Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Eğitim 26 Temmuz 2014 - 15:10 Yorum: 0

Performans "ödevi" kaldırıldı

Performans görevi yerine öğrencilerin, sınıf veya okulda yapacakları "ders etkinliklerine katılımları" ile değerlendirilmelerine imkan sağlandı.

Performans 'ödevi' kaldırıldı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Okul Öncesi Eğitim Kurumları ile Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları yönetmelikleri 208 maddeyken, iki yönetmelik iller ve ilgili bütün paydaşların arka bildirimleri de dikkate alınarak birleştirildi ve 97 maddelik tek yönetmelik biçiminde sadeleştirildi.

Yönetmelikle, uygulamada genel olarak velilerin hazırladığı performans görevi kaldırıldı. Bunun yerine öğrencilerin, derslik veya okulda yapacakları 'ders etkinliklerine katılımları' ile değerlendirilmelerine olanak sağlandı. Yönetmelikte, ders etkinliklerine katılım, öğrencilerin, derslik veya okulda yaptıkları eleştirel düşünme, sorun çözme, okuduğunu anlama, araştırma yapma bu gibi bilişsel, duyuşsal, psikometri alanındaki becerilerini kullanmasını ve geliştirmesini sağlayan, performansını değerlendirmeye yönelik çalışmaları şekilde tanımlandı. Proje uygulamasına ise önceden bulunduğu bu gibi yönetmelikte yer verildi.

Daha aşırı çocuğun mektep öncesi eğitimden yararlandırılması amacıyla, mektep öncesi eğitim kurumlarının tamamında (bağımsız anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıflarında) ikili eğitim uygulamasına geçildi. Buna göre mektep öncesi eğitim kurumlarında günde ellişer dakikalık aralıksız 6 etkinlik saati, ikili eğitim yapılacak. Ancak ana sınıflarında kayıt alanındaki bütün çocukların kayıtlarının yapılmasına rağmen, ikili eğitim için küme oluşturacak sayıda çocuk bulunamadığı takdirde okulun öğretim çeşidine müsait normal eğitim de yapılabilinecek.

Bir gruptaki çocuk sayısı 10'dan az, 20'den çok olmayacak. Tek ana sınıfı ve uygulama sınıflarında ise kapasite dikkate alınarak çocuk sayısı 25'e kadar çıkarılabilecek. Eğitim ve öğretim yılında çocuk sayısı 10'un altına düşüş işaret eden gruplar öncelikli şekilde öteki gruplarla birleştirilecek.

Okul öncesi eğitimi yaygınlaştırmak ve geliştirmek, çalışan anne ve babanın taleplerini karşılamak için belirtilen sayıda her yaş grubundan başvurunun olması halinde,  mektep müdürlüğünceOkul Öncesi Eğitim Programı doğrultusunda, küçükler için ciddiyet ve öncelik arz eden konuları kapsayan ve valiliklerce onaylanacak program çerçevesinde iki ayı geçmemek üzere yaz aylarında da eğitim yapılacak. Bu eğitimde, mektep öncesi eğitimden yararlanamayan ve istikbal sene ilkokula başlayacak çocuklara öncelik tanınacak.

Öğle arası 90 dakikaya çıkarıldı

Yönetmelikle, normal öğretim yapılan ilköğretim okullarında yemek ve dinlenme için verilen 40-60 dakika şekilde kullanılan öğle arası en az 40, azami 90 dakika şekilde belirlendi. Bu zaman mektep yönetimince mektep çevresinin şartlarına göre düzenlenecek. İkili öğretim yapılan ilköğretim kurumlarında sabahçı ve öğlenci küme öğrencilerinin çıkış ve girişleri içerisinde en çok 30 dakika ayrılacak.

Daha evvela nisanda toplanan mektep tespitinin planlamasını yapıcak talebe yerleştirme komisyonu, martta toplanacak. 

Daha evvela 1 Haziran'da başlayan talebe kayıtları, haziranın 3. haftasının ilk iş gününde başlayacak ve kayıt işlemlerinde herhangi vesika ilgi edilmeyecek.

Ana sınıflarına, kayıtların yapıldığı yılın eylül sonu itibariyle 48 ayını dolduran ve 66 ayını doldurmayan küçükler kaydedilecek. Ancak bir küme oluşturabilecek kadar çocuk bulunmayan okullarda 36-47 ay arası küçükler da ana sınıfına kaydedilecek.

Okul öncesi eğitim kurumlarına kayıtlarda, bir sonraki yıl ilkokula başlayacak küçükler ile kayıt sahasında ikamet eden çocuklara öncelik tanınacak. Başvurunun kontenjandan çok olması mecburiyetinde veliler huzurunda kura çekilecek.

Fiziki mekanın müsait olması ve hususi eğitim öğretmeni istihdam edilmesi kaydıyla mektep öncesi eğitim kurumlarında hususi eğitim sınıfları açılabilecek.

Kayıtları e-Okulda ortaokula düşüş işaret eden öğrencilerin imam-hatip ortaokuluna kayıtları, velisinin başvurusu üzerine mektep yönetimince yapılacak.

Özel okullara atama e-Okuldan yapılacak

Nakiller, ders yılı başında başlayacak ve ders yılı sonuna 15 iş günü kalıncaya kadar devam edecek. hususi mektep öncesi ve hususi ilköğretim kurumlarına kaydı yapılan çocukların nakli, ilgili hususi öğretim kurumunca e-Okul sistemi üstünden alınacak.

Ortaokuldan imam-hatip ortaokuluna geçmek arzulayan öğrencilerin nakli, imam-hatip ortaokulu müdürlüğünce ortaokulda mecbur dersler içerisinde olmayıp imam-hatip ortaokulunda mecbur okutulan derslerden eylülde yapılacak sınavda başarılı olmaları biçiminde yapılacak.

Okul çalışanlarının istemeleri halinde, çocuklarının nakli milli adres veri tabanındaki adreslerine bakılmaksızın vazife yaptıkları okula gerçekleştirilecek.

Yeni mektep açılması veya kayıt sahasının değiştirilmesi sebebiyle değişik okullara devam etmek mecburiyetinde kalan kardeşlerin nakilleri, velinin arzusu doğrultusunda kardeşlerden birinin okuluna yapılacak.

Anne ve babanın ikisinin de çalışması ve istemeleri biçiminde öğrencinin nakli belgelendirilmesi şartı ile anne veya babasının çalıştığı adresin kayıt alanındaki okula yapılabilecek.

Üniversiteler içerisinde güzel sanatlar eğitimi sağlayan ilköğretim kurumları ile imam-hatip ortaokullarında, rüştiye haftalık ders çizelgesi dışındaki mecbur derslerden derslik tekrarına kalan öğrencilerin, bu dersler dışındaki öteki mecbur derslerden başarılı olmaları mecburiyetinde velilerinin yazılı başvurusuyla başka ilköğretim kurumundaki bir üst sınıfa nakilleri yapılabilecek.

Mecburi ilköğretim çağı dışına çıkan ilkokul öğrencileri, ders yılı sonuna kadar öğrenimlerine devam ettirilecek.

Karnede başarı 'çok iyi', 'iyi' ve 'geliştirilmeli' şeklinde gösterilecek

İlkokul 1, 2 ve 3. sınıflarda öğrencilerin başarısı, gelişim düzeyleri dikkate alınarak muallim rehberliğinde gerçekleştirilen ders etkinliklerine katılımlarıyla öğretim programlarında belirtilen ölçme ve değerlendirme ilkelerine göre tetkik edilecek. Karnede başarı 'çok iyi”, 'iyi' ve 'geliştirilmeli' şeklinde gösterilecek.

İlk mektep 4. sınıftaöğrenci başarısı, sınavlar ile ders etkinliklerine katılım çalışmalarından alınan puanlara göre değerlendirilecek.

Ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında öğrencilerin başarısı, sınavlar, ders etkinliklerine katılım ve varsa plan çalışmalarından alınan puanlara göre değerlendirilecek. İlkokul 4. derslik ile rüştiye ve imam-hatip ortaokulunda devre puanı, yıl sonu puanı ve sene sonu başarı puanı 100 tam puan üstünden belirlenecek. 0-44,99 puanlar başarısız, 45,00 ve üzeri puanlar başarılı şekilde değerlendirilecek.

Seçmeli dersler de puanla değerlendirilecek. Öğrencilere, her devirde seçmeli dersler dahil bütün derslerden en çok 5 kez olmak üzere ders etkinliklerine katılım puanı verilecek. 

talebe mevcudu çok okullarda talebe karnelerinde elektronik imza kullanılabilecek.

Veli isterse derslik tekrarı yaptırılacak

İlkokullarda öğrencilere derslik tekrarı yaptırılmaması temel olacak. Ancak istenilen yeterlik düzeyine ulaşamamış ilk mektep öğrencilerine, velinin yazılı ilgiyi üzerine,okul müdürü ve ilgili derslik öğretmeninin kararıyla ilkokul öğrenimi süresinde bir defaya mahsus derslik tekrarı yaptırılabilecek. Okula hiç devam etmeyen öğrenciler ve ilkokul haftalık mecbur ders saati sayısı kadar değerlendirilmesi yapılamayan ve ya puanı girilmeyen öğrenciler ile memleket dışında bulunan, sıhhat durumu ve ya tutuklu olması nedenleriyle okula devam edemeyenler dışında okula en az bir devre devam etmeyen öğrencilere derslik tekrarı yaptırılacak. 

Ortaokulda talebe devamsızlığına hudut getirildi

Ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında eğitim ve öğretim yılında özürsüz 20 gün devamsızlık yapanlar ile bir üst sınıfı başarmada güçlüklerle karşılaşabilecek öğrencilerin derslik geçmesi veya derslik tekrarına, ikinci çağın son haftasında şube öğretmenler kurulunda karar verilecek.

Kaynaştırma ve hususi eğitim sınıflarında eğitimlerine devam eden öğrencilere başarısızlıklarından ötürü derslik tekrarı yaptırılmayacak. Ancak velinin yazılı ilgiyi ve Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Geliştirme Biriminin kararı doğrultusunda, ilkokulda kaynaştırma öğrencilerine bir defaya mahsus derslik tekrarı yaptırılabilecek.

Sınıf yükseltme ilkokul 1, 2 ve 3. sınıflarda 

İlk mektep 1, 2 ve 3. derslik öğrencilerinden bilgi ve beceri bakımından derslik düzeyinin üstündekiler, velisinin yazılı talebi, derslik öğretmeninin önerisi ile eğitim ve öğretim yılının ilk ayında derslik yükseltme sınavına alınacak. Sınıf yükseltme aynıöğrenci için bir kez yapılabilecek. 

İlkokul çağında olup akranlarıyla okula devam edemeyen ve okuma yazma bilmeyen öğrenciler, birinci derslik öğrenimlerini başarıyla tamamlamaları halinde, eylülde yapılacak sınavla yaşına uygun ilkokul sınıfına yerleştirilecek.

Sağlık durumu sebebiyle okula devam etmesinin müsait olmadığına ilişkin sıhhat kurulu raporu alanlar ile istemeleri biçiminde imam-hatip ortaokulu veya ortaokula kayıt yaptıran veya devam eden ve hafızlık eğitimine başladığını belgelendirenlerden, o eğitim ve öğretim yılı için devam zorunluluğu aranmayacak.

Eğitim ve öğretimin aksaması biçiminde ilkokullarda telafi eğitimi, rüştiye ve imam-hatip ortaokullarında ders yılı içerisinde bitkisel afet, öğretmensizlik ve benzeri nedenlerle boş geçen dersler için yetiştirme programları uygulanacak.

İl ve ya ilçe milli eğitim müdürlüklerince bir grupta bir stajyer talebe olmak kaydıyla kurumlarda, Mesleki Eğitim Kanunu gereğince mesleki eğitim kapsamında beceri eğitimi yaptırılan öğrencilerin hizmetlerinden de yararlanılabilecek.

Rehber muallim ataması ilk mektep ile rüştiye ve imam-hatip ortaokullarına yapılacak,okul öncesi eğitim kurumlarında kılavuz muallim görevlendirilmeyecek.

İlkokul 4. derslik ile rüştiye ve imam-hatip ortaokullarının bütün sınıflarında puan ortalaması Türkçe dersinden 55,00, öteki derslerin her birinden 45,00 puandan aşağı olmamak şartıyla tüm derslerin devre ağırlıklı puan ortalaması 70,00-84,99 olanlar 'Teşekkür', 85,00 puan ve yukarı olanlar 'Takdir' belgesiyle ödüllendirilecek. Çeşitli sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklerde üstün başarı işaret eden öğrencilere 'İftihar Belgesi' verilecek.

Resmi okul öncesi eğitim kurumlarında, çocukların beslenme, temizlik hizmetleri ve eğitim programının uygulanmasına yönelik eğitim materyalleri için alınacak ücret, tetkik komisyonunca nisanda belirlenecek.

Yatılı bölge ortaokullarında ibadethane açılacak

Yatılı bölge ortaokullarının pansiyon kısımlarında ibadethane açılacak. Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında ilgi edilmesi biçiminde ibadet ihtiyaçlarını karşılayacak müsait mekan ayrılabilecek.

Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında velilerin istemeleri, personel ve fiziki imkanların yeterli olması biçiminde eğitim saatleri dışındaki senelerde etkinlik göstermek üzere çocuk kulüpleri ve yertiştirme kursları kurulabilecek.

ETİKETLER: Performans Ödevi , İmkan , MEB
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber