Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Güncel 28 Ağustos 2014 - 12:13 Yorum: 0

"Özenirler" diye sessiz kalmayın

ESOGÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güleç: "Bonzai'nin adını daha fazla zikretmemiz gerek çünkü biz adını bile bilmezken, çocuklar öğrendiler, kullandılar. 'Aman özenirler' deyip, konuşmazken, bu işin ticaretini yapanlar internetten çocuklarımıza u

'Özenirler' diye sessiz kalmayın

ESKİŞEHİR (AA) - YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Bağımlılık Birimi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülcan Güleç, "Bonzai'nin adını daha fazla zikretmemiz gerek çünkü biz adını bile bilmezken, çocuklar öğrendiler, kullandılar. 'Aman özenirler' deyip, konuşmazken, bu işin ticaretini yapanlar internetten çocuklarımıza ulaşıp, bunu kullandırdılar, öğrettiler" dedi.

Güleç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sentetik uyuşturucu maddesi bonzainin ucuz ve kolay ulaşılabilir olması nedeniyle kullanımının gençler arasında, son yıllarda artış gösterdiğini söyledi.

Bonzainin, esrarın laboratuvar ortamında yapılmış hali olduğunu aktaran Güleç, "Bizim duyduğumuz kadarıyla 120'den fazla çeşidi var ve sentetik olarak üretildiği için ucuz. İnsanlara cazip gelen diğer tarafı ise idrar tahlillerinde tespit edilememesi. Bu şekilde kişinin söz konusu uyuşturucu maddeyi kullanıp, kullanmadığı belirlenemiyor" diye konuştu.

"Bilinç kapatıcı" etkisi olduğu için kullanan kişilere, hastaneye getirildiklerinde tanı koymakta zorlandıklarına değinen Güleç, şunları bildirdi:

"Kişi hastaneye getiriliyor ama ne olduğu belli değil, beyin kanaması mı, enfeksiyon mu, menenjit mi, beyin iltihabı mı anlaşılamıyor. Tedavi için çeşitli bölümlere yatırılıyor. Kendine gelebilirse 'bonzai' kullandığını anlayabiliyoruz. Eroin, en tehlikeli madde ancak aşırı doz alındığında etkisini bilip, hemen tedaviyi uygulayabiliyoruz. Ancak söz konusu maddede hiçbir şey belli değil, idrar ve kanda çıkmadığı için 'ne kullandı, ne kadar kullandı' anlayamıyoruz. Çok fazla çeşidi olduğu için baş edilemiyor. Böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği ve kalp krizi geçirip ölenler oldu. Ayrıca kişinin kullanırken ne ile karıştırdığı da belli değil. Bizim sıkıntımız  tek bir çeşit madde olmadığından, ne etki yapacağını bilemiyoruz. Hastayı takip edemiyoruz. Belirtilerin verdiği rahatsızlığa göre tedavi uyguluyoruz."

-"Şikayet ederiz' endişesiyle gelmiyorlar"

Bonzai kullanan kişilerin fiziksel olarak iyileştiklerinde psikiyatri servisine gitmesinin önerildiğini anlatan Güleç, şöyle devam etti:

"Kimisi bize geliyor ama kimisi de 'polise şikayet ederiz' endişesiyle gelmiyorlar. Bizim narkotik polisimiz de artık çok eğitimli. Poliste onları 'yakalayıp, hapse atayım' derdinde değil, sorunu çözme derdinde. Asıl sorununuz, bağımlıların, bağımlı olduklarını kabul etmemeleri. 'Bu benim elimde, kontrol edebilirim', 'zaten ara sıra içiyorum, bir şey de olmuyor' diye kendilerini kandırıyorlar. Kimisi sorunlarını çözemediği için içiyor, aslında o soruna yönelik müdahale edilebileceğini bilmiyor."

 Güleç, sigara, alkol ve uçucu maddelerin ilköğretim çağında, hap ve esrar gibi maddelerin ise lise döneminde denenmeye başlandığına dikkati çekerek, bonzainin ucuz ve kolay temin edilmesi nedeniyle, son zamanlarda uçucu maddelerin yerini almaya başladığını belirtti.

-"Bonzainin zararsız olduğu zannediliyor"

"Çocuklarımız, bonzainin zararsız olduğunu zannediyorlar" diyen Güleç, hiç masum bir madde olmadığının her platformda anlatılması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Şimdi her evde internet var, herkes her şeyi öğreniyor. Özendirici etkileri anlatılarak internet yoluyla satın alabiliyorlar. Bu yüzden bonzainin adını daha fazla zikretmemiz gerek çünkü biz adını bile bilmezken, çocuklar öğrendiler, kullandılar. 'Aman özenirler' deyip, konuşmazken bu işin ticaretini yapanlar, internetten çocuklarımıza ulaşıp, bunu kullandırdılar, öğrettiler. İnternette gezmek, sokakta gezmek gibi. Çocuklar, bilmedikleri arka sokaklarda gezip, bunlarla tanışıyorlar. Bu yüzden bunu daha fazla konuşmamız, zararlarını daha fazla anlatmamız gerek. Biz korkak davrandıkça, ortalık boş kaldıkça, o boşluk kötü niyetli insanlar tarafından kullanılıyor. Bu yüzden gerek aileler çocuklarıyla iletişim kurarak gerekse bakanlıklar kamu spotlarıyla, haberlerle, özendirici etkisini değil, verdiği zararları sık sık duyurması gerekiyor." 

Güleç, ailelerin de çocuklarının durumlarını, hayatlarındaki değişiklikleri belli bir mesafe çerçevesinde izlemeleri gerektiği uyarısında bulundu. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber