Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Eğitim 09 Ağustos 2014 - 09:25 Yorum: 0

Özel okullar boş kaldı!

İlk kayıt döneminin ardından özel okullarda 1177 kontenjandan 605'i boş

Özel okullar boş kaldı!

Önünde kuyruklar oluşan toplam 1782 kontenjana sahip 14 yabancı özel okulda ilk kayıt döneminin ardından kontenjanını yalnızca Amerikan Robert Lisesi 'erkek'te doldurdu. Okulun 2 kız kontenjanı boş kaldı. Okullarda 1177 kontenjandan 605'i boş.

Tek bir öğrenci kaydı bile alamayan okul ise Saint Michel Fransız Lisesi oldu. Okullar 18-22 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek ikinci kayıt dönemi için puanlarını da açıkladı. Avusturya lise bölümü puanını 34, ticaret bölümü 30, Saint Joseph 24, Saint Benoit 15 puan yükseltti. İtalyan Lisesi ikinci önkayıtta puanını 30, İzmir Saint Joseph 20, Tarsus Amerikan 20, İzmir Amerikan ise 10 puan düşürdü.

Azınlık okulları '12 öğrenci' şartına takıldı

Özel okullara gidecek öğrenciler için verilecek teşvikte "sınıfta en az 12 öğrenci olması" şartı azınlık okullarının bu destekten yararlanmasını engelleyecek. Okul yöneticileri birçok okulda öğrenci sayısının 12'den az olduğunu vurgulayarak, bu maddeye "Azınlıklar hariç' ifadesinin eklenmesini istiyor. Yöneticiler aksi halde kendilerinin "teşvik dışı" kalacağını söylüyor.

Yurt genelindeki Ermeni okullarında toplam 3 bin 167, Musevi okulunda 688, Rum okullarında ise 230 öğrenci bulunuyor. Özel Bomonti Ermeni Ortaokulu Kurucu Vekili Karekin Barsamyan, "Azınlık okullarıyla ilgili bölümde 12 öğrenciden söz edilmiyor ama bu şart aranacak mı belli değil. Ancak 12'nin altında olanlar teşvik için puan alamıyor. Puan alamayan başvuramayacak mı? Okulda toplam 35 öğrenci var. Sınıflarda 3 veya 8 öğrenci okuyor. 12 öğrencinin aynı sınıfta okuduğu tek bir sınıf yok. Bu şartlarda bizim yararlanmamız zor" diye konuştu. Gökçeada Rum İlkokulu Kurucu Müdürü Anna Koçumal da okul açıldığında 4 öğrencisi olduğunu belirterek, "Şu anda sadece 2 öğrencimiz var. Yeni kayıt yok. Bizim çocuklar nasıl yararlanacak?" diye sordu.

MEVCUT ÖĞRENCİLER ALAMIYOR

Türkiye Özel Okullar Derneği Eşbaşkanı Yusuf Tavukçuoğlu ise teşvikin özel okullarda halen okuyan kayıtlı mevcut öğrencileri kapsamadığını belirterek şunları dile getirdi: "Okul öncesi, ilkokul 1. sınıf, 4'ten 5'e ve 8'den 9'a geçecek olan öğrencileri kapsıyor. Bir okulda 2 tane ilkokul 1. sınıf açıldı. Toplam 30 öğrenci var. Ama bunların 24'ü bir sınıfta, 6 öğrenci ise başka bir sınıfta ise o zaman toplamı 30 öğrenci üzerinden her 2 sınıfta teşvikli öğrenci alabilecek. Öğrencinin okulu tercih etmeden önce teşvik aldığını öğrenmesi gerek."

KOLEJE KAYIT ÇİLESİ VELİYİ İSYAN ETTİRDİ

2 gün süren önkayıt ve yedek listelerin açıklanmasıyla yabancı özel liselerin önünde çocuklarını kayıt yaptırmak için oluşan uzun kuyruklarda saatlerce bekleyen veliler, sistemden şikayetçi. Çocuğunu Özel Sankt Georg Avusturya Lisesi'ne kaydettirmek isteyen bir veli, "Okullar açılana kadar okuların kapılarında liste kontrol etmek zorunda kalacağız" ifadesini kullandı.

978260_d69ad2a9ddaa404206e7263f383f0a30-002.jpg

Haber Kaynağı:
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber