Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 11 Mayıs 2021 - 13:46 Yorum: 0

Pandemi, etkinliklerimizin yapılmasına engel oldu

Malatya Kızılay Şube Başkanı Ramazan Soylu yaptığı açıklama ile “Ramazan ayında kan seviyemiz ciddi manada düştü.  Şuanda ciddi manada kana ihtiyacımız var.” dedi.

Pandemi, etkinliklerimizin yapılmasına engel oldu

Malatya Kızılay Şube Başkanı Ramazan Soylu yaptığı açıklama ile “Ramazan ayında kan seviyemiz ciddi manada düştü.  Şuanda ciddi manada kana ihtiyacımız var.” dedi.

Berkman Dulcan'ın sorularını yanıtlayan Başkan Soylu, Günlük 4 bin 450 kişiye yemek dağıttıklarını belirterek şunları söyledi.

“PANDEMİ ETKİNLİKLERİMİZİN YAPILMASINA ENGEL OLDU”

Özellikle kendimize has gelenek göreneklerimiz vardı. İşte iftar çadırlarımız olurdu, toplu iftarlar açılırdı. Çay ocaklarında oturulup, teravihler kılınıp böyle güzel sahura kadar programlar düzenlenirdi. Ama Türkiye ve dünyayı etkisi altına alan pandemi bu etkinliklerimizin yapılmasına engel oldu. İnşallah en kısa sürede Sağlık Bakanlığımızın açıklamış olduğu bu 14 kural içerisinde maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarak ve yine Sağlık Bakanlığımızın belirtmiş olduğu aşı programında aşılarımızı yaptırarak gelecek bayramlara huzur içerisinde girmemizi Cenap-ı Haktan niyaz ediyorum.

“BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ, BİRLİKTE GÜZELİZ”

Bu Ramazan ayında yine kovid pandemi hiçbir zaman eksiklikleri yok saymıyor. Biz bu konuda ciddi bir hazırlık yaptık. Özellikle biliyorsunuz çadırlar kurardık bu çadırlarda ihtiyaç sahiplerine iftar yemekleri verirdik. Bu toplu iftar yemekleri ortadan kalkınca biz Malatya’da bir ilki gerçekleştirdik. Türkiye’ye örnek olacak bir projeyi gerçekleştirdik. Bunu geçen yıl yaptık, bu yıl da tekrarını yaptık. Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz ve Türk Kızılay’ı olarak, Valiliğimiz başkanlığında yapmış olduğumuz toplantılarda 65 yaş üstü, kimsesizler, yetimler, evinde yemek yapamayan insanlara akşam sıcak yemeklerini götürmek için bir proje geliştirdik. Bu projede emeği geçen başta Valimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Bu birlikteliğimizi inşallah Allah bozmasın. Bu birliktelikle daha güzel işler yapacağız çünkü yapılan işler birlikte yapılınca güzelleşiyor. Çünkü biz, hep şunu söylüyoruz “birlikte güçlüyüz, birlikte güzeliz”.

 “4 BİN 450 KİŞİYE SICAK YENEK VERİYORUZ”

Bu kapsamda ramazanın ilk gününde sıcak yemeklerimiz çıktı. Şu anda 4 bin 450 kişiye Malatya BELSOS Yemek Fabrikasından sağlıklı şartlarda yapılan yemekler, yine sağlıklı şartlarda el değmeden paketlenerek dört binin üzerindeki ailelerimize yemekleri sıcak bir şekilde teslim ediliyor. Ben buradan BELSOS Genel Müdürümüze ve çalışanlarına çok teşekkür ediyorum gerçekten güzel ve büyük bir hizmet verdiler. Bu yemeklerin yapılışından çok ciddi güzel geri dönüşler alıyoruz, memnuniyetler alıyoruz. Herkesten dualar alıyoruz. Ve bu dualarda bizim en büyük tesellimiz oluyor.

“GİTMEDİĞİMİZ YER, ÇALMADIĞIMIZ KAPI KALMADI”

Yine yemek vermekle tabiki bu işler bitmiyor. Yeniden planlamış olduğumuz yeni etkinliklerle de ihtiyaç sahibi ailelerimize yetişiyoruz.  Biz Türk Kızılay’ı olarak Ramazan ayında Türkiye ve dünyada nerede bir mağdur, mazlum ve ihtiyaç sahibi varsa oralara yetiştik, planladık ve gitmediğimiz yer, çalmadığımız kapı kalmadı. Biz Malatya şube olarak, Malatya şube derken, Yeşilyurt şube başkanlığımız, Battalgazi şube başkanlığımız, temsilciliklerimiz hep birlikte 800 binlik Malatya’daki tüm ücra noktalara ulaştık ulaşmaya da devam ediyoruz. Bugüne kadar bize müracaat edipte ihtiyacını karşılayamadığımız bir aile hatırlamıyorum. Eğer böyle bir sıkıntı varsa şubemizi arayarak şahsıma ulaşabilirler.

“MALATYA’DA 600 BİN LİRALIK ZEKÂT YARDIMI YAPTIK”

Neler yaptık? Biz Kızılay olarak hazırlıklı bir kurumuz. Öyle bir hazırlıklar yapıyoruz ki yönetim kurulumuzla, kadın kollarımızla, Genç Kızılay’ımızla ve gönüllülerimizle bir ordu olarak çalışıyoruz. Genç Kızılay olarak aktif bazda 500 tane Genç Kızılay üyemiz var. Binlerce gönüllülerimiz var. Bunları belirli günlerde alıp çalıştırıyoruz. Özellikle kısıtlamada dönemindeyiz ama kısıtlama Kızılay’ın yardım faaliyetlerine engel değil. Biz gündüz ve gece hiç durmadan sahura kadar ihtiyaç sahibi ailelerin ihtiyaçlarını gideriyoruz. Binlerce gıda kolisi, binlerce kavurma dağıtımı yaptık ve yaklaşık bin küsur kişiye zekât yardımı yaptık. Şuanda Malatya’da 600 bin liralık zekât yardımı yaptık. Böylece tüm insanlarımıza ulaşmaya çalıştık.  Bunun dışında bize kesilen adaklarla ihtiyaç sahibi ailelerin yemeklerine ve sahurlarına yardımcı olduk. Bu çalışmalarımız ramazan ayına özel değil, ancak ramazan ayında daha çok hızlandırıyoruz daha çok insana ulaşıyoruz. 

“KIZILAY GÖNÜLLERE DOKUNUYOR”

Yine bu ramazan ayında ihtiyaç sahibi ailelerimize kıyafet yardımı gerçekleştirdik. Yine çocuklarımızla ilgili belirli ziyaretler gerçekleştirdik. Yine tespit ettiğimiz şehit ailelerimizi ziyaret ettik. Özellikle yetim çocuklarımızın, bizim için anlam ifade eden çok güzel şeyi gerçekleştirdik. Geçen gün bize gelen bir bilgide annesi olmayan, babası olmayan dedesi tarafından yetiştirilen engelli olan iki kardeşimizin doğum günü hasreti çektiğini duyduk. O günde kandildi ve ona sürpriz bir şekilde yaş günü hediye ettik pastası ile beraber. Yani Kızılay gönüllere dokunuyor, Kızılay insanların gülmesi ve sevinmesi için her türlü etkinliklerine devam ediyor.  Biz bunu 12 ay boyunca yapıyoruz.  Zaten yardımlar sürekli olursa bir anlam ifade eder yoksa günü kurtarmak için değil. Biz bu anlattığım faaliyetlerimizi 12 ay boyunca devam ettiriyoruz, üstüne koyarak devam ettiriyoruz.

“YARDIMLARINIZI, BAĞIŞLARINIZI, ZEKÂTLARINIZI, FİTRELERİNİZİ KIZILAY’A BAĞIŞLAYIN”

Biz bu insanlara ulaşırken, hayırseverlerin bize yapmış olduğu yardımlarla ulaşıyoruz. Bize ne kadar çok hayır yapılırsa biz bunu katlayarak devam ederiz. Buradaki tüm hayırseverlerimize şunu söylüyoruz ve sesleniyoruz; yardımlarınızı, bağışlarınızı, zekâtlarınızı, fitrelerinizi Kızılay’a bağışlayın. Sizin bağışladığınız bir kuruş ihtiyaç sahibi ailelere yetişiyor, onların duaları size geri dönüyor. Bunu böyle bilmelerini istiyorum. 

“KANA ÇOK İHTİYACIMIZ VAR”

Kan konusunda biliyorsunuz Türkiye’de kan Kızılay tarafından karşılanıyor. Sağlık Bakanlığı ile yapmış olduğumuz protokol çerçevesinde sadece Kızılay kan temin ediyor. Şu ana kadar çok şükür Türkiye’de çok ciddi bir sıkıntı yaşamadık. Malatya’ya gelirsek Malatya’da da bir sıkıntı yaşamadık ancak kovid döneminde hele hele bu Ramazan ayında kan seviyemiz ciddi manada düştü.  Şuanda ciddi manada kana ihtiyacımız var. Çünkü pandemi ve ramazan ayı kan ihtiyacını eksiltmiyor. Hastalarımızı eksiltmiyor. Yani pandemi ve ramazan öncesinde ne kadar kana ihtiyacımız varsa bugün yine kana ihtiyacımız var. Şuanda ciddi manada kan stoklarımız bitti. Şuanda kendimiz götürmeye çalışıyoruz, Malatya bu konuda çok duyarlı bugüne kadar hep bize yardımcı oldular. Vatandaşlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız, valilik, büyükşehir belediye başkanlığımız, belediye başkanlarımız, siyasi partilerimiz yani Malatya’da yaşayan tüm insanlarımız bu konuda çok duyarlı ve kanlarını veriyorlar ama bunu sürekli vermek gerekiyor. Kan sürekli verilmesi gereken bir şey. Yoksa bugün yüzlerce, binlerce kan verdik yarına yok diyemeyiz.  Çünkü her gün aynı kana ihtiyacımız var. Vatandaşlarımızın, hastalarımızın zorda kalmaması için tüm vatandaşlarımıza çağrımız olsun; ne olur gelin kanınızı verin çünkü kan hiçbir zaman bağışıklık sistemimizi düşürmüyor tam aksine bağışıklık sistemimizi artırıyor. Ramazanda iftardan sonra kan vermek hiçbir zaman sıkıntı değil. Bu kısıtlama dönemi hiçbir zaman kan vermeye engel değil. Kan verecek vatandaşlarımız kısıtlamadan muaftır. Kendileri gelebilir, bizi aradıklarından biz gidip vatandaşlarımızı evlerinden alabiliyoruz getirip 15 dakika misafir ediyoruz, sodamızı içirip tekrar evlerine bırakıyoruz. Herkes özellikle kan versin bugünlerde kana çok ihtiyacımız var.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
ÇOK OKUNANLAR
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber