Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Asayiş 14 Temmuz 2015 - 11:16 Yorum: 0

Plakaya ceza devri bitiyor

Anayasa Mahkemesi trafik cezaları için önemli bir karar aldı. Resmi Gazete’de yayınlanan kararla plakaya kesilen cezalar iptal edilebilecek.

Plakaya ceza devri bitiyor

Anayasa Mahkemesi trafik cezaları için önemli bir karar aldı. Resmi Gazete’de yayınlanan kararla plakaya kesilen cezalar iptal edilebilecek.

Hatay’da bir vatandaş plakasına kesilen ve adresine gönderilen 1.407 TL’lik trafik cezasına itiraz etti. Cezanın kesildiği gün ve saatte aracını kendisinin kullanmadığını, bu sebeple de plakasına kesilen cezayı kabul etmediğini belirtti. Anayasa Mahkemesi’ne kadar uzanan davada, araç sahibi haklı bulundu, hak ihlali tespit edildi.

Emsal oluşturabilecek kararı değerlendiren Avukat Cevat Kazma, araç sahiplerinin sorumlu tutulduğu trafik cezalarına itiraz hakkı doğduğunu belirtti.

“Karara göre, suçu işleyen kişi araç sahibi değilse ve cezanın kesildiği zaman diliminde olay yerinde bulunmadığını ispatlarsa cezayı ödemekle yükümlü tutulamayacak.” diyen Avukat Cevat Kazma, cezanın, suçu işleyen kişiye ait olduğunu ve devredilemeyeceğini vurguladı. Ayrıca, Anayasanın 38. Maddesinin suç ve cezaların kanuniliği ilkesi gereğince, hiç kimsenin, işlemediği bir suçtan, ihmali ve kusuru bulunmadığı bir fiilden dolayı ceza alamayacağının altını çizdi.

Taksileri de Etkiliyor!

Çıkan karar, taksi şoförlerini ve plaka sahiplerini yakından ilgilendiriyor.
Ticari taksilerin neredeyse tamamının plaka sahibi tarafından kullanılmadığını belirten Cevat Kazma, “Plakaya kesilen cezalarda aracın şoför tarafından kullanıldığı belgelenirse, plaka sahibi cezadan sorumlu tutulamaz. Ceza, o zaman diliminde çalışan şoföre rücu eder” dedi.

Haber Kaynağı: Akşam
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber