Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 27 Kasım 2014 - 16:33 Yorum: 0

Özel sektöre dönmeyi tercih ederim

Başbakan Yardımcısı Babacan, AK Parti tüzüğündeki 3 dönem şartına ilişkin, "Özel sektöre dönmeyi tercih ederim. Ancak 12 yıllık siyasi hayatım bana öğretti ki şahsi tercihler her zaman siyasi hayatta karşılık bulmuyor" dedi.

Özel sektöre dönmeyi tercih ederim

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Japonya'nın iktisat gazetesi Nikkei'ye gündeme ait değerlendirmelerde bulundu. 

Türkiye ve Japonya içinde aralık ayında başlayacak müzakereleri olasıdır olduğunca kısa vakitte bitirmek istediklerini anlatım eden Babacan, 'AB ile Japonya arasındaki özgür ticaret anlaşması müzakerelerini dikkatle izliyoruz, bu doğrultuda Japonya ile en yakın vakitte ekonomik ortaklık anlaşması yapmayı umuyoruz' dedi.

Türkiye'nin, G-20 dönem başkanlığı üstlenmesinin ardından, alınan kararların uygulanmasına önem vereceklerini, G-20 üyesi devletlerin bugüne kadar finansal düzenlemelerden bütçe reformlarına kadar 1000'e yakın konu ile ilgili taahhütte bulunduğunu belirten Babacan, bu taahhütlerin yaşama geçirilmesi durumunda dünya ekonomisinin ekstra olarak yüzde 2'lik bir gelişme gerçekleştirmiş olacağına işaret etti.

Babacan, G-20 platformunu tarihinde ilk kez, 'elektriğe ulaşım ve besin güvenliği' bu şeklinde konuların tartışıldığı besin ve enerji toplantıları için kullanmayı düşündüklerini söyledi.

Diğer devletlerin tersine Türkiye'nin makro ihtiyati tedbirleri etkin bir biçimde uyguladığını vurgulayan Ali Babacan, bunun yeni bir saha olduğunu ve ekonominin yine dengelenmesi hususunda çok çok güzel neticeler aldıklarını anlatım etti.

'Kredileri yatırımlara kanalize etmeliyiz'

Babacan, kredi kanallarının tüketici kredilerinden daha çok çok yatırımlara ve reel tüketicilere kanalize edilmesinin öneminin altını çizdi.

Cari açığın petrol fiyatlarındaki düşüşle yüzde 5,7'nin de altına inebileceğini anlatım eden Babacan, 'Enerji ithalatına bağımlılığımızı azaltmak ve tıpkı vakitte sanayimizi modern teknolojilere, yüksek katma kıymetli ürünlere, daha çok tetkik geliştirme faaliyetlerine ve markalaşmaya yönlendirmek için yapısal reformlara önem vermeliyiz' diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Babacan, Amerikan Merkez Bankasından (Fed) beklenen muhtemel nema artışı konusunda, yüksek cari açığa sahip gelişmekte bulunan ekonomilerin dikkatli olmaları gerektiğini ve hummalı bir nakit politikası izlemelerinin yerinde olacağını belirtti.

Olası bir nema artırımının etkilerini minimize etmek için daha dayanıklı bir finansal konsept oluşturmanın önemine dikkati çeken Babacan, bunun için makro ekonomik tedbirlerin ve merkez bankalarının lüzumlu adımları rahatça atmalarına izin verilmesinin önemine dikkati çekti. 

Babacan, Türkiye'nin ayrıcalıklı senaryolar için ayrıcalıklı reçeteler hazırladığını kaydetti.

AK Parti'nin 3 devir kuralı

Başbakan Yardımcısı Babacan, AK Parti tüzüğündeki '3 devir şartı'nın hatırlatılması üzerine, yeni çağda görevi bırakması gerektiğini fakat Türkiye'de sistemin, parlamento üyesi yapılmaksızın da bakanlık görevi üstlenilmesine izin verdiğini belirtti. Babacan, 'Ancak bu istisnai bir durum. Bana kalırsa, hususi tüketicilere dönmeyi tercih ederim. Ancak bununla ortak 12 yıllık siyasal hayatım bana öğretti ki kişisel seçenekler her süre siyasal yaşamda karşılık bulmuyor. Dolayısıyla gelecek yıl yapılacak seçimlerle ilgili kati konuşmak istemiyorum' ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber