Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Güncel 04 Mart 2015 - 11:38 Yorum: 0

PKK'ya silah bırakma çağrısı

İHH Muş Şube Başkanı Konuşuk: "Bölgedeki kanın durması tüm insanlar için bir huzur ortamı oluşmasını sağlayacaktır"

PKK'ya silah bırakma çağrısı

MUŞ (AA) - İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Muş Şube Başkanı Hasan Konuşuk, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın HDP grup başkanvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken ve HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile yaptığı görüşmeyi olumlu bulduklarını söyledi.

Konuşuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çözüm süreci adı altında başlatılan süreçte bundan silahlı mücadele olmayacağını söyledi.

"İnsanlar hak ve hürriyetlerini siyasi olarak bu mücadelelerle savunacaklar. Artık bu sürecin içerisine girildi. Bölgedeki kanın durması tüm insanlar için bir huzur ortamı oluşmasına sebep olacaktır" diyen Konuşuk, şunları kaydetti:

"Burada iki tarafın da samimi olması çok önemli. Çünkü halk artık barışı istiyor. Bu süreç AK Parti'yi de HDP'yi de aştı. Artık halka mal olmuş bir süreç. Halka mal olduğu için halkın beklentileri çok yüksek. Bu yüzden halkın güveninin sarsılmaması gerekiyor. Bu konuda her iki tarafın da doğru adımları şeffaf bir şekilde atması gerekiyor. Bundan sonraki atılacak adımlar, halkla paylaşılıp bilgilendirilmelidir. Sivil toplum kuruluşlarıyla istişareler edilmeli, süreç içerisinde sadece iki tarafın değil tüm kesimlerin katılacağı geniş planlamalar yapılması gerekmektedir. Bu şekilde halkla el birliğiyle tüm Türkiye'nin desteğini alırsak eğer barış doğal olarak Doğu ve Batı her kesime yarayacak bir hale gelir. Bundan dolayı şeffaf, güvenilir, doğru adımlarla hareket edilmesi gerekmektedir."

Sürecin güvence altına alınması gerektiğini belirten Konuşuk, "Ana dilde eğitimin çözüm sürecinde bir pazarlık haline getirilmemesi gerekir. Çünkü AK Parti'ye oy veren Kürt tabanı bunun içinde oy veriyor. Kürtçe, Lazca, Arapça ve diğer dillerde ana dilde eğitim anayasayla insanlara güvence verilmesi gerekir" ifadesini kulandı.

Muş Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Orhan Demirtürkoğlu, silah bırakma çağrısının Türkiye'deki kalıcı barışın sağlanması konusunda önemli bir adım olarak değerlendirdiklerini açıkladı.

Yıllardır bu ülkede kardeşçe yaşadıklarını bundan sonra da kardeşçe yaşamak istediklerini vurgulayan Demirtürkoğlu, "Yapılan çağrı hemen etkisini göstererek özellikle esnaflarımızda çok olumlu bir hava esmeye başladı. Halkımız yaklaşık 40 yıldır bu acıyı çekti. Bundan sonra kan ve gözyaşı görmek istemiyoruz. Barış ve huzurun olması sürekli olarak esnafımıza fayda sağlayacaktır. Çünkü huzurun olduğu yerde yatırım ve kalkınma olur" diye konuştu.

Demirtürkoğlu, geçmişte yaşanan olayların esnaf üzerinde olumsuz etki yaptığını anımsatarak, "Çünkü esnafımız küçük esnaftır. Sabah iş yerini açıp acaba evine bir ekmek nasıl götürebilir onun hesabını yapıyor. Eğer sürekli kepenkler kapanırsa eve ekmeği kim götürecek. Farklı bir gelirimiz de yok. Bu açıdan kepenklerin kapanması doğru değil. Geçmişte bunu yaşadık kepenk kapanan her yer sıkıntılıdır" dedi.

Yaklaşık 40 yıldan beri yaşanan olaylardan sadece esnafın zarar görmediğini hatırlatan Demirtürkoğlu, "Hangi yöne bakarsan bak yaşanan olumsuzluklardan bütün insanlarımız zarar gördü. Çünkü hepimiz bir zincirin halkasıyız. Bu açıdan olumlu havanını olması gerekiyor. Biz çözüm sürecine ilk başladığı gönder itibaren sürekli olarak destek verdik ve veriyoruz mutlaka barışın olması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber