Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
00:48 Sel suları mahallede paniğe neden oldu00:34 Trafikte tartıştığı kişi tarafından bıçaklanarak öldürüldü23:56 UEFA Şampiyonlar Ligi: Borussia Dortmund: 1 - Paris Saint-Germain: 023:55 Kamyona arkadan çarpan kamyonet sürücüsü yaralandı23:50 MAST İzmir Boat Show kapılarını açtı23:41 Köpeğe çarpmamak için manevra yaptı, araziye devrildi: 2 yaralı23:39 Hamas’ın son ateşkes teklifine yarın yanıt vermesi bekleniyor23:38 Seyir halindeki araç park halindeki tıra ok gibi saplandı: 1 ağır yaralı23:06 Gürcistan’da "Yabancı Etkinin Şeffaflığı" yasa tasarısına karşı protestolar...23:05 Kazada ölen kızlarının cenazesinin getirildiği evleri 6 yıl sonra kendileri...23:03 Kocaeli’de 2 motosiklet ve kamyonetin karıştığı kazada 4 kişi yaralandı23:03 THY Euroleague: Fenerbahçe: 89 - Monaco: 7823:01 Turhal Belediyesi, su baskınlarına karşı gece gündüz çalışıyor23:00 Edirne’de bariyerlere çarpan otomobilin sürücüsü yaralandı22:58 ABD’nin Gazze kıyısına inşa ettiği iskelenin yüzde 50’den fazlası tamamland...22:56 İletişim Başkanı Altun: "TRT, Batılı medya organlarının görmezden geldiği h...22:43 Şiddetli yağışlar ekili arazileri sular altında bıraktı22:41 Teknik Direktör Gülay’dan Turgutluspor taraftarına çağrı22:06 Yoldaki çukurlar kazaya neden oldu, otomobil şarampole uçtu: 1 yaralı22:03 Kudüs’te öldürülen Şanlıurfalı imam için gıyabi cenaze namazı kılındı
Kültür 02 Eylül 2014 - 12:14 Yorum: 0

Parion Antik Kenti kazılarından "2 bin yıllık yazıt" çıktı

Biga ilçesi Kemer köyü yakınında yer alan Helenistik dönemin önemli antik liman kenti Parion'da bulunan 2 bin yıllık yazıt, bu bölgenin Roma'nın en görkemli koloni kentlerinden biri olduğunu ortaya çıkardı.

Parion Antik Kenti kazılarından '2 bin yıllık yazıt' çıktı

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, antik kentteki sezon kazılarına, güney nekropol, tiyatro, odeon, Roma hamamı, yamaç ve sondaj yapıları başta olmak üzere 7 alanda devam ediliyor. Bunun yanı dizi şehrin ayrıcalıklı noktalarında sondajlar yürütülüyor.

Restorasyon ve konservasyon çalışmalarının da yapıldığı bölgede, önceki zamanlarda ortaya çıkarılan ve kazısı biten erken Bizans şapeliyle ilgili arkeopark projesinin bitirilmesi hedefleniyor.

Kazı Heyeti Başkanı ve Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vedat Keleş, Parion'da 2014 yılı kazılarının tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

İÇDAŞ Çelik, Enerji, Tersane ve Ulaşım AŞ esas sponsorluğunda yürütülen kazılarda bu sene aşırı mühim bir bulguya rastladıklarını aktaran Keleş, şunları kaydetti:

'Bu sene kazılara 15 gün gecikmeli başladık. 10'uncu sene kazıları bizim için aşırı üretken geçti. Çalışmalara 7 üniversiteden 60 benlik teknik ekip, bunun dışında esas sponsorumuzun sağladığı 70 işçi olmak üzere 130 kişiyle devam ettik. Kazılarımızda bizim için aşırı mühim bulunan vesika niteliğindeki bulgular ortaya çıkardık. Bunlardan en önemlisi tiyatro alanında çıkardığımız 2 bin yıllık yazıtlar. Zaten yazıtların üstünden öğrendiklerimizi hesap ediyorduk lakin burada kati bir bilgiye ulaştık.'

'Parion Antik Kenti, tahminlerimizin aşırı üstünde kocaman bir kent'

Keleş, yazıtlardan Parion'un, Roma'nın en görkemli koloni kentlerinden bir tanesi olduğunun tescillendiğini vurguladı.

Bunun son derece mühim bir veri olduğuna yer veren Keleş, 'Buradan şu anlaşılıyor; Parion, Roma zamanında belki bölgenin, belki de Anadolu'nun en mühim koloni kenti' ifadesini kullandı.

Bir şehirde koloni olduğuna dair verilere ulaşılmasının önemine dikkati çeken Keleş, bunun ekonomik, askeri ve mimari faaliyetler bakımından ciddi ip uçları verdiğini dile getirdi.

Parion'da birtakım tarihsel bilgiler de elde ettiklerini izah eden Keleş, şöyle konuştu:

'Parion, koloni olmayı iki kere elde etmiş bir kent; bir kere Hadrian, bir kere de Augustus dönemlerinde. Yani böyle bir şeyi Anadolu'da iki kere elde etmiş şehir sayısı bulunmamaktadır denecek kadar az. Bu anlamda bakılınca kazı yaptığımız Parion Antik Kenti, tahminlerimizin aşırı üstünde kocaman bir kent. Tiyatro kazıları da bunu bize aşırı net şekilde gösteriyor. Odeon bin 200 benlik bir alan. Böyle bir büyüklük Anadolu'da yok. Tiyatronun sahne binasına baktığımızda da belki 3 katlı bir cephe karşımıza çıkıyor. 5-6 bin benlik kocaman bir tiyatrodan söz ediyoruz. Oldukça büyük. Bunları zaten biliyorduk fakat tiyatro sahasından bulunan bu yazıt, arkeolojik şekilde ortaya çıkardıklarımız ve düşündüklerimizin tescili anlamına geliyor.'

Antik şehirde önceki yıllarda yürütülen kazılarda, meşe yapraklı altın taç, Eros figürlü altın küpe, altın pulun da olduğu 260 envanterlik tarihsel yapıta ulaşılmıştı. Bölgede, Helenistik kültür öncesi Pers zamanına ilişkin 4 lahit, 60 mezar, altın takıların yanı dizi diğer tarihsel eserler, cadde ve bunun iki birlikte sıralanan yapılar, nekropol, saray ya da villa bu gibi bir binayla antik tiyatro da gün ışığına çıkarılmıştı.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber