Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 05 Mayıs 2015 - 07:50 Yorum: 0

Partiler seçmenin cebine sesleniyor

Meclis’te temsil edilen 4 büyük parti, öğrenciler konusunda da iddialı bazı vaatlerde bulundu. Partilerin ekonomi alanında seçmene verdikleri sözler şöyle...

Partiler seçmenin cebine sesleniyor

Volkan YANARDAĞ / HT GAZETE

İktidarı ve muhalefeti, siyasi partiler vaatlerini açıkladı. Önceki seçimlerden farklı olarak beyannamelerde, ekonomi ağırlıklı, sabit ve düşük gelirli geniş toplum kesimlerini ilgilendiren vaatler öne çıktı. Partiler; asgari ücret, mazot desteği ve emekli maaşında yoğunlaşan vaatlerde rekabete girdi. Meclis’te temsil edilen 4 büyük parti, öğrenciler konusunda da iddialı bazı vaatlerde bulundu. Partilerin ekonomi alanında seçmene verdikleri sözler şöyle:

[HANGİ İLDE KİM KİMİNLE YARIŞACAK?] HANGİ İLDE KİM KİMİNLE YARIŞACAK?

AK PARTİ

ÇEYİZ HESABINDA 25 BİN TL BİRİKTİRENE 5 BİN TL KATKI

ASGARİ ÜCRET: Net asgari ücret 13 yılda yüzde 415 artarak 949 TL’ye yükseldi. 2015 yılının ikinci yarısında net asgari ücret bin TL’yi aşacak.

MAZOT DESTEĞİ: 2003- 2014 yılları arasında üreticilerimize 5 milyar 313 milyon TL mazot destekleme ödemesi yaptık. Yapılan destekleme ile mazot maliyetinin ortalama yüzde 16’sını karşılamış olduk.

EMEKLİ MAAŞI: Temmuzda bin liranın altında maaş alan SSK ve Bağ-Kur emeklisine 100 lira zam yapacağız. Maaşı bin lira ile bin 100 lira arasında olanları da bin 100 liraya tamamlayacağız.

EVLENECEK GENÇ: Gençlerde evliliğin teşvik edilmesi amacıyla destek modelleri (çeyiz hesabı) geliştireceğiz. Çeyiz hesabında 25 bin lira biriktiren 5 bin liralık devlet katkısı alacak.

ÖĞRENCİLER: Müracaat eden ihtiyaç sahibi ve başarılı öğrencilere burs, talep eden diğer tüm öğrencilere de kredi vereceğiz. Kısmi süreli çalışma yoluyla istihdama katılımlarını sağlayacağız.

YURTDIŞI ATAĞI: Dövizli askerlik 6 bin Euro’dan 1000 Euro’ya, 217 Euro olan pasaport harcı 100 Euro’ya indirilecek. Yurtdışından getirilen araçların kalış süresi 2 yıla çıkarılıyor.

CHP

EMEKLİYE 2 MAAŞ İKRAMİYE 240 TL ÜNİVERSİTE DESTEĞİ

ASGARİ ÜCRET: Asgari ücret üzerindeki gelir vergisini kaldıracağız. Asgari ücreti bin 500 TL düzeyine çıkaracağız.

MAZOT DESTEĞİ: Çiftçinin üretim amaçlı olarak kullanacağı mazotun litresini 1.5 TL’ye düşüreceğiz.

EMEKLİ MAAŞI: Emeklilere Ramazan ve Kurban bayramlarında birer maaş ikramiye vereceğiz.

TATİLDE ASKERLİK: Askerlik süresini kısaltacağız. Öğrencilerin askerlik hizmetlerini yaz tatillerinde üçer aylık dönemler halinde tamamlayabilmesini sağlayacağız.

ÖĞRENCİLER: Üniversite harçlarını tamamen kaldıracağız. CHP Aile Sigortası Programı kapsamında verilen eğitim yardımlarını üniversiteyi kazanamayan yoksul gençler için (18-20 yaş) devam ettirecek ve aylık 240 TL’ye kadar üniversiteye hazırlık desteği vereceğiz. Maddi olanağı yetersiz olan tüm üniversite öğrencilerine Karşılıksız Eğitim Bursu sağlayacağız.

MHP

EVLENECEK GENÇLERE 2 YIL VADELİ 10 BİN TL KREDİ

ASGARİ ÜCRET: Asgari net ücret bin 400 liraya çıkarılacak. Asgari ücretlilere büyükşehirlerde her ay 100 lira şehir içi ulaşım desteği verilecek. Evi olmayan ailelere 250 TL kira yardımı yapılacak.

MAZOT DESTEĞİ: Mazot, gübre ve yem üzerindeki vergi kaldırılacak, mazotun litresi çiftçiye 1.75 TL olacak.

EMEKLİ MAAŞI: Mart ve eylül aylarında bin 400’er lira olmak üzere yılda iki kez asgari ücret tutarında Emekli Destek Ödeneği hakkı tanınacak.

EVLENECEK GENÇ: Kamu bankaları aracılığıyla 10 bin TL 2 yıl vadeli ve faizsiz evlilik kredisi verilecek.

ÖĞRENCİLER: Her öğrenciye öğrenim süresince başarılı olmak kaydıyla 10 bin liraya kadar yükseköğrenim kuponu verilecek. İşe girince faizsiz olarak 4 yılda tahsil edilecek.

HDP

EMEKLİ AYLIĞI 1800 TL'LİK ASGARİ ÜCRETE EŞİTLENECEK

ASGARİ ÜCRET: Net bin 800 TL’ye çıkarılacak ve vergiden muaf tutulacak.

MAZOT DESTEĞİ: Küçük çiftçiler için mazot ve gübreden vergi alınmayacak.

EMEKLİ MAAŞI: En düşük emekli aylığı 1.800 TL’lik asgari ücretle eşitlenecek.

VİCDANİ RET: HDP, eline silah almak istemeyen, militarizme karşı olan gençlerin zorunlu askerlik yapmama hakkını güvence altına alacak. Vicdani ret hakkının yanı sıra, gençlerin askerlik yerine kamu hizmeti yapabilmeleri için gerekli yasal düzenlemeleri hayata geçirecek.

ÖĞRENCİLER: Burs ve katkı payı ödemeleri bütün öğrencilere karşılıksız verilecek ve burslar artırılacak. İkinci öğretimdeki katkı payı ve öğrenim ücreti kaldırılacak.

Haber Kaynağı:
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber