa tam bağımlı olan ve tanısı konulmuş hastaların aileleri ile yaşadıkları ev ortamında tedavilerinin takibi yapılıyor, hasta yakınlarına ya da bakmakla görevli kişilere bu konuda eğitim veriliyor.

Adana İl Sağlık Müdürlüğü Evde Sağlık Hizmetleri Koordinatörü Dr. Berna Acımış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastaneye taşınması zor olan yatalak hastaların, aile ortamında sağlık hizmeti almalarını amaçladıklarını söyledi.

Evde sağlık hizmetlerinin 2010'da Sağlık Bakanlığının yönergesiyle faaliyete başladığını belirten Acımış, şöyle konuştu: 

''Adana'da koordinatörlük hizmetiyle hastaneye taşınması zor olan yatalak hastaların, aile ortamında sağlık hizmeti almalarını amaçlıyoruz. Özellikle yatağa bağımlı, yaş aranmaksızın, sağlıkla alakalı ihtiyacı olan herkes, 444 38 33 numaralı telefonla başvurarak veya aile hekimlerine talepte bulunabiliyorlar. Talepte bulunan hastaya randevu verilerek evinde ziyaret ediliyor. Bu iki taraflı bir hizmet aile üyelerinin de sağlık çalışanlarına yardımcı olması gerekiyor.''

Başvuru yapan ailelere hasta bakımıyla ilgili kapsamlı bir eğitimin de verildiğine dikkati çeken Acımış, ''İhtiyaç halinde hastalara diyetisyen,  fizyoterapist ve diğer uzmanlarımız randevu vererek, ev ziyaretinde bulunuyor ve gerekli tedaviler veriliyor'' dedi.

Acımış, kent genelinde Haziran 2013 itibariyle 12 bin 299 hastaya evde sağlık hizmeti vermeye çalıştıklarını ifade etti.

Başvuruların değerlendirilebilmesi için hastanın yatalak olması ya da yatağa tam bağımlı olması gerektiğinin altını çizen Acımış, yaş konusunda herhangi bir sınırlama bulunmadığını, genellikle, sinir sistemi rahatsızlıkları olan, yürüyemeyen, alzhaimer hastaları, ürolojik problemi olanlar, halk dilinde felç olarak bilinen hastalığa yakalananların bu hizmetten yararlandığını dile getirdi.

Evde Sağlık Hizmetleri doktoru Cihan Yeşiloğlu, düzenli takibi yapılan hastalardan Mehmet Yusuf Efşin (2) ve Şehmuz Gök'ün (3) spinal muskuler atrofi (SMA) hastalığı teşhisi konduğunu her iki hastaya da doğumlarından itibaren bakımlarının birim tarafından yapıldığını söyledi.

Yeşiloğlu, bu tür hastalara hastaneye gitmesinin güç olması ve herhangi bir problem yaşamaması için evde bakım yapıldığını, ayrıca bu hastalar için yakınlarının talepleri doğrultusunda her türlü sağlık hizmetinin verilmeye çalışıldığını aktardı.

 

- Hasta yakınları memnun

 

Hasta Mehmet Yusuf Efşin'in annesi Azize Efşin, evde bakım hizmetleri sayesinde oğlunun hayatta kaldığını doktor ve hemşirelerin ellerinden gelen her türlü yardımı yaptığını belirtti.

Bu hizmet sayesinde oğlunun, temizlik, pansuman, beslenme gibi her türlü bakımını öğrendiğini anlatan Efşin, doğuştan gelen bir hastalık. bunu hastanede öğrendik. Oğlum verilen bu hizmetler sayesinde hayatta. Bakım konusunda yaşadığımız tek sorun elektrik kesintileri, bu yüzden evimizde jeneratör kullanıyoruz. Elektrik olmazsa oğlum nefessizlikten ölür'' diye konuştu.

Şehmuz Gök'ün annesi Velican Gök ise evde sağlık hizmetinden son derece memnun olduklarını en büyük sorunlarının elektrik kesintileri olduğunu söyledi.

Sağlık ekibinin kendilerine çok yardımcı olduğunu, onları artık aile gibi gördüklerini belirten Gök, ''Oğlumun günlük bakımı için gereken her şeyi bana öğrettiler hiç sıkıntı yaşamıyorum. Olağanüstü bir durum olduğunda arıyorum hemen gelip yardım ediyorlar'' ifadelerini kullandı.

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber