Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 28 Kasım 2014 - 12:33 Yorum: 0

Petrol fiyatları OPEC kararıyla sert düştü

Brent petrolün varil fiyatı, OPEC'in üretimi kısmama kararıyla en düşük 71,12 doları görürken, Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı da 67,77 dolara kadar geriledi.

Petrol fiyatları OPEC kararıyla sert düştü

Petrol fiyatlarında, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) Viyana'daki toplantısından üretim kotasının gündelik 30 milyon varilde tutulması kararı çıkmasının peşinden satışlar yoğunlaşırken, takribî 4,5 senenin en düşük seviyeleri görüldü.

Brent petrolün varil fiyatının haziran ayından buyana süren düşme trendi, OPEC toplantısından çıkan üretimin kısılmaması kararıyla ivme kazandı. Dün güne 77,35 dolardan başlayan Brent petrolün varil fiyatı, karar öncesinde satış ağırlıklı bir seyir izlerken, kararın açıklanmasıyla 7 Temmuz 2010'dan buyana en düşük düzey bulunan 71,23'ü gördü. Brent petrolün varil fiyatı, bugün de düşüşünü sürdürdü ve en düşük 71,12 dolara kadar geriledikten sonra şu dakikalarda 71,94 dolardan muamele görüyor.

Analistler, saha dengelerinin sağlanması için OPEC üyelerinin üretim seviyesini koruma kararı aldıklarını anımsatarak, devletlerin petrol piyasasında meydana istikbal olumsuzluklara karşı yanıt vermeye hazır olduklarını vurguladıklarını aktardı. Küresel büyümeye yönelik endişelerin devam ettiği şu zamanlarda düşük petrol taleplerine rağmen arzdaki fazlalığa gösteren analistler, bu durumun petrol fiyatlarında satış baskısı yarattığını belirtiyor.

Hafta boyunca memleket merkez bankalarından piyasaları destekleyici açıklamalar gelmesine ve dolardaki güçlenmeye rağmen gerilemesini sürdüren Brent petrolün varil fiyatında aşağı yönlü hareketlerin devam edebileceğini aktaran analistler, 71,2 dolar desteğinin altında kalıcılık sağlaması zorunda 67,9 dolar seviyelerinin gündeme gelebileceğini, mühtemel yükselişlerde ise 73,4 dolar direncinin test edilebileceğini anlatım ediyor.

Batı Teksas çeşidi olmamış petrolün (WTI) varil fiyatında ise dün ABD'de piyasaların kapalı olması itibarı ile düşük muamele hacmi gözlenirken, OPEC kararıyla ortak aşağı yönlü hareketler sürat kazandı. Dün güne 73,52 dolardan başlayan WTI'nın varil fiyatı, en düşük 67,77 dolara kadar geriledi ve günü 69 dolar düzeyinin derhal üstünde tamamladı. Bugün ise 67,89-69,06 dolar bandında devinim eden WTI'nın varil fiyatı, şu dakikalarda 68,62 dolardan müşteri buluyor.

Analistler, ABD'de son haftalarda açıklanan petrol stoklarındaki artışa işaret ederek, ABD'nin arz fazlası bulunan devletler içinde yer aldığını, bu sebeple WTI'nın varil fiyatında satışların devam edebileceğini öngörüyor. WTI'nın varil fiyatı için 71 dolar düzeyinin direnç şekilde izleneceğini aktaran analistler, 67,8 doların destek konumunda bulunduğunu, bu seviyenin altında kapanışlar gerçekleştirilmesi zorunda 64,9 dolar ve sonrasında 59,7 dolar seviyelerinin gündeme gelebileceğini dile getiriyor.

Kaynak: AA

ETİKETLER: Brent , Petrol , Varil , Fiyat , Opec , Üretim
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber