Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 19 Mart 2018 - 10:23 Yorum: 0

Palandöken: “Hatay esnafı destek bekliyor”

Hatay'da yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle Hatay esnafının kredi ve vergiler konusunda destek beklediğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken,...

Palandöken: “Hatay esnafı destek bekliyor”

Hatay'da yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle Hatay esnafının kredi ve vergiler konusunda destek beklediğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Afrin operasyonu neticesinde Hatay'da ekonomik sıkıntılar çeken esnaf için alınan Bakanlar Kurulu kararıyla 6 ilçe için sosyal güvenlik primi ve vergi taksitleri ertelendi. Esnafımız bir nebze de olsa rahat etti. Fakat bu 6 ilçe ile alışveriş halinde bulunan diğer ilçelerimiz de ekonomik sıkıntıdan etkilendi. Kredi faizleri ve vergiler konusunda destekler tüm Hatay ilini kapsayacak şekilde genişletilmeli" dedi.

Ekonomik sıkıntılar içerisinde olan Hatay esnafına destek isteyen Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Hatay'daki vergi mükelleflerinin KOSGEB ve Kredi Garanti Fonu desteği ile bankalardan kullanmış oldukları faizsiz kredilerin ödemesi Nisan ayında başlıyor. Ödeme başlangıcı 1 yıl erteleme ile 2019'un Nisan ayında başlamalı. Bugüne kadar Hatay'da Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla kullandırılan kredilerin anapara toplamı 680 milyon TL olup, faizleri 110 milyon TL. Bu kredilerin sadece anaparalarının vade tarihinde ödenmesi sağlanarak faizler silinmeli. Yine aynı kooperatif tarafından esnafa verilecek kredi üst limiti 200 bin TL'den 250 bin TL'ye, ödeme vadesi ise 5 yıldan 7 yıla yükseltilmeli. Yeni iş yeri açanlardan 2 yıl vergi alınmamalı ve aynı kooperatif aracılığıyla 30 bin TL'ye kadar faizsiz kredi verilmeli" ifadelerini kullandı.

"2018 yılında Hatay esnafının ödeyeceği KDV 1 yıl ertelenmeli"

Palandöken, Hatay esnafının SGK ve BAĞKUR primleri ile KDV ödemelerinde de destek beklediklerini belirterek, "Bir yıl süre ile Hatay esnafının SGK ve BAĞKUR primleri ile 2017 yılının 2018 yılında tahakkuk edecek vergilerinin yüzde 50'sinin ödenmesi mevcut durumdan etkilenen esnafı rahatlatır. İş yerlerine yeni işçi alımlarında SGK primlerinin 1 yıl devlet tarafından karşılanması da istihdamın artırılması için önemli bir atılım olur. Esnafın 2018 yılında ödeyeceği KDV 1 yıl ertelenmeli. Kamu alacakları ile ilgili vergi mükelleflerinin banka hesaplarına bloke konulması ve araçlarının bağlanması belirli bir süre durdurulmalı. Ertelenen taksitlerin ödeme günü geldiğinde normal ayında prim ve kredi taksiti olduğu için iki taksiti birden ödemek esnaf için sıkıntı yaratıyor. Ertelenen taksitin ödeme ayı geldiğinde normal taksit vadeleri otomatik olarak 1 yıl sonraya aktarılmalı. Tabela vergilerinin 2 yıl boyunca alınmaması da esnafa büyük katkı sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

"Hatay'dan Ankara'ya uçuş seferleri haftanın 7 günü olmalı"

Öte yandan, Hatay esnafının uçakla ulaşım konusunda da destek beklediğini belirten Palandöken, "Ticaretle uğraşan esnafımız Ankara'ya Anadolujet ile giderken günde tek sefer olması sıkıntı yaratıyor. Sadece Salı ve Perşembe günü 2 sefer olan uçuşlar haftanın 7 gününe 2 sefer olacak düzenlenmeli. Adana'dan Ankara'ya günde 5 sefer olduğu göz önüne alındığında bu talebimizin haklılık payı görülecektir" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber