Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
12:33 Kaza yerine gelen polisler, mesai arkadaşlarının cenazesiyle karşılaştı12:33 Muğla Ege Yıldızları Başkanı Şen: "Muğla’da sahamız olmadığı için maçlarımı...12:31 Talas’ta bu pazar ‘Maharetli Eller’in günü12:31 Deprem sonrası gök yüzünde oluşan bulutlanma ve renk hayrete düşürdü12:30 Kız çocuğuna cinsel istismar iddiasında kuaföre 47 yıl 15 aya kadar hapis t...12:30 Kemer’in ilk kültür evi açılıyor12:30 Bakan Ersoy: “Venedik Bienali, Türkiye’nin kültürel zenginliğini dünyaya gö...12:30 KUMSMALL’dam çocuklara özel 23 Nisan hediyesi12:29 Kadıköy Fikirtepe’de 2 metrobüs kaza yaptı12:29 CW Enerji, savunma sanayisine ürün geliştiriyor12:29 Taste Of The World Dünya Lezzetleri CarrefourSA’da buluştu12:28 Dr. Doğan: "20’li yaşlar cilt bakımı rutinine başlamak için ideal bir zaman...12:28 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde bir aracın lastiği patladı: Kilometrelerce a...12:28 Şanlıurfa GAP Havalimanı’nı yılın ilk çeyreğinde 200 bin kişi kullandı12:28 Karnaval Komitesi Başkanı Bozkurt: "Karnaval 5 milyar TL’nin üzerinde ekono...12:27 Ankara’da çeşitli suçlardan aranan bin 158 kişi yakalandı12:26 Hakkında 148 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı12:25 ATSO Başkanı Bahar: “Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor”12:25 Arı kayıplarına önlem için ilaçlama uyarısı12:25 Yeni dönemin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi
Güncel 05 Mart 2015 - 11:23 Yorum: 0

PKK'ya silah bırakma çağrısı

Çağrıya, Güneydoğu'daki AK Parti ve HDP dışında bazı siyasi partiler ve STK'lar da destek veriyor

PKK'ya silah bırakma çağrısı

DİYARBAKIR (AA) - Terör örgütü PKK'ya silah bırakma çağrısına Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki AK Parti ve HDP dışındaki bazı siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları da destek veriyor.

Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) Genel Sekreteri Mehmet Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dolmabahçe'de yapılan açıklamanın, umut ışığı oluşturduğunu söyledi. 

Çağrıyı olumlu karşıladıklarını dile getiren Yavuz, "Silahları devreden çıkaracak her türlü girişimi kıymetli buluyoruz. Gönül isterdi ki, 'ama'sız cümleler kurabilelim. Ancak, örgütün silah bırakacağını inanmıyoruz. Kendilerince elde ettikleri her şeyi 'silaha borçlu' olduklarını söylüyorlar. Fakat bizler çağrının tüm toplum için bir umut ışığı olduğunu düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

- "Silahın bu sorunun çözümüne katkı sunmadığını düşünüyoruz"

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Fehmi Demir, parti olarak başından beri PKK'nın silah bırakması gerektiğini savunduklarını söyledi.

Şiddetin hiçbir sorunun çözümüne katkı sunmadığını, aksine çözümsüzlüğe neden olduğunu vurgulayan Demir, sorunların çözümünde hep diyalogdan yana olduklarını dile getirdi.

Çözüm sürecini olumlu bulduklarını vurgulayan Demir, "Silahın Kürt halkının lehine olduğunu düşünmüyoruz. Şarta bakmaksızın PKK silah bırakmalı. Silahın bu sorunun çözümüne katkı sunmadığını düşünüyoruz. Bu çerçevede sorunların barışçıl siyasi yollarla çözülmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

- "Bundan sonra atılacak adımların önemi büyük"

Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD) Genel Başkanı İmam Taşçıer de sorunun demokratik yollarla çözülmesini önemsediklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2005 yılında Diyarbakır'da yaptığı konuşmada, "Kürt sorunu benim sorunumdur" söyleminin kendilerini çok umutlandırdığını anımsatan Taşçıer, "Bundan sonra atılacak adımların önemi büyük. 30 yıllık savaşın sonunda 40 bin insan öldü. Sorun silahla çözülmedi. Demokratik yollarla çözülmesi önemli, biz çok seviniriz. Bütün halklar sevinir" şeklinde konuştu.

Kürt Demokrasi Platformu Başkanı Sertaç Bucak da PKK kongresinin olumlu bir kararla silahların vesayetinden kurtulabileceği kanaatinde olduğunu belirtti.

Türkiye'de 2 yıl önce başlatılan çözüm süreciyle yapılan görüşmeleri yakından takip ettiklerine işaret eden Bucak, çözüme katkı sunması için tahkim edilmiş çatışmasızlığı olumlu ve kolaylaştırıcı olarak değerlendirdikleri vurgusunda bulundu.

Bucak, Öcalan'ın silahlı mücadeleyi bırakma temelinde PKK'yı bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet etmesini desteklediklerini belirterek, "Bu çerçevede PKK'yı da karar sürecine katma adımını da doğru buluyoruz" dedi.

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik, çatışmasızlığı önemsediklerini belirterek, savaşın son bulmasını temenni ettiklerini söyledi.

Azadi Hareketi Genel Sekreteri Adem Özcaner ise 10 maddelik metnin toplumun genelinde olduğu gibi kendileri tarafından da olumlu karşılandığını kaydetti.

Üç yıl önce başlayan çözüm sürecinde kendilerinin hareket olarak yaklaşımlarının bu olduğunu dile getiren Özcaner, şunları kaydetti:

"Sorun ele alınacaksa anlamlıdır. Gerek biz ve bizim dışımızdaki herkes bu sorumluluğu almaya muktedirdir. Doğrusu süreç tamamıyla PKK üzerinden sürdürülmeye çalışıldı. Üç yılın sonunda ortaya çıkan 10 maddelik talimname ilk sonuç oldu. Tabi ki, bizi tatmin etmedi ama açıklamayı olumlu buluyoruz." 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber