Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 30 Eylül 2016 - 09:23 Yorum: 0

Parion Antik Kenti 2016 kazı sezonu sona erdi

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof.

Parion Antik Kenti 2016 kazı sezonu sona erdi

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş ve ekibinin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile birlikte yürüttüğü "Parion Antik Kenti'nde yapılan kazı ve restorasyon çalışmaları sona erdi.

Yaklaşık iki ay süren kazı çalışmalarına, OMÜ Araştırma Görevlileri Alper Yılmaz, Kasım Oyarçin, M. Deniz Yılmaz ile çeşitli üniversitelerden 23 bilim adamı, 8 restoratör-konservatör, 20 arkeoloji, restorasyon-konservasyon öğrencisi ve 18 işçi katıldı.

Çalışmalarla ilgili bilgi veren kazı başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş, Parion Antik Kenti'ni farklı disiplinlerde çok sayıda bilim adamı yetiştiren bir arkeoloji okulu olarak nitelendirdi. Prof. Dr. Keleş, "2016 kazı sezonunda gerçekleştirilen çalışmalarda çok sayıda etütlük eser ve 25 adet envanterlik eser ortaya çıkarılarak Çanakkale Arkeoloji Müzesi'ne teslim edilmiştir. Kentte, arkeolojik kazıların yanı sıra sosyal sorumluluk projeleri de yürütülmektedir. Bu amaçla Arkeoloji bilimine sağduyulu ve bilinçli bir gözle bakan ve sahip oldukları kültürel değerleri koruyacak nesiller yetiştirmek amacıyla kentte oluşturulan aktiviteler ile ortaöğretim grubu çocukları antik kentte misafir edilmekte, kentin gün yüzüne çıkartılması için çeşitli projeler hayata geçirilmektedir" dedi.

"Kentin tanıtımıyla ilgili proje kabul edildi"

Kentin tanıtımına yönelik olarak 2015 yılında Güney Marmara Kalkınma Ajansı'na sunulan projenin kabul edildiğini kaydeden Keleş, projenin 2016 sezonunda hayata geçirilerek Roma Hamamı geçici üst örtüsü, Sevgililer Şapeli üst örtüsü ve çevre düzenlemesinin tamamlandığını bildirdi. Keleş, "Bölge ve ülke arkeolojisine önemli katkılar sağlayan Parion Antik Kenti kazıları, bundan sonraki süreçte kültürel değerleri koruma ve gelecek kuşaklara aktarma misyonunu büyük bir özveri ile devam ettirecektir. Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin akademik ve kültürel tanıtıma büyük katkı sağlayacak kazılar, üniversitemizin görünen yüzü olacaktır" şeklinde konuştu.

2016 yılında 10 farklı alanda yapılan çalışmalar, ağırlıklı olarak Tiyatro ve Roma Hamamı sektörlerine yoğunlaştı. Bunun yanı sıra Güney Nekropol, Yamaç Hamamı, Odeion, Agora, Su Kuyusu, Su Kemeri, Oda Mezarlar ve Mozaikli Alan sektörlerinde de çalışma yapıldı.

Parion Antik Kenti 2016 kazı sezonu sona erdi

Parion Antik Kenti 2016 kazı sezonu sona erdi

Parion Antik Kenti 2016 kazı sezonu sona erdi

Parion Antik Kenti 2016 kazı sezonu sona erdi

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber