Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 29 Temmuz 2014 - 11:41 Yorum: 0

Petrole e-denetim geliyor

Maliye Bakanı Şimşek, "Petrol ve petrol ürünlerinin üretimi veya ithalatından tüketimine kadar geçen aşamaları artık elektronik ortamda denetleyeceğiz" dedi.

Petrole e-denetim geliyor

Maliye Bakanlığı, 2015 yılı başından itibaren petrol ve petrol ürünlerine ilişkin tedarik zincirini devamlı takip etmeye hazırlanıyor. Bakan Şimşek'in talimatıyla çalışmalara sürat sağlayan Bakanlık, önümüzdeki sene itibarı ile akaryakıt sektöründe üreticiden ithalatçıya, dağıtıcıdan benzin istasyonlarına kadar bütün mükelleflerden ilgili verileri toplayarak elektronik ortamda denetleyecek ve inceleyecek.

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını cevaplayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Vergi Denetim Kurulu (VDK) içerisinde yürütülen ve elektronik denetime doğru geçişin bir aşaması olan uygulama konusunda bilgi verdi. Söz konusu uygulama sayesinde petrol ve petrol ürünlerinin üretimi ya da ithalatından tüketimine kadar geçen aşamalarda oluşabilecek vergi yitik ve kaçaklarını cari devre içerisinde ve etken bir biçimde tetkik etmeyi hedeflediklerini ifade eden Şimşek, 'Kayıt dışı iktisat ile mücadelede yeni olanakları da birlikte getirecek plan kapsamında bundan böyle mükelleflerin arasında bulundukları tedarik zincirine göre değerlendirilmeleri olası olacak' diye konuştu.

Veri aktarım yazılımı hazır

Bu kapsamda hazırladıkları bir tebliğ ile söz konusu mükelleflere kayıt gizleme zorunluluğu getirdiklerini ifade eden Şimşek, 1 Ocak 2015'te yürürlüğe girecek tebliğ sayesinde petrol ve petrol ürünleri ticaretine yönelik en esas teferruatları elektronik ortamda ve yoğun şekilde kısa zamanda temin etme imkanına kavuşacaklarını bildirdi. 

Bakan Şimşek, plan kapsamında petrol ve petrol ürünlerine ilişkin tedarik zincirinin merkezinde yer piyasa mükelleflerden veri aktarımına yönelik bir yazılım sisteminin de geliştirildiğini belirterek, şunları kaydetti: 

'Projenin devreye alınmasıyla birlikte Bakanlık sebebi ile seçilen rafineri ve dağıtım şirketlerine ilişkin bazı verilerin belirli periyotlarda ve devamlı olmak üzere VDK sistemlerine aktarılmasına başlanacak. Sürekli veri eda yükümlülüğü getirilecek mükellefler ile plan kapsamında oluşturulan risk modeliyle incelemeye alınacak mükelleflerden temin edilecek elektronik verilerin analiz ve kontrolüne yönelik yazılım geliştirme çalışmaları ise halen devam ediyor. Bu yazılımın da önümüzdeki sene kullanılacak olan biçimde hazır olması için çalışıyoruz.' 

'Hedef bütün sektörlerde e-denetim' 

Elektronik denetimle ilgili çalışmaların, etkinlik ve verimlilik artışının elde edilmesine yönelik dönüşümün ilk adımlarından birisi olduğunu vurgulayan Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı: 

'Bu nedenle vergi denetimlerini en kısa zamanda bütün sektörleri kapsayacak biçimde elektronik ortamda yapmak istiyoruz. Bu kapsamda ilk adımı da attık. Önümüzdeki yıl petrol ve petrol ürünlerinin üretimi ya da ithalatından tüketimine kadar geçen aşamaları bundan böyle elektronik ortamda denetleyeceğiz. Söz konusu sistemi yurdumuzda rahat ve en etken biçimde uygulamak için dünya örneklerini de devamlı inceliyoruz. Başta İngiltere, Almanya, Kanada ve Hollanda olmak üzere OECD üyesi ülkelerdeki tecrübeler ve güncel eğilimleri devamlı göz önünde tutuyoruz.

Elektronik denetimle VDK bünyesinde yürütülen vergi incelemelerindeki faaliyet ve verimlilik artacak. Bu sayede risk unsurları kısa zamanda tetkik edilecek, standartlar daha etken biçimde belirlenecek, veri transferlerinde süre kayıpları önlenecek ve mükellef-idare ilişkilerinde ahenk süreci hızlanacak.'

ETİKETLER: Petrole , e-denetim , geliyor
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber