Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 05 Mart 2015 - 13:53 Yorum: 0

PKK'ya silah bırakma çağrısı

Bitlis'te, PKK'ya silah bırakma çağrısının yapıldığı Dolmabahçe'deki görüşmeye ilişkin gelişmeler memnuniyetle karşılandı

PKK'ya silah bırakma çağrısı

BİTLİS (AA) - Bitlis'te, PKK'ya silah bırakma çağrısının yapıldığı Dolmabahçe'deki görüşmeye ilişkin gelişmeler memnuniyetle karşılandı.

Güroymak ilçesinde yaşayan Bitlisli kanaat önderi Abdülkerim Çevik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30-40 yıllık süren bir savaşın barışla sonuçlanmasının kolay olmayacağını ve süreçte sabırlı olmak gerektiğini söyledi.

Süreci sabote etmek isteyenlerin bulunacağını ve bunlardan uzak durulması gerektiğini ifade eden Çevik, şöyle konuştu:

"Yani taraflar ne olursa olsun 'bu iş olmaz' demesinler. Bu işi desteklesinler, ümitli olsunlar ve katkı sağlasınlar. Barış zor olduğu için bu barışa herkesin dahil olması gerekir. Dindarlar, solcular, Kürtler'den ve Türkler'den herkesin bu barışa dahil olması gerekiyor. Bunun için akıl vermeleri, hakem olmaları ve ellerinden ne geliyorsa destek olmaları gerekiyor. Çünkü bu iş sadece iki grubun sonuna kadar başaracağının zor olduğunu görüyoruz. Mutlaka etraftan destek alınması gerekiyor. Özellikle Kürt ve Türk din adamlarından destek alınması gerekiyor. Bu önemli bir şeydir. Bir daha böyle bir savaşa ve sıkıntıya mahal vermemek adına, silah bırakmaktan sonra bu işin kesin çözümü için devletten yasal düzenlemeler, eşit yurttaşlık hakları Türkiye'de bulunan herkesime verilmesi gerekiyor. Çünkü bu sorun sadece silah bırakmayla bittiği zaman yasal düzenlemeler yapılmadığı zaman ileride tekrar buna benzer sıkıntılar meydana gelebilir."

- "Bu sorun ancak İslam kardeşliğiyle çözülür"

Çevik, dinimizde İslam kardeşliğinin önemli olduğunu ancak uygulandığı zaman bir anlam ifade ettiğini söyledi.

Müslümanların İslam kardeşliği adı altında birbirlerine dürüst olmadıkça bundan bahsetmenin mümkün olmayacağını anlatan Çevik, konuşmasında şunları kaydetti:

"İslam kardeşliği diye bir şey var. Allah Kur'an-ı Kerim'de 'ancak Müslümanlar kardeşlerdir' buyuruyor. Peygamber Efendimiz, 'Müslüman, Müslüman'ının kardeşidir' diyor. Bir başka hadisi şerifte ise 'Müslüman, kendisi için istediğini Müslüman kardeşi için istemiyorsa imanı kamil değildir' diyor. Bunun için dinimizde İslam kardeşliği önemlidir. Tabi uygulaması durumunda bu işe yarar. Ama İslam kardeşliği adı altında Müslümanlar birbirlerine dürüst olmadıklarında, İslam kardeşliği diye bir anlam olamaz. Ben bu işin İslam kardeşliğinin çözeceğini inanıyorum. Kim olursa olsun bu barışı başlatana teşekkür etmek, onları takdir etmek gerekir. Çünkü 30-40 yıllık bir savaş var. Çok insanlar öldüler. Ama kimse cesaret edip böyle bir barışı başlatmadı. Tarafların bu barışın yolunu açmalarını da takdir etmek gerekir. Bazı kesimler tarafından 'İslam kardeşliği adı altında, Kürtleri tekrar kandıracaklar' deniliyor. Kesinlikle buna inanıyorum. İslam kardeşliği olmazsa kimse bunu çözemez. Dolayısıyla öyle diyenlere de inanmıyorum."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber