Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 05 Mart 2015 - 11:13 Yorum: 0

"PKK'nın silah bırakması bir bahar müjdesi olabilir"

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Laçiner:

'PKK'nın silah bırakması bir bahar müjdesi olabilir'

ÇANAKKALE (AA) - BURAK AKAY - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, PKK'ya silah bırakma çağrısına ilişkin, bu olayın, gerçekleşmesi halinde bir ''bahar müjdesi'' olabileceğini söyledi.

Uluslararası ilişkiler ve güvenlik, Ortadoğu uzmanı da olan Laçiner, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken, İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile görüşmesiyle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, silah bırakma çağrısının hem bölgeye hem de Türkiye geneline büyük bir heyecan getirdiğini anlattı.

Neredeyse 100 yıllık bir sorundan bahsedildiğini belirten Laçiner, "Bunun, bu şekilde sona eriyor olabileceğine dair en küçük bir ümit kırıntısı dahi bizleri sevindiriyor. Tabii örgütün bu süreçte bir kongre yapması gerekiyor. Yapılan çağrı, fevkalade önemli bir çağrıdır. Bizler bu çağrıya uyulacağını ümit ediyoruz ama şunu da söylemek isterim; Kuzey İrlanda örneğinde de bunu gördük. Silahların bırakılmasından çok silahların bırakılmasının konuşulması önemlidir. Bunu konuşmaya başladıktan sonra silahın etkisi azalma yönünde devam eder. O yüzden, bu çağrıyı çok önemsiyorum. Ümit ediyorum ki tüm taraflar bu çağrının içini doldurur ve kıymetini bilir" diye konuştu.

Laçiner, silahların bir gecede bırakılabileceğini düşünmediğini dile getirdi.

Silahın olmasını da önemsemediğine işaret eden Laçiner, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Önemli olan, bütün taraflarda bu işin silahla çözülmeyeceğine dair inancın gelişmesi. Bu inanç gelişirse, algı böyle olursa kamuoyunda da çok önemli sonuçları olmaya başlar. Silahın kullanılmadığı bir iki yıl geçti büyük oranda. Bunun halka yansımasına baktığımız zaman insanlar, özellikle orta sınıfa bakıldığı zaman, Kürt kökenli vatandaşlarımız için söylüyorum, bunun tadını almaya başladı ve örgüt bazı yerlerde örneğin gösteri düzenlediğinde herkesi buraya çağıramıyor, herkesi buraya getiremiyor. Kürt toplumu içinde de barışın avantajları yönünde ciddi bir kök salma başladı. Bu anlamda silahsızlanmanın konuşulması bile tek başına çok kıymetli, çok değerli, çok önemli."

- Çözüm sürecinin Güneydoğu'daki etkileri

Laçiner, sembolik de olsa silahların bırakılmasının çok iyi olacağını vurguladı.

Silahlı kişilerin Türkiye dışına çıktığına dair bir görüntü verilmesinin özellikle genç nesillerde çok büyük etkisi olacağına inandığını söyleyen Laçiner, "Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne bakıldığında iki yıldır devam eden süreçten dolayı ekonomik bir iyileşme yaşandığı görülüyor. Bölgede sadece ekonomik anlamda değil, insanların kendilerini de iyi hissetmeleri söz konusu. Bunun daha da güzel yansımaları olabilir. Belki uzun vadeli yatırım yapmak isteyen insanlar, o bölgede yatırımlara yönelebilir. PKK'nın silah bırakması konusunun bir bahar müjdesi olabileceğini düşünüyorum; tabii içini doldurabilirsek" değerlendirmesinde bulundu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber