Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 09 Mart 2015 - 16:43 Yorum: 0

PKK'ya silah bırakma çağrısı

DİYARBAKIR (AA) - Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın HDP grup başkanvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken ve HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya...

PKK'ya silah bırakma çağrısı

DİYARBAKIR (AA) - Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın HDP grup başkanvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken ve HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'le yaptığı görüşme sonrası yapılan açıklama Diyarbakır'daki mahalli sanatçılar tarafından olumlu karşılandı.

Mahalli sanatçılardan Ali Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanatçı olarak yapılan çağrıdan etkilenmemenin mümkün olmadığını ve çok büyük bir memnuniyet duyduklarını söyledi.

Aktaş, geriye dönüp bakıldığı zaman çok güzel günlere gelindiğini belirterek, "O kadar güzel günlere gelmişiz ki, düşünün devletin üst düzey yöneticileri Cumhurbaşkanı, Başbakan çıkıp televizyonlarda Kürtçe konuşabiliyor" dedi.

Kürtçe şarkı seslendirdiği için 9 sene ile yargılanıp 6 ay ceza aldığını anımsatan Aktaş, bugün ise devletin televizyonunda Kürtçe türküler söyleyip kürt kültürünü tanıttığını dile getirdi.

Aktaş, şöyle konuştu:

"Bundan daha güzel bir şey olabilir mi? Gerçekten barışı istiyorsak herkesin diline dikkat etmesi gerekiyor. Ne bir Türk ne de bir Kürt dünya ya bedel değildir. Bir insan dünya ya bedeldir. Bunu kabul etmek gerekiyor. Barış için taş üstüne bir taş kim bırakmışsa Allah razı olsun. Kendi siyasi emelleri içinde bunu kullanıyorlarsa ve bu barış bozulursa ne insanlar ne de Allah onları affetmeyecek."

Geçmiş yıllarda başından geçen olayları anımsatan Aktaş, şöyle devam etti:

"Beni dağa götürmüşlerdi. Sabaha kadar Kürtçe şarkı okudum. Sabah da karakolda durdurdular. Akşama kadar İstiklal Marşı okuttular. Bu sefer inşallah Kürdüyle Türküyle herkesle beraber şarkılar, türküler, ağıtları bütün dillerde okumak istiyoruz."

Mevlithan Şaban Peker, halkın geçmişte bu işten muzdarip olduğunu insanların yakınlarını çocuklarını kaybettiğini belirterek, "Maddi manevi zarar gören bir çok insanımız var. Bu insan bizde olabilirdik bizim bir yakınımız da olabilirdi. kendimin bir kaybı olmaması bu işe lakayt kalmamızı gerektirmez" diye konuştu.

Çözüm sürecini gündeme getiren, katkı sunan siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarına böyle hayırlı bir işe teşebbüs ettikleri için teşekkür eden Peker, halkın çoğunluğunun çözüm sürecinden yana olduğunu ve kendisininde çözüm sürecini canı gönülden desteklediğine vurgu yaptı.

Peker, şunları söyledi:

"Geçmişi unutmamamız lazım geçmişte evinde iş yerinde üzerinde Kürtçe bir kaset bulunan bir insanın sorgusuz sualsiz tevkif edildiğini ceza giydiğini gördük birebir yaşadık. O günlerden bugünlere geldik. Kürt halkı Hiçbir siyasi iktidar döneminde bu iktidar dönemi kadar hak elde etmemiştir rahat etmemiştir. Birileri şahsi menfaati uğruna bu sürece karşı çıkmasın. Bugüne kadar birileri bu işi başaramadıysa diğeri gelip bu işi başarıyorsa teşekkür etmemiz lazım."

İlahi ve ezgiler okuyan Grup Özlem sanatçılarından Mahfuz Aktekin ise barış çağrısının olumlu bulduğunu, bu topraklarda bedeller verilmesinin kendilerini derinden etkilediğini söyledi.

Aktekin, şunları ifade etti:

"Bu topraklarda Kürtçe konuşmak yasaktı. Kürtler, Kürtçe konuştuğu için, Kürtçe şarkı ve ilahi dinledikleri için azarlanıyordu. Geçmişteki yönetim büyük bir zulüm yaptı bu bölgenin insanlarına. Hükumetin Kürtçe açılımından sonra Kürtçe kanalın açılması ile milletvekilleri, sanatçılar ve toplumun ileri gelenlerinin Kürtçe konuşması olumludur."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber