Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Türkiye 18 Eylül 2016 - 10:48 Yorum: 0

Palandöken: “Kayıt dışılığın en büyük sebebi kermesler”

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, çeşitli dernek, vakıf ve sivil toplum örgütleri tarafından açılan...

Palandöken: “Kayıt dışılığın en büyük sebebi kermesler”

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, çeşitli dernek, vakıf ve sivil toplum örgütleri tarafından açılan kermeslerin, son yıllarda amacının dışına çıkarak, hayırdan çok ticari amaçlı yapılması ile esnaf ve sanatkarın işlerinin aksamaya başladığını söyledi.

Her köşede kurulan kermeslerin sergiledikleri ürün çeşitliliği ile adeta AVM'ler gibi esnafla yarışır hale geldiğini kaydeden Palandöken, "Biz hayır amacıyla 2 günlük yapılan kermeslerden bahsetmiyoruz. Aylarca açık kalan, denetimsiz olarak satış yapılan yerlerden söz ediyoruz" dedi.

"Kermes çadırları kaldırımlara kuruluyor"

Geçtiğimiz yıllarda da yaşanan kermes adı altındaki haksız rekabete bir çözüm getirilmediğini, bir biri arkasına kermeslerin açılmaya devam ettiğini ifade eden Bendevi Palandöken "Esnaf ve sanatkarımız kirasını ödemek, vergisini, sosyal güvenlik primini yatırmak için gecesini gündüzüne katarken, kermes adı altında vergisiz, stopajsız ve masrafsız boş dükkanlarda, havaların ısınması ile de boş arsalarda, caddelerde, alışveriş çadırı kurarak haksız rekabet devam etmektedir. Esnafın üretim yapabilmek için hijyen standartlarına uygunluğu yetkililer tarafından devamlı kontrol ediliyor, nedense kermeslerde böyle bir denetimin yapılmaması halk sağlığı açısından sakıncalı olduğu gibi haksız rekabet oluşturmaktadır. TESK olarak, kermeslere bir çeki düzen getirilmesini istiyoruz" diye konuştu.

"Kamu kurumları ürettiklerini esnafa sattırmalı"

Kamu kurumlarının yiyecek-içecek, giysi, ev eşyası gibi mamulleri ürettiklerini, dükkan açarak satış yaptıklarını söyleyen Bendevi Palandöken, "Kamuda meslek öğretmek, üretime katkıda bulunmak adına pek çok çeşit mamul üretilmektedir. Ama bunları dükkan açarak satmaya kalktıklarında haksız rekabet olmaktadır. Çevresindeki esnaf ve sanatkara zarar vermektedir. Devletin ucuza ürettikleriyle esnafın başa çıkması mümkün değildir. Üretilmesin demiyoruz. Ama üretileni de esnaf vasıtası ile satılmasını istiyoruz. Devlet maaşla eleman çalıştırıp şehrin göbeğinde mağaza açmamalı. Herkes kendi işini yapmalı. Esnaf ve sanatkarlar olarak biz kamunun ürettiği ürünleri satmaya talibiz" diye konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber